Alles over je huis isoleren

Lenneke
Lenneke Manschot
donderdag 17 mei 2018, Geschatte leestijd: 8min

Je huis isoleren: het is een heuse trend! Logisch ook, want het levert je veel op. Honderden tot duizenden euro's per jaar besparen en een stuk lekkerder wonen. Genoeg redenen om je eens te verdiepen in woningisolatie!

In deze blogpost lees je alles over je huis isoleren. Maar liefst drie op de vier woningen zijn niet goed geïsoleerd. En dat terwijl je dankzij woningisolatie een ideale temperatuur in huis hebt, het veel goedkoper is dan de meeste mensen denken, je de investering snel terugverdient en je je ecologische voetafdruk verkleint. Zeker met het oog op de stijgende energierekening, is het nu het moment om in je huisisolatie te investeren!

Is je huis isoleren verplicht?

Het isoleren van je huis is niet verplicht. Hoewel ik wel bijna zou zeggen (of schrijven) dat je het wel aan jezelf verplicht bent. Isolatie heeft zo ontzettend veel voordelen dat je eigenlijk geen heel goede reden hebt om het niet te doen. Veelvoorkomende redenen van woningeigenaren om niet in isolatie te investeren:

• financiële belemmering – er zijn mooie regelingen beschikbaar, via Solvari kan je tot wel 40% besparen op je factuur en je maakt ook nog eens kans op €250 korting als je je offerte mailt naar actie@solvari.nl

• beperkte kennis en vaardigheden – op onze website vind je enorm veel informatie over isolatie en de bedrijven waaraan wij je voorstellen, geven je graag antwoord op al je vragen

• het niet kunnen vinden van betrouwbare vakmensen – wij hebben ze al gevonden en we brengen je graag met ze in contact (of wil je eerst beoordelingen lezen? dat kan ook!).

• rommel en overlast – de meeste isolatieklussen zijn al binnen een dag uitgevoerd, zonder rommel in huis

• gebrek aan hulp uit de omgeving – laat ons je helpen

Huis isoleren & vocht

Het blijft een hardnekkig gerucht: "als je je huis isoleert, krijg je last van vochtproblemen". Vooral spouwmuurisolatie en vochtproblemen noemt men in één adem. Er zijn verhalen van mensen die last hebben van vocht sinds de muren zijn geïsoleerd. Maar… komt dat nou echt door isolatie? Onderzoek wijst uit dat isolatie niet per se zorgt voor vochtproblemen. Sterker nog: goede isolatie zorgt juist voor een beter vochtgehalte in huis. Er komt meer balans in de binnentemperatuur en de luchtvochtigheid in je huis.

Leestip: heb je last van condens in huis? Zo los je het op! Of heb je vochtige plekken in huis? Dit doe je ertegen!

Isolatie huis verbeteren

Zo'n 75% van de woningen in Nederland is nog niet goed geïsoleerd. Een gemiste kans, want het levert geld en comfort op. En van beide hou ik wel, moet ik eerlijk zeggen. Zeker als ik er veel van heb. Het is zonde je huis niet te isoleren, want spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie zijn snel uitgevoerd en verdienen zichzelf snel terug.

Spouwmuurisolatie: de populairste isolatievorm. Een spouwmuur is een muur met twee muurdelen waar 7 tot 9 centimeter ruimte tussen zit. Die ruimte is de spouw. Alleen woningen gebouwd tussen 1920 en 1976 hebben spouwmuren.

Dakisolatie: hoe ingrijpend dakisolatie is, hangt af van wat voor dak je hebt. Hellend of plat? Is isolatie van binnenuit mogelijk of moeten al je dakpannen eraf? De specialist kan je hier veel meer over vertellen als 'ie jouw situatie kent.

Vloerisolatie: je vloer isoleren is goed betaalbaar. Het kan op meerdere manieren. Door je kruipruimte te laten isoleren of door op de vloer te laten isoleren. Vooral isolatie vanuit de kruipruimte is effectief en raad ik je daarom aan.

Buitengevelisolatie: een isolatievorm die niet vaak voorkomt, doordat het vrij prijzig is. Als je je buitengevel laat isoleren, moet de specialist de buitengevel ook opnieuw bepleisteren. Dit kan qua kosten hoog oplopen.

Simpele tips huis isoleren

Misschien moet je nog even sparen tot je je huis kan laten isoleren. Tip: ga vooral eens na wat het kost jouw huis te isoleren, want uit onderzoek van voorlichtingsorganisaties blijkt dat isolatie veel goedkoper is dan de meeste mensen denken. Of misschien heb je een andere reden om het isoleren van je huis nog even uit te stellen. In de tussentijd zijn er een aantal supergoedkope dingen die je kan doen om toch de isolatie van je huis iets te verbeteren.

