Alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Dennis
Dennis van Es
vrijdag 01 juli 2016, Geschatte leestijd: 2min

Heb je thuis een hoog energieverbruik? Dat zou zomaar kunnen liggen aan de isolatie van je huis. Goede isolatie van een woning heeft meerdere voordelen. Een goed geïsoleerd huis blijft in de winter beter warm, terwijl het in de zomer juist lekker koel blijft. Hierdoor kun je flink besparen op energiekosten.

Er zijn meerdere mogelijkheden om je huis te isoleren. Eén daarvan is spouwmuurisolatie. Wat is spouwmuurisolatie, wat zijn de voordelen en kan jouw woning spouwmuurisolatie gebruiken? Hier lees je alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen met een ruimte van zo’n 7 tot 9 centimeter tussen elkaar. Die ruimte noemen we de spouw. Het grootste voordeel ervan is dat ze vochtwerend zijn. Dat is ideaal met het natte Nederlandse klimaat. Dat is een reden waarom ze vaak voorkomen. Maar de isolatie laat te wensen over, waardoor je woning warmte verliest in de winter en snel opwarmt in de zomer.

Gelukkig zijn niet-geïsoleerde spouwmuren uitstekend te isoleren. Hierbij worden kleine gaatjes in de voegen gemaakt, zodat isolatiemateriaal de spouw in gespoten kan worden. Het isoleren van spouwmuren is een klus die je het beste kan overlaten aan gespecialiseerde bedrijven. Bepaalde isolatiematerialen kunnen namelijk schadelijk zijn wanneer ze verkeerd worden toegepast.

Spouwmuurisolatie is een ingreep die weinig rommel geeft. Er worden maar een paar gaatjes geboord aan de buitenkant van je muur. De ingreep kan binnen een dag gedaan worden, zodat je woning aan het einde van de dag gelijk goed geïsoleerd is.

de lagen van een spouwmuur met isolatie

De voordelen van spouwmuurisolatie

Het isoleren van je spouwmuur heeft meerdere voordelen. Hieronder staan ze voor je opgesomd.

Bespaar op je energierekening

Door je spouwmuur te isoleren bespaar je op een voordelige manier op je energierekening. Het houdt de warmte beter vast in de winter en voorkomt dat je huis ondraaglijk heet wordt in de zomer. Met een gemiddelde tussenwoning kun je al €200,- per jaar besparen!

Milieuvriendelijk

Het is natuurlijk hartstikke fijn dat je met spouwmuurisolatie aanzienlijk kunt besparen op je energiekosten. Maar het brengt ook een ander voordeel met zich mee. Het is namelijk erg milieuvriendelijk. Je verbruikt ten eerste een stuk minder energie om je huis warm te houden. Daarnaast zijn de materialen die gebruikt worden niet schadelijk voor het milieu.

Het hele jaar door plezier

Bij isolatie denken veel mensen aan een warmer huis in de winter. Maar niet alleen in de winter heb je baat bij een goed geïsoleerd huis. In de zomer blijft je huis namelijk ook veel koeler. De isolatie houdt de warmte namelijk uitstekend buiten! Zo kun je het hele jaar door genieten van je spouwmuurisolatie.

Er is niks van te zien

Ben je bang dat je muur er na spouwmuurisolatie minder mooi uit komt te zien? Nergens voor nodig! De technieken die gebruikt worden om spouwmuren te isoleren maken geen achterblijvende schade. Je muur blijft er dus net zo mooi uitzien, alleen isoleert hij een stuk beter.

Kan jouw woning spouwmuurisolatie gebruiken?

Voor 1920 werden spouwmuren nog niet gebruikt. Na 1976 werd spouwmuurisolatie juist vaak standaard inbegrepen bij de bouw van een woning. Is jouw woning tussen 1920 en 1976 gebouwd? Dan kan het zo zijn dat je een spouwmuur hebt die niet geïsoleerd is. Een andere manier om erachter te komen of je een spouwmuur hebt, is de dikte van de buitenmuren meten. Spouwmuren zijn namelijk nooit dunner dan 24 centimeter.

Heb jij spouwmuren die niet geïsoleerd zijn en wil je ook flink besparen op je energierekening? Vraag via Solvari gratis en vrijblijvend offertes aan en kom in contact met specialisten uit jouw regio!

Ontvang gratis offertes voor spouwmuurisolatie! »Gerelateerde artikelen