Kosten airco

1004

Een airconditioning is een ideale uitkomst om je woning lekker koel te houden. Naast koelen kan een airco ook zorgen voor een optimale luchtvochtigheid en eventueel zelfs je woning verwarmen. Zo geniet van je een optimaal leefklimaat. Wil je weten hoeveel een airco kost in aanschaf en gebruik? Lees alles over airco kosten in dit artikel!

Kosten per soort airco

Als je van plan bent om een airco te kopen dan ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten. Per type airconditioning lopen de prijzen uiteen. Om kort een beeld te schetsen van de aanschafprijs per soort airco hebben wij de verschillende soorten en kosten voor je op een rijtje gezet:

Vaste airco met buitenunit (split-airco) € 1.500 á 3.000
Iedere bijkomende unit (split-airco) € 800 á 1.000
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) € 1.200 á 3.000
Mobiele airco Vanaf € 250

 

Airco met buitenunit (split)

Misschien wel het meest bekende systeem is de airco met buitenunit. Deze airco’s zijn opgesplitst in een binnen- en buitenunit. De buitenunit staat op je dak of hangt aan de gevel en koelt de warme buitenlucht. De buitenunit staat in verbinding met de binnenunit, die de koude lucht vervolgens je woning in blaast. Het handige aan dit type airco is dat je meerdere binnentoestellen kan aansluiten op een enkele buitenunit. Zo kan je een airco ophangen in je woonkamer, slaapkamer, …terwijl er buiten maar 1 unit staat.

Gemiddelde prijs split-airco (incl. plaatsing en excl. btw): 1.500 à 3.500 euro.

Ben je benieuwd naar dit type airco? Kom dan direct in contact met een vakman. Ontvang gratis en geheel vrijblijvend offertes van vakmannen via onze gratis offerteservice.

 

Airco zonder buitenunit (monoblock)

Een monoblock airco wordt zonder buitenunit geplaatst. Dit type airco heeft alleen 2 roosters naar buiten nodig om je woning van koele lucht te voorzien. Het nadeel van een monoblock airco is wel dat de compressor - die zorgt voor koude lucht - binnenshuis staat waardoor je meer last kan hebben van lawaai. Daarentegen is deze airco wel makkelijker te plaatsen dan een split-airco.

Gemiddelde prijs monoblock airco(incl. plaatsing en excl. btw): 1.200 à 3.000 euro.

Wil je weten of een monoblock airco geschikt is voor jouw woning? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van een erkend specialist bij jou in de buurt. 

 

Mobiele airco

Wanneer je niet van plan bent om de airco veel te gebruiken of wanneer je slechts een kleine ruimte wil koelen is een mobiele airco ideaal. Dit type airco verbruikt meer energie dan de overige modellen, maar is in de aanschaf een stuk goedkoper. Daarnaast heb je geen installateur nodig, wat jou weer kosten scheelt!

Een nadeel van dit type airco is dat de warme lucht afgevoerd moet worden via een afvoerbuis. Die kan via een openstaand raam naar buiten worden geleid. Helaas kan dit er tegelijkertijd voor zorgen dat er opnieuw warme lucht binnenkomt. De efficiëntie van een mobiele airco kan hierdoor afnemen. 

Gemiddelde prijs mobiele airco (excl. btw):
vanaf 200 euro

 

 

 

Belangrijke prijsfactoren

De prijs van een airco kan nogal verschillen. Er zijn verschillende factoren die de prijs bepalen. Wat mag je airco kosten? Wat voor vermogen is nodig om je woning te koelen? Hoeveel vertrekken in je huis wil je voorzien van een airco-unit? We hebben de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet:

  • Soort airco: welke type je kiest heeft een grote invloed op de kosten van een airco. Kies je voor een airco met buitenunit? Houd er rekening mee dat deze lastiger is te plaatsen dan een monoblock airco en dus duurder is. Bij een mobiele airco heb je geen installateur nodig, dus dat scheelt flink in de totale airco kosten. 
  • Merk: zoals bij elk apparaat speelt het merk dat je kiest een rol in de prijs van een airco. Enkele bekende aircomerken zijn Daikin, DeLonghi, Samsung, Whirlpool, Panasonic en LG.
  • Benodigd vermogen: het vermogen van de airco is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de ligging. Bij een grotere ruimte is meer vermogen nodig om de kamer te koelen.
  • Aantal units: hoe meer units je wil laten plaatsen, hoe hoger de prijs. Met meer units kan je meerdere ruimtes in je huis koelen, zoals je woonkamer, zolder, slaapkamer, ... Per bijkomende unit kan je een prijs aanhouden van 800 à 1.000 euro.
  • Extra functies: het is mogelijk om een airco te kiezen die naast koelen ook kan verwarmen of de luchtvochtigheid kan regelen. Ook zijn er airco’s die je kan aanzetten met je smartphone of die zijn uitgerust met aanwezigheidssensoren. Deze extra functies nemen natuurlijk wel een hogere prijs met zich mee.
  • Merk en installateur: het merk van je airco en de uren die de installateur besteedt aan de installatie. Je doet er daarom goed aan om verschillende offertes te vergelijken. Zo kan je het beste aanbod kiezen. Ontvang gratis en geheel vrijblijvend offertes van een erkend specialist bij jou in de buurt.

De factoren die invloed hebben op de totale airco factoren zijn afhankelijk van je wensen en budget. Om zeker te zijn van de juiste prijs voor een airco doe je er goed aan om een aantal offertes te vergelijken. Ontvang gratis en geheel vrijblijvend offertes van erkende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Kosten airco verbruik

Naast de aanschafprijs is het goed om alvast na te denken over de verbruikskosten van airconditioning. Alle type airco's verbruiken stroom om ruimtes te koelen. Wil je geen torenhoge energierekening? Kijk dan even in onderstaand tabel om te ontdekken wat een airco jou qua elektriciteitsverbruik gaat kosten. De kosten voor het stroomverbruik van een airco zijn gebaseerd op een airco die 8 uur per dag aan staat.

 

Single split-airco (1 kamer) 6 kWh € 1,40
Multi split-airco (2+ kamers) 13 kWh € 3,00
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) 8 kWh € 1,80
Mobiele airco 8 kWh € 1,80

 

 

Airco offertes vergelijken

Airco kosten kunnen enorm verschillen, zowel in aanschaf als verbruik. Ben je benieuwd welke airconditioning geschikt is voor jouw woning? Een erkend specialist kan je hierbij helpen en voorzien van advies op maat. Vraag geheel gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen actief in jouw regio.

Vind dé beste specialist voor airconditioning en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's