Asbest schadelijk voor gezondheid

(8 Reviews)
1298

We weten allemaal wel dat asbest schadelijk voor de gezondheid is. Maar wat is asbest precies en hoe schadelijk is het? Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen en het bestaat uit vezels. Als je deze vezels inademt, is asbest schadelijk voor de gezondheid.

Wat is asbest?

Asbest bestaat uit zes mineralen die op hun beurt bestaan uit kleine vezels. Ze zijn zo klein dat je ze bijna niet kan zien onder een microscoop. In Nederland zijn verschillende soorten asbest toegepast:
• wit asbest (chrysotiel)
• blauw asbest (crocidoliet)
• bruin asbest (amosiet)

De asbestvezels kunnen diep in je longen doordringen. Op lange termijn kan je hier enorm ziek van worden. Hoe schadelijk is asbest voor de gezondheid precies? Dat lees je hieronder.

Asbest schadelijk voor de gezondheid

Asbest kan zorgen voor longkanker, mesothelioom (longvlieskanker of buikvlieskanker) of asbestose (stoflongen). Stoflongen zijn het bekendste voorbeeld. 'Stoflong' is een verzamelnaam voor longaandoeningen die ontstaan door het inademen van stofdeeltjes. Je luchtwegen bestaan uit slijmvlies en fijne haartjes. De vezels dringen door tot diep in de longen. Om jezelf van het stof te ontdoen, ga je hoesten. Er kunnen ook krampen van de luchtwegen ontstaan, waardoor het ademhalen steeds moeilijker wordt. Hoe meer vezels je inademt, hoe schadelijker dit is. Na het inademen van asbestvezels kan het tientallen jaren duren voordat je gezondheidsklachten krijgt. Mensen die bijvoorbeeld vanwege hun werk langdurig een hoge concentratie asbestvezels inademen, lopen het grootste risico.

Wanneer is asbest schadelijk voor de gezondheid?

Asbest is pas schadelijk als het loskomt. Dit kan komen doordat het materiaal waar asbest in zit in slechte staat is of als het verwijderen van asbest op een verkeerde manier gebeurt. Alleen losse vezels zijn schadelijk. In theorie kan het inademen van één asbestvezel kanker veroorzaken, maar die kans is net zo groot als dat er een vliegtuig op je huis valt. Vooral mensen die langdurig veel vezels hebben ingeademd, zullen merken dat asbest schadelijk voor de gezondheid is. Om mensen te beschermen tegen de gevaren van asbest is een verbod op asbestdaken ingesteld. Tot 1 januari 2020 kan je asbestdaken verwijderen met subsidie.

Waarom werd asbest gebruikt?

Asbest is jarenlang gebruikt in Nederland. Tegenwoordig is dit verboden. Asbest is gebruikt, omdat het goedkoop, sterk en slijtvast is. Daarnaast is het bestand tegen hoge temperaturen. Toen men ontdekte dat asbest zo schadelijk is voor de gezondheid, is het verboden asbest te gebruiken. Sinds 1 juli 1993 verwerken we geen asbest meer in wegen, gebouwen en daken en is verkoop van asbest verboden.

Heb jij asbest in of bij je huis?

Vermoed jij dat je asbest in of bij je huis hebt? Asbest kan in verschillende materialen zitten. Bij ons aangesloten asbestspecialisten kunnen je helpen met gratis en vrijblijvend advies op maat. Schakel in eerste instantie een specialist in voor asbestinventarisatie. Voordat een specialist asbest mag verwijderen, is inventarisatie noodzakelijk en verplicht. Of je het asbest moet laten verwijderen, hangt af van de manier waarop het gebonden is. Materiaal dat hechtgebonden is, levert geen gevaar op als het in goede staat is en je het niet bewerkt.

Eerder bekeken pagina's