Bereid je huis voor op de koude maanden met deze 5 tips!

Dennis
Dennis van Es
woensdag 05 oktober 2016, Geschatte leestijd: 2min

Ik baal er ook van, maar de nazomer ligt echt achter ons. Mijn oren vriezen in de ochtend weer bijna van mijn hoofd en 's avonds wil ik niet naar buiten, maar lig ik met een deken en een kop thee op de bank. En die ochtenden zijn de horror: het is donker en koud en ik wil echt mijn koude woonkamer niet in.

Dus: paniek in de tent. Hoe kan ik ervoor zorgen dat zowel ik als mijn huis voorbereid zijn op de koude maanden? En ja, je verwarming constant laten loeien zou kunnen, maar als je voor andere opties kiest, kan je wellicht volgend jaar een keer extra op vakantie!

1. Zorg voor goede isolatie

Een goede isolatie kan wonderen doen voor je huis. De kou blijft hierdoor namelijk een stuk beter buiten, waardoor je binnen kan genieten van de warmte die goed wordt vastgehouden. Hierdoor zul je de koude maanden niet alleen comfortabeler overbruggen, maar bespaar je ook nog eens flink op je energierekening.

Wist je dat er nu een subsidie geldt voor isolatie? Als je 2 of meer soorten isolatie laat aanbrengen in je woning, kun je in aanmerking komen voor ruim 20% subsidie! Lees hier meer over de subsidie of vraag gelijk offertes aan!

Ontvang gratis offertes voor isolatie! »

2. Haal je winterdekbed tevoorschijn

Weinig mensen zullen van de kou houden, maar in een warm bed kruipen na een koude dag is iets waar iedereen van kan genieten. Haal je winterdekbed dus tevoorschijn! Niks is lekkerder dan op een koude zondagochtend nog eens een keer omdraaien onder je warme dekens.

3. Maak je kamer Netflix-proof

De lange avonden op het terras worden in de winter omgeruild voor knusse avonden thuis achter de tv. Zorg er dus voor dat jouw kamer Netflix-proof is! Zorg dat je een warme deken hebt om onder te kruipen, zet een warme kop thee en zet je favoriete serie of film op. Met zulke relaxte avonden is de winter zo slecht nog niet.

4. Neem je interieur onder handen

Een nieuw seizoen is ook een mooi excuus om je interieur eens onder handen te nemen. De kleurrijke bloemen en accessoires maken in de winter ruimte voor natuurlijke kleuren zoals zand, bruin, beige, ecru en taupe. Hierbij kun je ook goed natuurlijke, warme materialen toepassen zoals wol, leer en vilt. Door meerdere kleuren en materialen te combineren krijg je meer contrast, wat een spannend effect geeft.

Om nog wat extra sfeer te creëren kun je de ruimte aankleden met kaarsen en waxinelichtjes. Voeg ten slotte nog hout toe, zoals haardblokken in een mand. Dit geeft direct een knus en sfeervol gevoel.

5. Onderhoudstips

Zorg ook dat je huis de winter overleeft! Met het koude en natte weer is het verstandig om sommige dingen in en rondom je huis te onderhouden.

Laat je dakgoot legen

De komende maanden zal het niet alleen kouder worden, maar ook natter. Voorkom vochtproblemen en laat je dakgoot legen! Zo blijft je dakgoot goed doorlopen en raakt hij niet verstopt.

Controleer het houtwerk rond je kozijnen

Zijn je kozijnen toe aan reparatie of vervanging? Dan kun je daar beter nu achter komen dan in de winter. Zorg dat je eventuele reparaties of vervangingen nu laat uitvoeren, zodat je straks niet op de tocht zit.

Laat de schoorsteenveger langskomen

Als je een schoorsteen in huis hebt is het erg verstandig om regelmatig de schoorsteenveger langs te laten komen. Een slecht onderhouden schoorsteen kan namelijk erg gevaarlijk zijn in verband met gevaar op brand.

Laat eventuele reparaties aan het dak uitvoeren

Niet alleen de dakgoot moet gecheckt worden, ook eventuele reparaties aan het dak zelf kun je beter nu laten uitvoeren dan midden in de winter. Check daarom of alle pannen nog goed liggen en of er niks aan vernieuwing toe is. Zo ga je zonder zorgen de wintermaanden tegemoet!