Asbest verwijderen: hoe werkt dat?

(8 Reviews)
1298

Veel Nederlanders vinden asbest eng en laten dit zo snel mogelijk verwijderen. Maar hoe gaat het verwijderen van asbest precies in zijn werk? Wanneer moet je asbest in en om je woning laten saneren? Alles over asbest verwijderen lees je hier.

Wanneer laat je asbest verwijderen?

Het goede nieuws is dat je asbest dat vastzit, gewoon mag laten zitten. Heb je een asbestdak? Dan moet je dit wel voor 2024 verwijderen. Hierover later meer. Als je een huis hebt dat voor 1994 gebouwd is, is de kans groot dat je asbest op je dak hebt. Het gaat dan om golfplaten, platte dakleien en bitumen. Dakbedekking die voor 1994 is geplaatst, kan asbest bevatten. Is het materiaal waar asbest in zit in slechte staat? Dan moet je het asbest laten saneren. Zodra er vezels loskomen, is asbest namelijk erg slecht voor je gezondheid. Is er geen risico dat asbestvezels loskomen, dan kan je het materiaal beter laten zitten. Dan gaat het om hechtgebonden asbest, bijvoorbeeld in cement.

Eerst inventariseren, dan asbest verwijderen

Voordat je asbest kan laten verwijderen, moet je asbestinventarisatie laten uitvoeren. Dit is noodzakelijk en verplicht. Zonder inventarisatierapport kunnen en mogen specialisten asbest niet verwijderen. Aan de hand van het inventarisatierapport kunnen specialisten aan de slag om het asbest in jouw pand te verwijderen. Asbestsanering dient te gebeuren door gecertificeerde specialisten en het moet gebeuren volgens wettelijk vastgestelde richtlijnen.

Asbest verwijderen voor 2024

Zoals we net schreven, zijn alle asbestdaken vanaf 2024 verboden. Wie in 2024 nog een asbestdak heeft, kan een boete krijgen van de gemeente en moet het asbestdak alsnog verwijderen. Als eigenaar van een asbestdak ben je zelf verantwoordelijk voor verwijdering.

Asbest verwijderen met subsidie

Omdat asbest zo'n groot risico voor onze gezondheid vormt, is het verbod op asbestdaken ingesteld. Daarnaast stimuleert de overheid je je asbestdak te laten verwijderen met een subsidie. De subsidie asbestverwijdering bestaat uit €4,50 per vierkante meter asbestdak dat je laat verwijderen en geldt voor particulieren, (agrarische) bedrijven, non-profitorganisaties en overheden.

Wil jij asbest laten verwijderen?

We brengen je graag in contact met specialisten die asbest verwijderen. Door je gegevens achter te laten, kom je in contact met maximaal vijf asbestspecialisten in jouw regio. Dit is gratis en vrijblijvend. De specialisten geven je gepast advies en een kostenoverzicht op maat.

Eerder bekeken pagina's