Plaatsing en werking alarmsysteem

1327

Voordat je gebruik kan maken van een alarmsysteem, zal dit systeem op de juiste manier moeten worden geïnstalleerd. Om je inzicht te geven over hoe dit in zijn werk gaat, worden de stappen beschreven die een monteur uitvoert tijdens de installatie van een beveiligingssysteem.

Stappen installatie alarmbeveiliging

Het is van groot belang dat een alarmsysteem correct wordt geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat er geen problemen optreden. De volgende stappen onderneemt een monteur bij het correct installeren van een beveiligingssysteem met eventueel bijkomende componenten:

1

Allereerst neemt de monteur, samen met de klant, het pakket en eventueel de extra componenten door. Vaak gaat de monteur met de klant het huis door om alle locaties van de componenten te bespreken. Ook zal de monteur eventueel extra advies kunnen geven over het nog beter beveiligen van de woning.

2

Wanneer alles is besproken, pakt de monteur de componenten uit en kan hij/zij beginnen met de installatie van de alarmbeveiliging.

3

Vaak begint de monteur met het gereed maken van de centrale, welke ter plekke worden opengeschroefd. Hierna zal de voeding en de internetkabel worden aangesloten, vervolgens zal de centrale gelijk op het modem en het stroomnetwerk worden aangesloten.

Vind dé beste installateur van alarmsystemen en ontvang gratis offertes.
4

Vervolgens meldt de monteur in sommige gevallen het nieuwe paneel (d.m.v. een speciale IMEI code) aan op het daarvoor aangemaakte commitment en wordt er een welkomstmail naar de klant verzonden.

5

Terwijl het paneel zijn eerste verbinding (met eventueel een meldkamer) maakt, hangt de monteur de overige onderdelen op; dit zijn vaak magneetcontacten, bewegingsmelders, glasbreukmelders, rookmelders, toetsenbordjes en beveiligingscamera's.

6

Als alle componenten zijn opgehangen en de verbinding tot stand is gekomen, zal de monteur alle overige componenten (die nog niet aangemeld zijn) inlezen.

7

Wanneer dit allemaal is gebeurd, geeft de monteur alle domotica een naam en stelt hij het paneel naar alle wensen van de klant in.

8

Wanneer alles is ingesteld naar wens van de klant, kan het beveiligingssysteem worden getest door middel van een looptest. Hierbij zullen alle componenten minimaal één keer afgaan.

9

De meeste monteurs gaan hierna aan de slag met het ophangen van camera’s of video deurbellen, indien de klant deze ook heeft aangeschaft. Hierna wordt er door de monteur een opleverformulier ingevuld: dit bevat een zone lijst en een lijst van contactpersonen die gebeld kunnen worden wanneer de meldkamer een opvolging dient uit te voeren.

10

De monteur gaat nu over tot uitleg van het systeem.

11

Tot slot krijgt de klant een aantal stickers die, indien gewenst, op de ramen en deuren geplakt kunnen worden. Ook zal de installateur een factuur opmaken. Na betaling is de installatie van een alarmsysteem voltooid.

De monteur vertrekt en de eigenaar beschikt over een werkend (uitgebreid) beveiligingssysteem. Alles met het doel om de kans op inbraak te verkleinen.

installatie van een alarmsysteem

Als het alarmsysteem is geïnstalleerd, treedt het meteen in werking. Maar hoe werkt een alarmsysteem nou precies?

Een alarmsysteem bestaat uit een inbraakalarm als basis, met eventueel bijkomende componenten. Bij de aanschaf van een alarmsysteem kun je zelf bepalen welke extra mogelijkheden je wilt.

Werking alarmsysteem

De werking van alarmsystemen kan in vijf punten worden samengevat:

1

Er zijn verschillende soorten alarmsystemen. Wanneer het systeem en de eventueel bijkomende componenten worden geleverd en geïnstalleerd, kan het systeem bediend worden met een bedieningspaneel. Dit is meestal een klein toetsenbord wat bij iedere uitgang wordt geïnstalleerd.

2

Wanneer een alarm wordt geactiveerd, staan alle sensoren op scherp. Het alarm gaat af wanneer één van de sensoren (of extra componenten) een onregelmatigheid detecteert. Bijvoorbeeld bij beweging in huis, glasbreuk, rookontwikkeling of lekkage.

3

Zodra een alarmsysteem een onregelmatigheid detecteert, zal het systeem alarm slaan. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door geluidssignalen af te gegeven (d.m.v. een sirene), lichtschakelaars te activeren of camerabeelden op te nemen. Hoe meer componenten er zijn aangesloten, hoe beter een alarm kan reageren in het geval van (acute) dreiging.

4

Naast de verschillende signalen die het systeem geeft op locatie, wordt er ook een melding afgegeven aan de eigenaar of de meldkamer, indien een alarmsysteem hierop is aangesloten. Hulpdiensten kunnen binnen no-time opgeroepen worden aangezien de meldingen 24 uur per dag (alleen met koppeling meldkamer) in de gaten worden gehouden.

5

Het alarmsysteem wordt (van afstand) uitgeschakeld indien er toch geen dreiging blijkt te zijn.

Zoals gezegd, is het belangrijk dat een alarm correct wordt geïnstalleerd om optimaal te kunnen genieten van de voordelen van een beveiligingssysteem. Specialisten op het gebied van alarmbeveiliging kunnen helpen bij de installatie van jouw alarmsysteem.

Vind dé beste installateur van alarmsystemen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's