Alles wat je moet weten over een gietvloer

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 16 januari 2017, Geschatte leestijd: 4min

Je kan bijna geen wooninspiratieblad openslaan of je komt een gietvloer tegen. Gietvloeren zijn populair: het zijn dan ook mooie en praktische vloeren. Overweeg jij een gietvloer te laten gieten en wil je er graag meer over weten? Dan vind je hier alle ins en outs over gietvloeren. 

Laten we vooropstellen dat gietvloeren je heel veel mogelijkheden geven. Ik kan me goed voorstellen dat je een lichte brainfreeze krijgt als je denkt aan een nieuwe gietvloer, welke specialist je daarvoor het beste in kan schakelen en hoe je het allemaal mooi gaat combineren. Hoe maak je de juiste keuze en waar moet je rekening mee houden?

Gietvloeren zijn praktisch

Laten we beginnen bij het begin, namelijk dat gietvloeren niet alleen onwijs mooi zijn, maar ook praktisch. Alle soorten van gietvloeren (ja, er zijn er meer, daar lees je hierna alles over) zijn duurzaam, slijtvast en ontzettend makkelijk schoon te houden. Daarnaast zijn ze geluiddempend. Ideaal voor zowel woningen als bedrijfs- en winkelpanden. Het onderhouden van gietvloeren is simpel: ze houden namelijk weinig tot geen vuil vast. Door de vloer stofvrij te maken met een stofwisser en het wekelijks te reinigen met een niet-agressief schoonmaakmiddel, heb je tientallen jaren plezier van je gietvloer. Tip: gebruik niet te veel zeep, want dan kan je vloer dof worden.

Soorten gietvloeren

Gietvloeren zijn onder te verdelen in meerdere soorten. Je hebt drie types van gietvloeren: de epoxy gietvloer, de polyurethaan gietvloer en de cementgebonden gietvloer. Ze hebben gemeen dat ze allemaal makkelijk over de ondervloer kunnen worden gegoten. Het belangrijkste verschil tussen de epoxy en polyurethaan gietvloer is de hardheid. De epoxy gietvloer is ontzettend hard en daardoor vooral geschikt voor industriële ruimtes. De polyurethaan gietvloer is zachter en elastischer, waardoor deze vloer niet kan scheuren. Wil je je gietvloer combineren met vloerverwarming? Kies dan voor de polyurethaan gietvloer. De cementgebonden gietvloer is een gietvloer op basis van, je raadt het al, cement. Ook deze vloer is prima geschikt voor woningen. Tip: let er altijd op of jouw gietvloer niet verkleurt door UV-straling! Vraag dit na bij de specialist om er zeker van te zijn dat jij over heel wat jaar nog steeds blij bent met je gietvloer.

Gietvloeren passen in elk interieur

Doordat de gietvloeren vrij neutraal en strak zijn, zijn ze te combineren met eigenlijk elke woonstijl. Je denkt misschien al snel aan een strak interieur, maar juist door te spelen met contrasten en andere materialen, creëer je een geheel eigen stijl. Ideaal voor zowel woningen als bedrijfspanden! Verderop in deze blogpost geef ik je combinatietips. We gooien je natuurlijk niet in het diepe. ;-)

Hoe lang duurt het om een gietvloer te laten gieten?

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het laten gieten van een gietvloer wel wat tijd in beslag neemt. Het is anders dan bijvoorbeeld laminaat, dat je gewoon kan leggen en daarna klaar bent. Een gietvloer moet daadwerkelijk gegoten worden (oh, vandaar de naam…) en bestaat uit verschillende lagen. Alle lagen moeten drogen, waardoor je gietvloer na vijf dagen pas klaar is. Maar goed, het is het wachten dubbel en dwars waard!

Kan een gietvloer in alle ruimtes?

Op een of andere manier denken veel mensen dat een gietvloer alleen in benedenruimtes in een woning gegoten kan worden. Of ze denken aan die ene reclame van 'Even Apeldoorn bellen', waar beton gestort wordt. Het goede nieuws is: als je via Solvari gietvloerspecialisten vergelijkt, vind je in ieder geval een goede specialist die een mooie vloer bij je giet. En dat kan ook in alle ruimtes! Letterlijk alle kamers in je woning kunnen voorzien worden van gietvloeren, van je badkamer tot aan je zolder.

Combinatietips gietvloer

Heb je een nieuwe woning gekocht? Gefeliciteerd! Het leukste én het lastigste werk is om te bepalen hoe je je huis gaat inrichten. Dit geldt natuurlijk ook als je besloten hebt je huidige woning aan te pakken. Eén van de belangrijkste onderdelen van je huis is de vloer; dit is een grote sfeerbepaler. Kies je voor een gietvloer, dan heb ik gelijk wat fijne interieurtips voor je.

Combineer je gietvloer met minimalisme

We schreven al eerder over opruimtips die je meer rust geven. Als je daar wel oren naar hebt én je houdt van een strak interieur, dan is het mooi als je kiest voor een gietvloer in combinatie met een minimalistisch, modern interieur. Door voor strakke meubels te kiezen in niet al te uitgesproken kleuren, creëer je een mooie en rustige woning. Voor de opgeruimde types is dit praktisch de zevende hemel!

Ruw, ruwer, ruwst

De gietvloer kan goed gecombineerd worden met ruw en robuust. De gietvloer is naadloos, waardoor robuuste muren, meubels en accessoires een mooi contrast vormen. Houd je niet van strak, dan is dit een goede tip voor je! Met bijvoorbeeld een bakstenen muur en meubels in de Rotan-stijl creëer je een fijne omgeving.

Natuurlijke materialen

In onze blogpost over de belangrijkste interieurtrends van 2017, schreven we al dat het gebruik van natuurlijke materialen nog steeds helemaal hip is. Gietvloeren zijn prima te combineren met véél planten, hout, kurk en zelfs staal. Door natuurlijke materialen te gebruiken, creëer je een warm interieur met veel contrast. Het is maar net welke kant jij op wil met je huis! Mogelijkheden zijn er in ieder geval genoeg met gietvloeren.


Oké, maar wat kost een gietvloer dan?

De kosten van een gietvloer hangen af van meerdere dingen: welke gietvloer je precies kiest, wat voor afwerking je wenst, het oppervlakte van de gietvloer en natuurlijk het uurtarief van de gietvloerspecialist. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs tussen de €70 en €130 per vierkante meter gietvloer.

Offertes gietvloer vergelijken?

Wil je nu graag offertes voor gietvloeren ontvangen? Door je gegevens achter te laten kom je in contact met maximaal vijf bij ons aangesloten gietvloerspecialisten. Zij brengen gratis en vrijblijvend offertes op maat uit en helpen je bij het maken van de juiste keuze. Door de offertes goed te vergelijken, kan je tot wel 40% besparen op je gietvloer.Gerelateerde artikelen

Goed voornemen: sparen. Zo doe je dat!
woensdag 04 januari 2017

Goed voornemen: sparen. Zo doe je dat!

Duurzame energie opwekken en opslaan
woensdag 07 november 2018

Duurzame energie opwekken en opslaan