CV-ketel werking en installatie

1009

Een cv-ketel, ook wel een centrale verwarmingsketel, is onderdeel van een centrale verwarmingsinstallatie. Dit zorgt voor een aangename temperatuur en warm water. Een cv-ketel werkt vaak op aardgas of stookolie. Benieuwd naar de exacte werking? Lees dan verder. 

Hoe werkt een CV-ketel?

De cv-ketel is het hart van het verwarmingssysteem: ze zorgen niet alleen dat de temperatuur in huis aangenaam is, ook maakt de cv-ketel het mogelijk om warm te douchen.

De cv-ketel treedt in werking zodra er een warmtevraag is. De warmtevraag ontstaat wanneer de thermostaat hoger wordt gezet, of als iemand de warme kraan opendraait. De ventilator gaat werken en zuigt lucht uit de ketel: hierdoor ontstaat er onderdruk in de ketel. Wanneer de ventilator gaat werken, start ook het aanvoer van gas. Feitelijk stuurt de ventilator het hele systeem aan.

In het gedeelte voor de ventilator worden gas en lucht op de juiste manier gemengd. Dit mengsel wordt vervolgens naar de brander gevoerd, waarnaar het verstoken en verbrand wordt. Hierbij ontstaat warmte en wordt er via buizen in de warmtewisselaar water afgegeven. Vervolgens wordt het warme water rondgepompt en zorgt het voor een verwarmde woning.

In dit proces ontstaan rookgassen. Deze rookgassen stromen door het afvoerkanaal naar buiten. Dit gebeurt via de warmtewisselaar en de in de cv-ketel aanwezige rookgasleiding. Voordat je kunt genieten van de werking van de verschillende soorten cv-ketels, zal de ketel op de juiste manier geïnstalleerd moeten worden.

Vind dé beste cv-ketel specialist en ontvang gratis offertes.

Installatie cv-ketel

Bij het installeren van een cv-ketel komt veel kijken: laat dit uitvoeren door een erkende specialist. Eerst ga je in overleg met de specialist om te bespreken welke cv-ketel het beste bij jouw leefruimte past.

De specialist voert de volgende werkzaamheden uit:

1

Zodra de specialist onderweg is, belt hij de klant op om te zeggen dat hij onderweg is.

2

Wanneer de specialist aangekomen is, zal hij de toekomstige plek van de ketel vrijmaken 

3

Is er een oude cv-ketel aanwezig? Dan zal deze eerst worden verwijderd.

4

Vooraf wordt er een ophangframe voor de cv-ketel geplaatst. Vervolgens wordt de aan- en afvoerleiding aangesloten.

5

Hierna worden de verbindingsstukken op de aan- en afvoerleiding aangesloten. Wanneer alle leidingen zijn aangesloten, wordt het expansievatbeugel aan de muur gemonteerd.

6

Hierna wordt de ontluchter in de beugel gedraaid, verbonden naar de retourleiding en gemonteerd naar het expansievat. Vervolgens wordt het expansievat gemonteerd aan de beugel.

7

Wanneer het expansievat gemonteerd is, worden de kogelvul- en aftapkraan gemonteerd op de retourleiding. Ook worden de koudwaterleidingen gemonteerd.

8

Wanneer de koudwaterleidingen gemonteerd zijn, wordt de beluchterkraan aangesloten. Hierna wordt de gaskraan aangesloten.

9

Wanneer dit zorgvuldig geïnstalleerd is, kun je meteen gebruik maken van je cv-ketel.

10

Wanneer de cv-ketel op de juiste manier geïnstalleerd is, kan je vele jaren genieten van je cv-ketel. Maar hoe lang gaat een ketel precies mee?

Levensduur van een cv-ketel

De verwachte levensduur van een cv-ketel is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen het merk, de prijs en het type ketel een rol. De gemiddelde verwachte levensduur van een cv-ketel is 12 tot 15 jaar. 

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een goedkopere ketel zal dit de levensduur verkorten. De reden hiervoor is dat goedkopere cv-ketels vaak meer moeite hebben met het circuleren van het water, waardoor ze sneller slijten. 

levensduur cv-ketels

Vroeger ging een cv-ketel langer mee. Doordat in de loop van de jaren meer gebruik gemaakt is van energiebesparende onderdelen, is de levensduur van een cv-ketel gedaald. Deze energiebesparende onderdelen zijn gevoelig voor slijtage. Hoewel de ketels vroeger langer meegingen, waren ze een stuk minder zuinig en dat resulteerde in hoge energierekeningen. 

Wanneer een cv-ketel goed onderhouden wordt, verhoogt dat de levensduur van je gehele centrale verwarming. Ook een nieuwe cv-ketel heeft elke twee jaar onderhoud nodig.

Vind dé beste cv-ketel specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's