5 subsidies voor het verduurzamen van je woning in 2021

Sharon
Sharon van Dijk
donderdag 25 februari 2021, Geschatte leestijd: 2min

Een derde van de Nederlanders heeft in 2021 het goede voornemen om duurzamer te gaan leven. Voornemens die genoemd worden zijn het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van de woning. Om verduurzamen te stimuleren zijn er in Nederland aantrekkelijke subsidies en regelingen beschikbaar die het verduurzamen van je woning nóg aantrekkelijker maken. Wij hebben ze allemaal voor je onder elkaar gezet!

ISDE subsidie (isolatie)

Wanneer je ervoor kiest om je woning te isoleren kan je in aanmerking komen voor de ISDE subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing). Voorheen was dit de SEEH, Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie dien je minimaal twee energiebesparende maatregelen uit te voeren. Hierbij kan je verschillende isolatiemaatregelen combineren, zoals spouwmuurisolatie met dakisolatie of gevelisolatie met glasisolatie. Een andere mogelijkheid is een isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de maatregelen die je treft en de oppervlakte die je laat isoleren.

Ik wil meer lezen over de ISDE subsidie

Lage btw tarief isolatie

Naast het ontvangen van de ISDE subsidie krijg je bij het isoleren van je woning nog een ander financieel voordeel. In Nederland betaal je namelijk maar een btw-tarief van 9% op de arbeidskosten in plaats van 21%. Als je je gehele woning laat isoleren bespaar je hiermee nog €1.300 extra op je eindfactuur.

Subsidie zonneboilers, warmtepomp of warmtenet-aansluiting

Je ontvangt ook subsidie wanneer je kiest voor een zonneboiler, warmtepomp of warmte-netaansluiting. Voor een zonneboiler ligt de subsidie tussen de €600 en €2.000. Bij een warmtepomp varieert de subsidie tussen de €200 en €3.000, afhankelijk van het apparaat dat je kiest. Voor een individuele aansluiting op een warmtenet kan je een subsidie van €3.325 ontvangen.

Vanaf 2021 kan je een zonneboiler, warmtepomp en/of warmtenet-aansluiting combineren met woningisolatie om de ISDE subsidie te ontvangen. Zo kan je ook subsidie ontvangen voor de isolatiemaatregel die je treft.

Subsidie zonnepanelen

In 2021 kan je geen subsidie aanvragen bij het laten plaatsen van zonnepanelen. Gelukkig is het op een andere manier toch mogelijk om een deel van je investering terug te krijgen. Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen kan je namelijk het betaalde BTW bedrag van 21% terugvragen via de Belastingdienst.

Heb je zelf geen zin of tijd om je te verdiepen in het terugvragen van de BTW? Laat je volledig ontzorgen en leg de BTW-teruggaaf in handen van Solvari. Wij zorgen ervoor dat je aangifte helemaal in orde is.

Ik wil mijn BTW-teruggaaf regelen via Solvari

Regionale subsidies

Naast landelijke subsidies zijn er ook nog regionale subsidies om duurzame maatregelen extra te stimuleren. Hiervoor hebben sommigen gemeenten en provincies hun eigen subsidiepotjes. Voor welke maatregelen deze subsidie wordt uitgegeven en hoe hoog deze subsidies zijn verschilt per regio. Benieuwd welke subsidies er in jouw regio zijn?

Regionale subsidies bekijken

Financieren van duurzame maatregelen

Er zijn vele manieren waarop het verduurzamen van je woning financieel aantrekkelijk wordt gemaakt. Sommige woningeigenaren laten de duurzame maatregelen uitvoeren met behulp van spaargeld. Niet iedereen heeft echter genoeg eigen geld om de duurzame maatregelen uit te voeren of houden dit geld liever op hun spaarrekening staan. Je kan er dan voor kiezen om je hypotheek te verhogen, maar ook een lening kan uitkomst bieden. Solvari adviseert je graag vrijblijvend over de mogelijkheden om jouw energiezuinige woning te financieren.

Ik wil de financieringsmogelijkheden bespreken

Gratis verduurzamingsadvies

Wil je graag verduurzamen maar weet je niet waar je moet beginnen? Solvari geeft je gratis en vrijblijvend advies over de meest interessante verduurzamingsmaatregelen voor jouw woning. Wij helpen je graag bij het zetten van de eerste stap!

Ik wil een gratis verduurzamingsadviesGerelateerde artikelen