waar zit asbest

(8 Reviews)
1007

Vroeger, tot ongeveer 1994, was het hartstikke normaal om asbest te gebruiken. Asbest is goedkoop, slijtvast en sterk. En enorm slecht voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk te weten of jij asbest in of bij je huis of pand hebt. Waar kan asbest zitten? Je ontdekt het hier.

Waar kan asbest zitten?

Vooral in de jaren '80 werd asbest veel gebruikt bij de bouw van woningen. Asbest zit in golfplaten die gebruikt zijn op schuurtjes of een aanbouw, afvoerbuizen en schoorstenen. Daarnaast tref je asbest vaak aan in vensterbanken, vloerzeilen en plafondplaten. Als je asbest in je dak hebt zitten, moet je dit voor 2024 laten verwijderen. Vanaf 2024 geldt een verbod op asbestdaken. In principe is asbest niet altijd een risico voor je gezondheid. Het hangt af van of het wel of niet hechtgebonden is. Zolang het asbest hechtgebonden is en het materiaal in goede staat verkeert, hoef je je nog niet direct zorgen te maken. Met niet-hechtgebonden asbest is dat een ander verhaal.

Hechtgebonden asbest

Asbest is hechtgebonden als het vastzit in een materiaal. Zulke materialen bevatten veel cement, lijm of kunststof. Bij hechtgebonden asbest is het risico dat de vezels loskomen klein en daarom is verwijdering hiervan niet altijd nodig. Zolang je het materiaal niet bewerkt en het in goede staat is, is de kans klein dat je vezels inademt en dat het asbest schade toebrengt aan je gezondheid. Hechtgebonden asbest zit vooral in:
• golfplaten
• asbestplaten in dakbeschot, gevels en schoorstenen
• asbestplaten met coating in buitengevels
• vinyltegels
• luchtkanalen van schoorstenen
• riool-, gas- en waterleidingen
• imitatie van marmer dat vooral gebruikt is voor vensterbanken
• dakleien

Niet-hechtgebonden asbest

Als je asbest niet-hechtgebonden is, is het wél een risico voor je gezondheid. Dit materiaal brokkelt makkelijk af en zorgt voor verspreiding van asbestvezels. Niet-hechtgebonden asbest (ook wel losgebonden asbest genoemd) vind je vooral terug in:
• huishoudelijke apparaten
• kachelplaten
• spuitasbest dat gebruikt is op plafonds en leidingen
• vloerbedekking van vinyl met een asbesthoudende onderlaag

Asbest in huishoudelijke apparaten

Misschien verwacht je het niet, maar asbest is ook gebruikt in huishoudelijke apparaten. Het gaat dan vooral om oudere apparaten die warmte uitstralen of apparaten die gemaakt zijn voor blootstelling aan warmte. Je kan dan denken aan föhns, strijkijzers en warmhoudplaatjes.

Omgaan met asbest

Vermoed je dat je asbest in of bij je huis of pand hebt? Ga nooit zomaar aan de slag met asbest. Ga er niet in boren, zagen en probeer het ook niet op een andere manier te bewerken. Asbest verwijderen mag ook niet zomaar. Als je dit wil doen, moet je altijd een aanvraag doen bij je gemeente. Wil je asbest kleiner dan 35 vierkante meter zelf verwijderen, meld dit dan bij het Omgevingsloket. Let wel: asbest verkeerd verwijderen is gevaarlijker dan het laten zitten!

Waar kan asbest zitten in jouw huis?

Ga jij verbouwen of slopen of wil je gewoon weten waar asbest in jouw huis zit? Dan kan je advies inwinnen van asbestspecialisten. Bij ons aangesloten specialisten kunnen een asbestinventarisatie uitvoeren en een inventarisatierapport opleveren. Dan weet je precies óf er asbest in huis aanwezig is, waar het zit, om wat voor asbest het gaat en of je het asbest wel of niet moet laten verwijderen. Weet je al zeker dat er asbest in jouw huis of pand aanwezig is en wil je het laten saneren? De eerste stap is áltijd asbestinventarisatie. Dit is verplicht en noodzakelijk. Zonder asbestinventarisatierapport kunnen specialisten geen asbest saneren. Als je je gegevens achterlaat, brengen wij je in contact met maximaal vijf specialisten in jouw regio. Zij geven gratis en vrijblijvend advies en een kostenoverzicht op maat.

Eerder bekeken pagina's