1327

Werking en installatie alarmsysteem

Voordat je gebruik kan maken van een alarmsysteem, zal dit systeem op de juiste manier moeten worden geïnstalleerd. Om je inzicht te geven over hoe dit in zijn werking gaat, worden de stappen beschreven die een monteur treft bij de installatie van een beveiligingssysteem.

Stappen installatie alarmbeveiliging

Het is van groot belang dat een alarmsysteem correct wordt geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat er geen problemen optreden. De volgende stappen onderneemt een monteur bij het correct installeren van een beveiligingssysteem met eventueel bijkomende componenten (domotica):

1

Zodra de monteur in zijn auto stapt belt hij de klant op om te zeggen dat hij eraan komt en geeft hij de aankomsttijd door.

2

De monteur kijkt in de besproken opdracht welke spullen hij nodig heeft en pakt deze uit zijn bus samen met zijn gereedschap.

3

Als eerst neemt de monteur samen met de klant het pakket en eventueel de extra componenten door. Vaak gaat de monteur en de klant samen even het huis door om alle locaties van de componenten te bespreken en zal de monteur eventueel extra advies kunnen geven over het nog beter beveiligen van de woning.

4

Wanneer alles is besproken begint de monteur de componenten uit te pakken en kan hij/zij beginnen met de installatie van alarmbeveiliging.

5

Vaak begint de monteur met het gereed maken van de centrale, deze wordt ter plekke open geschroefd waarna de voeding en internet kabel worden aangesloten en daarna zal de centrale al gelijk op het modem en het stroomnetwerk worden aangesloten.

Vind dé beste installateur van alarmsystemen en ontvang gratis offertes.
6

Hierna meldt de monteur het nieuwe paneel in sommige gevallen (d.m.v. een speciale IMEI code) aan op het daarvoor aangemaakte commitment met zijn iPad en wordt er een welkomstmail naar de klant verzonden.

7

Terwijl het paneel zijn eerste verbinding (met eventueel een meldkamer) maakt, hangt de monteur de overige onderdelen op; dit zijn vaak magneetcontacten, bewegingsmelders, glasbreukmelders, rookmelders, toetsenbordjes, beveiligingscamera's, enz.

8

Als alle componenten zijn opgehangen en de verbinding tot stand is gekomen zal de monteur alle overige componenten (die nog niet aangemeld zijn) inlezen.

9

Wanneer dit allemaal is gebeurd gaat de monteur alle domotica een naam geven en stelt hij het paneel naar alle wensen van de klant in.

10

Wanneer alles is ingesteld naar wens van de klant kan het beveiligingssysteem worden getest door middel van een looptest waarbij alle componenten minimaal 1x af zullen gaan.

11

De meeste monteurs gaan hierna bezig met het ophangen van camera’s of video deurbellen indien de klant deze ook heeft aangeschaft. Dit hoort allemaal onder de installatie van een alarmsysteem. Hierna wordt door de monteur een opleverformulier ingevuld met een zone lijst en een lijst van contactpersonen die gebeld moeten kunnen worden wanneer de meldkamer een opvolging dient uit te voeren.

12

De monteur gaat nu over tot uitleg van het systeem.

13

Tot slot krijgt de klant nog een aantal stickers die de klant (indien gewenst) op zijn ramen en deuren kan plakken en zal de installateur een factuur opmaken. Na betaling is de installatie van een alarmsysteem voltooid.

De monteur vertrekt en de eigenaar beschikt over een werkend (uitgebreid) beveiligingssysteem. Alles met het doel om de kans op inbraak te verkleinen.

installatie van een alarmsysteem

Als het alarmsysteem is geïnstalleerd, gaat het meteen in werking. Maar hoe werkt een alarmsysteem nou precies?

Een alarmsysteem bestaat uit een inbraakalarm als basis met eventueel bijkomende componenten. Je kan zelf bepalen welke extra mogelijkheden je wilt bij de aanschaf van een alarmsysteem. 

Werking alarmsysteem

De werking van alarmsystemen kan in vijf punten worden samengevat. Door het gebruik van een alarmsysteem kan je de kans op inbraak verkleinen en streven naar een veilige woonomgeving.

1

Er zijn verschillende soorten alarmsystemen. Wanneer het systeem en de eventueel bijkomende componenten worden geleverd en geïnstalleerd, kan het systeem bediend worden met een bedieningspaneel. Dit is meestal een klein toetsenbord wat bij iedere uitgang wordt geïnstalleerd.

2

Wanneer een alarm wordt geactiveerd staan alle sensoren op scherp. Het alarm gaat af wanneer één van de sensoren (of extra componenten) een onregelmatigheid detecteert. Bijvoorbeeld bij beweging in huis, glasbreuk, rookontwikkeling of lekkage.

3

Zodra een alarmsysteem een onregelmatigheid detecteert, zal het systeem alarm slaan. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door geluidssignalen af te gegeven (d.m.v. een sirene), lichtschakelaars te activeren of camerabeelden op te nemen. Hoe meer componenten er zijn aangesloten, hoe beter een alarm kan reageren in het geval van (acute) dreiging.

4

Naast de verschillende signalen die het systeem afgeeft op locatie, wordt er een melding afgegeven aan de eigenaar, of aan een meldkamer als een alarmsysteem hierop is aangesloten. Hulpdiensten kunnen binnen no-time opgeroepen worden aangezien de meldingen 24 uur per dag (alleen met koppeling meldkamer) in de gaten worden gehouden.

5

Het alarmsysteem wordt (van afstand) uitgeschakeld indien er toch geen dreiging blijkt te zijn.

Zoals gezegd is het belangrijk dat een alarm correct wordt geïnstalleerd, om optimaal te kunnen genieten van de voordelen van een beveiligingssysteem. Specialisten op het gebied van alarmbeveiliging kunnen helpen bij de installatie van jouw alarmsysteem.

Vind dé beste installateur van alarmsystemen en ontvang gratis offertes.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Doe de Inbraakproef!

Ontdek of jouw woning inbraakproof is met de 'Inbraakproef' van Solvari. Aan de hand van 10 vragen kom je erachter of jouw woning kwetsbaar is voor inbraken.

Daniel - beveiligingsexpert
Doorgaan
Optioneel
Vorige Doorgaan
Optioneel
Vorige Doorgaan
Optioneel
Vorige Doorgaan
Optioneel
Vorige Doorgaan
Optioneel
Vorige Doorgaan
Optioneel
Vorige Doorgaan
Optioneel
Vorige Doorgaan
Optioneel
Vorige Doorgaan
Optioneel
Door op "versturen" te klikken ga je akkoord met de algemene voorwaarden
Vorige

Deel deze pagina