• Plaats folie achter je radiatoren, zodat de warmte in je huis komt in plaats van in je muren. Hang ook geen gordijnen voor je verwarming, want daar blijft de warmte achter hangen.

• Met tochtstrips voorkom je dat de warmte uit je huis ontsnapt. Plaats de strips bij je ramen, deuren en zelfs je brievenbus.

• Schijnt het zonnetje en is het koud in huis? Gooi je gordijnen wagenwijd open en profiteer ervan! Doe 's avonds ook de gordijnen dicht, dan blijft de warmte lekker in je huis hangen.

• Doe schuimrubberen hoesjes om je warmwaterleidingen, want dan koelt het water minder snel af.

• Zet een heg voor de muur waar de wind vaak op staat.

• Zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen al wat lager. Daar voel je qua temperatuur niks van, maar je voelt het wel op een positieve manier in de portemonnee.

Weet je zeker of heb je het idee dat je huis al geïsoleerd is en wil je de isolatie verbeteren? Dat kan natuurlijk! In de blogpost 'Is jouw huis geïsoleerd? Zo controleer je dit!' geven we je handige tips om te checken of je huis echt al geïsoleerd is. Soms is het nodig die isolatie te verbeteren. Vroeger was bijvoorbeeld de spouwmuurisolatie niet van de goede kwaliteit die het nu is. Je kan er dan voor kiezen je spouwmuur na te isoleren met bijvoorbeeld Aminotherm.

Huis isoleren tegen warmte

Wat elk jaar weer gebeurt: mensen laten vooral het huis isoleren in de winter. Want, denkt men, isolatie is vooral dan fijn. Terwijl je door je huis te isoleren juist áltijd de ideale temperatuur in huis hebt. Je huis isoleren tegen warmte werkt dus net zo goed in de winter om de kou buiten te houden. Weet wel dat het ook echt slim is je huis te isoleren tegen warmte in een warme periode. Isolatiebedrijven hebben dan veel minder werk, wat inhoudt dat jij sneller aan de beurt bent en dat je misschien zelfs wel kan profiteren van een mooie seizoenskorting. Martijn schreef eerder al een blogpost: 'Dit is waarom je je huis moet isoleren bij warm weer'. Oh, en 'Zo krijg je een koel huis' is ook handig om te lezen als je de warmte buiten wil houden.

Huis isoleren tegen kou

Zoals je je huis isoleert tegen warmte, zo werkt dat ook als je je huis isoleert tegen kou. In beide gevallen kan de warmte je huis niet uit (in de winter) of je huis juist niet in (in de zomer). Er zijn ook meer mogelijkheden om je huis voor te bereiden op het koude seizoen. Houd er rekening mee dat je wachttijd langer is als je je huis in het najaar laat isoleren, doordat isolatiepartijen druk zijn.

Huis isoleren voor geluid

Heb je geluidsoverlast? Dan is de geluidshinder verminderen een optie. Van binnenuit of van buitenaf; het kan allebei. Geluid isoleren is mogelijk met twee soorten isolatie: geluidsisolerende materialen of geluidsabsorberende materialen. Isoleren tegen geluidsoverlast van buiten

Als je last hebt van buitenaf, dan gaat het om contactgeluid of luchtgeluid. Bepaal eerst wat de oorzaak van je geluidsprobleem is. Contactgeluid is geluid dat van een bron komt die direct met de vloer, muur of plafond in contact staat. Bijvoorbeeld het geschuif van stoelpoten, harde voetstappen of langsdenderende vrachtwagens. Luchtgeluid is geluid van geluidsinstallaties, lawaaimakende kinderen of auto's die claxonneren. Vervolgens kies je de juiste isolatiemethode om je probleem om te lossen.

Akoestisch isoleren


Een andere optie is akoestisch isoleren. Dan zorg je ervoor dat je de geluidswaarneming in een ruimte verbetert. Hierbij moet je denken aan een muziekstudio met van die grijze schuimplaten met noppen.

Je huis volledig isoleren. Kan dat wel?


Ook zo'n gerucht: "je moet je huis niet volledig isoleren, want dat is ongezond". Je kan je huis prima volledig isoleren! Het is waar dat je voor je gezondheid voldoende ventilatie nodig hebt in huis. Daarom geef ik je hier wat tips voor goede ventilatie in huis.

Tips ventileren

• Laat altijd de luchtroosters bij je ramen en binnendeuren openstaan en zet regelmatig een (kiep)raam open. Mocht je last hebben van wind door je roosters, dan kan je ze vervangen door andere roosters die dit tegengaan.

• Als je kookt, wast of doucht of als er veel mensen in huis zijn, zet je een extra raam open.

• Rook buiten in plaats van binnen.

