De werking en installatie van airconditioning

1004

De voordelen van een airconditioning zijn over het algemeen bekend: het zorgt ervoor dat je woning een aangename temperatuur heeft. Maar hoe een airconditioner precies werkt, is bij veel mensen nog onbekend. Hieronder lees je hoe airconditioning werkt en hoe een airconditioner geïnstalleerd wordt.

De installatie van airconditioning

Het plaatsen van een airconditioner is een lastige en precieze klus die je het best door een specialist kan laten uitvoeren, zo ben je verzekerd van een snelle en foutloze plaatsing. Hieronder lees je hoe de plaatsing van een airconditioner in zijn werk gaat.

Voordat de airconditioning wordt geïnstalleerd, bekijkt de specialist wat de beste plek is om de buiten- en binnenunit te plaatsen. Op de plek die hij - met jouw goedkeuring - heeft uitgekozen, boort de installateur gaten. Hierdoor kan de binnenunit opgehangen worden en wordt er een doorvoer voor de leidingen gecreëerd.

Installatie airconditioner

Als de gaten geboord zijn, wordt de binnenunit opgehangen aan een speciaal gemaakt frame. Hierna brengt de specialist de leidingen aan die gebruikt zullen worden voor de vloeistof die de lucht verkoelt. Als de leidingen aangebracht zijn, kan de buitenunit geplaatst worden en kunnen de leidingen daar op aangesloten worden. Als de airconditioning geïnstalleerd is, wordt hij getest en gevuld met koelvloeistof en zal de specialist uitleggen hoe de besturing van het systeem werkt.

Vind dé beste specialist voor airconditioning en ontvang gratis offertes.

De werking van airconditioning

Velen denken dat een airco koude lucht produceert, dit is deels waar. Een airconditioner onttrekt warmte uit de warme lucht, waardoor er alleen koele lucht overblijft. Dit doet een airconditioner met behulp van het natuurkundige feit dat warmte aan de omgeving onttrekt bij verdamping. Hetgeen dat verdampt, is de koelvloeistof die door het apparaat stroomt. Terwijl dit natuurkundig proces zijn gang gaat, blaast een ventilator van binnenuit de koele lucht de kamer in.

De koelvloeistof stroomt via een compressor en condensor naar de buitenunit. Hier wordt de koelvloeistof weer vloeibaar en komt het in aanraking met de buitenlucht, waardoor warmte wordt afgegeven. Tegelijkertijd wordt er via een compressor in de buitenunit weer warme lucht aangetrokken, die vervolgens samen met de koelvloeistof naar binnen gaat. Het proces van luchtkoeling begint hier weer opnieuw.

Naast het verkoelen van lucht onttrekt een airconditioner ook vocht in de lucht van een kamer. Dit komt omdat koele lucht minder vochtig is dan warme lucht. De condensdruppels die hierbij ontstaan, worden naar de buitenunit geleid via het systeem en kunnen eventueel een plas water achterlaten.

Een airconditioner kan ook verwarmen. Dit produceert de airconditioning niet zelf, de warmte wordt namelijk verplaatst. Dat betekent dat het pompsysteem simpelweg omgedraaid wordt: de airconditioner trekt de warme lucht uit de buitenlucht en blaast de warme lucht uit.

Je zou denken dat als het buiten maar 5°C is, een airconditioner de binnenlucht niet kan verwarmen. Dit is niet waar, zelfs als het vriest kan er warmte onttrokken worden uit de koude lucht. Dit maakt een airconditioner steeds meer gewild in Nederland.

Vind dé beste specialist voor airconditioning en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's