Kosten airconditioning

1004

Om te kunnen genieten van de voordelen van airconditioning, moet je eerst investeren. De kosten van airconditioning kunnen echter verschillen, dit komt omdat verschillende factoren invloed hebben op de kosten van airconditioning.

Indicatie kosten van airconditioning

De kosten voor airconditioning kunnen flink van elkaar verschillen. Iedere specialist die airco’s plaatst, is vrij om de prijs voor een systeem en voor de montage te bepalen. Wel kunnen we een ruwe indicatie geven voor de aanschaf van airconditioning: de minimale prijs ligt op ongeveer €600,- en de maximale prijs op €3.100,-. Deze prijzen zijn inclusief montage.

Nadat je jouw airconditioning heb aangeschaft, zal je alleen nog hoeven te betalen voor het energiegebruik van de airconditioning.

Verbruik van de airconditioners

Een airconditioner verbruikt stroom, daarom is het belangrijk om dit ook mee te nemen in de kosten. Ter indicatie: de energiekosten van een (vaste) split-airco liggen voor een kamer van 22 m2 op 1 kWh.

De prijs van 1 kWh ligt op ongeveer €0.19, wat betekent dat als je in de zomer de airco 60 dagen hebt draaien voor 8 uur per dag, je 0.19 x 8 x 60 = €91.20 per jaar kwijt bent aan energiekosten voor die kamer. Als je meerdere kamers wilt koelen met een airconditioner, zullen deze kosten dus hoger uitvallen.

Vind dé beste specialist voor airconditioning en ontvang gratis offertes.

Prijsfactoren van airconditioning

De aanschafprijs voor airconditioning wordt bepaald door meerdere dingen. Hieronder zie je een lijst met de factoren die hierop invloed hebben.

Grootte van de kamer

Hoe groter de kamer die gekoeld dient te worden, hoe meer koelvermogen de airco moet hebben. De prijs van een airconditioner met veel vermogen ligt vanzelfsprekend hoger dan een airconditioner met minder vermogen.

Soort airco

Er zijn verschillende airconditioners, met ieder een eigen prijs. Over het algemeen zijn mobiele airco’s het goedkoopste en kun je uitgaan van een startprijs van €600,-. Echter hebben deze airco’s wel de minst koelende werking. De prijs van een split-airco begint gemiddeld op €700,- inclusief installatie. Echter is dit wel voor het kleinste model die al snel te klein kan zijn om een ruimte goed te koelen. Split-airco’s worden vaak afgestemd op je huis, wat het duurder maakt om ze te installeren.

Om meer te weten te komen over de verschillende soorten airconditioning kun je terecht op de pagina soorten airconditioning.

De markt

De markt heeft ook een invloed op de prijzen van airconditioners, deze fluctueert met de seizoenen. Bovendien ligt de prijs van de airco’s ook aan de prijs van de grondstoffen. Als je wil weten wat je precies gaat betalen moet betalen voor jouw airconditioning, raden wij aan om offertes aan te vragen en te vergelijken. Specialisten uit jouw regio helpen je graag verder en zullen je alle informatie geven die je nodig hebt.

Vind dé beste specialist voor airconditioning en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's