• Zorg voor een goed vochtpeil in huis en laat anders een vochtbestrijder komen.

Lees hier meer over het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Ook interessant: dit is hoe je een gezond huis krijgt en dit zijn de beste luchtzuiverende planten voor binnen.

Huis isoleren: kosten

Ik kan je niet zo vertellen wat de kosten voor het isoleren van je huis zijn. Dat hangt af van de isolatiespecialist die je huis isoleert, de uren die hij of zij nodig heeft, het isolatiemateriaal dat hij of zij gebruikt en het aantal vierkante meters dat je laat isoleren. Wat ik je wel meteen kan vertellen is dat de meeste mensen denken dat isolatie veel duurder is dan het in werkelijkheid is.

Kosten spouwmuurisolatie: gemiddeld €800 voor een tussenwoning (€15 - €25 per m2)

Kosten vloerisolatie: gemiddeld €1.100 tot €3.500 voor een gemiddelde woning (€25 - €35 per m2)

Kosten dakisolatie: gemiddeld €1.100 (onverwarmde zoldervloer) tot €5.200 (verwarmde zolder met schuin dak) voor een gemiddelde eengezinswoning

Goed om te weten: regelmatig zijn er subsidies en financiële regelingen voor energiebesparing. Natuurlijk houden we je hiervan op de hoogte via ons blog en Facebook. Je kan ook Energiesubsidiewijzer checken voor subsidies in jouw woonplaats.


Let op! Dit jaar geldt er op isolatieklussen een verlaagd btw-tarief van 6%. In 2019 stijgt dit naar 9%. Je slaat dus twee vliegen in één klap als je nu je huis laat isoleren, want je begint direct met besparen én je bent die btw-verhoging voor.

Huis isoleren: rendement


Nu je meer te weten bent gekomen over de kosten van isolatie, wil je waarschijnlijk ook weten wat het je dan oplevert. Nou, dat kan! Dit zijn natuurlijk richtlijnen; een isolatiespecialist kan je hier veel meer over vertellen.

Rendement spouwmuurisolatie: besparing van gemiddeld €600 per jaar, vergelijkbaar met 10 procent rente op een spaarrekening

Rendement vloerisolatie: besparing van gemiddeld €250 per jaar, vergelijkbaar met 7 procent rente op een spaarrekening

Rendement dakisolatie: besparing van gemiddeld €400 per jaar, vergelijkbaar met 7 procent rente op een spaarrekening

Naast het geld dat het je direct oplevert in de vorm van een lage energierekening, verhoogt isolatie de waarde van je huis enorm. Mooi meegenomen!

Huis isoleren voor verkoop? Doen!

Zelfs als je je huis gaat verkopen en dus verlaten, is het een puik plan je huis te isoleren. Waarom, vraag je je af? Omdat je met isolatie je energielabel verbetert. En uit onderzoek blijkt dat een ongunstig energielabel je maar liefst €14.000 kost. Een bedrag dat je niet betaalt als je je huis isoleert. En daar komt bij: een gunstig energielabel zorgt zelfs voor €7.000 extra verkoopwaarde van je huis! Lees ook onze blogpost 'Huis (ver)kopen en het energielabel'.

Mag je een huurhuis isoleren?

Verhuurders zijn niet verplicht om je woning te isoleren of op een andere manier energiebesparend te maken. Is je huurhuis niet geïsoleerd, dan is dit geen onderhoudsgebrek. Wel kan je je verhuurder vragen of hij je huurhuis wil isoleren. De verhuurder gaat eventueel akkoord, maar kan als tegenprestatie wel om huurverhoging wegens renovatie vragen. Ben je het niet eens met de huurverhoging, vraag dan aan de Huurcommissie wat een redelijke huurverhoging is. Doe dit binnen drie maanden nadat je huurhuis geïsoleerd is. 

Heb je gevraagd of de verhuurder je huurhuis wil isoleren en weigert hij of zij? Een optie is dan de rechter te vragen de verhuurder te verplichten je huurhuis te isoleren. Dit kan voor de volgende isolatievormen: 


• dakisolatie;
• gevelisolatie;
• raamisolatie;
• vloerisolatie van de vloer boven de kruipruimte.

Houd er rekening mee dat de rechter de verhuurder hiertoe alleen verplicht als je bereid bent een huurverhoging te betalen die in verhouding staat tot de isolatiekosten.

Ervaringen met huis isoleren

Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met het huis isoleren? Op onze website vind je ervaringen van consumenten die een isolatieklus uit hebben laten voeren. Zij beoordelen isolatiespecialisten en je vindt ze hier:

ervaringen met spouwmuurisolatie

ervaringen met vloerisolatie

ervaringen met dakisolatie

ervaringen met buitengevelisolatie