Bereid je huis voor op het koude seizoen!

Orin
Orin Koeteeuw
woensdag 17 augustus 2016, Geschatte leestijd: 3min

Het is wat vroeg om nu al het najaar aan te kondigen, maar er is een goede reden voor. Over een maandje begint officieel de herfst en je moet je huis op een aantal punten nalopen voordat het koud en donker wordt. Je bent er dus gelukkig op tijd bij. Tenminste, als je eventjes verder leest.

Johan schreef in mei dit jaar een blog over hoe je je huis zomerklaar maakt. Laten we eens kijken waar je volgend seizoen op moet letten.

Stook niet voor buiten

Onze energierekening is op jaarbasis hoog, omdat we in de wintermaanden de verwarming lekker hoog zetten. Om te voorkomen dat voorbijgangers hun handen aan jouw muren kunnen warmen, moet je een aantal maatregelen nemen nu het nog zomer is.

1. Check je centrale verwarming voordat het koud wordt

Hoe oud is jouw cv-ketel eigenlijk? In de regel is het na twaalf tot vijftien jaar tijd voor een nieuwe, want dan zijn ze gewoon versleten. Tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus staat de kachel uit, maar zodra het in september en oktober kouder wordt, dan zullen oudere ketels vaak problemen gaan vertonen. Je loopt dan de kans dat je geen verwarming hebt als je hem nodig hebt of dat je onder een koude douche staat.

Als jouw cv-ketel dus aan vervanging toe is, dan is nu het juiste moment om een nieuwe te laten installeren. Nieuwe ketels zijn veel efficiënter in gebruik. Wil je weten hoeveel dat gaat kosten? Ontvang dan via Solvari gratis offertes van installateurs bij jou uit de regio.

Ik wil gratis offertes ontvangen voor een nieuwe cv-ketel! »


2. Check je dakisolatie

Schrik niet, maar 30% van de warmte in huis verlies je via het dak. Vooral de nok en de aansluiting van het dak op de gevel zijn bekende plaatsen waardoor de isolatiewaarde van je huis daalt. Zorg dus dat jouw woning tiptop geïsoleerd is voordat de kou inzet. Dan zit je niet rillend op de bank naar je favoriete serie te kijken en bespaar je ook nog eens op de energierekening. Als je benieuwd bent naar isolatiemogelijkheden van jouw dak, vraag dan gratis offertes aan bij onze isolateurs.

Ik wil gratis offertes ontvangen voor dakisolatie! »


3. Check naden en kieren

Onthoud dat een ketting zo sterk is als zijn zwakste schakel. Zo is het ook met isolatie. Je kan de grootste muuroppervlakten nog zo goed isoleren; als er in diezelfde ruimte warmte kan ontsnappen via (kozijn)naden en (deur)kieren, dan bespaar je niet maximaal.

Tochtstrippen kunnen helpen bij ‘bewegende elementen’ zoals ramen en deuren om de warmte binnen te houden. Bij buitendeuren kun je nog denken aan een tochtborstel. Ze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt en eenvoudig te bevestigen. Gebruik siliconenkit om kieren tussen ‘vaste elementen’ te dichten, bijvoorbeeld tussen de muur en het kozijn. 

En denk je dan ook gelijk aan de naden van de brievenbus, de kier onder de vensterbank en de gaten van het leidingwerk in de meterkast? Want we stoken niet voor buiten, natuurlijk.


Zet de ramen open

Isoleren, warmte vasthouden en besparen”. Dat is een beetje de strekking tot nu toe. Het klinkt daarom misschien wat tegenstrijdig, maar zet ook zeker de ramen eens open. Vooral als je huis goed is geïsoleerd.

Tijdens de wintermaanden is een goed binnenklimaat onmisbaar. Je zit namelijk altijd binnen. Maar door te ademen, te koken en te douchen, verslechtert de luchtkwaliteit en wordt het vochtiger in huis. Dat is slecht voor de gezondheid, omdat de kans op schimmels toeneemt. Regelmatig luchten verfrist de ruimtes in huis, dringt de vochtigheid terug en gaat schimmelvorming tegen.

Maar dat duurt maar even.

Want het effect van een kwartier luchten is na een half uur al verdwenen. Daarom is het verstandig om je huis van ventilatie te voorzien, zodat er continu een toestroom van frisse lucht is. Wil je weten hoe dat bij jou thuis gerealiseerd kan worden? Onze specialisten vertellen het je graag!

Ik wil gratis offertes ontvangen voor een nieuw ventilatiesysteem! »


Bespaar tijdens de donkere dagen

Kortere dagen betekent natuurlijk dat het eerder donker wordt. Daardoor zetten we eerder de lampen aan en branden ze ook langer. Als je snel wil besparen, dan vervang je de gloeilampen door spaar- of ledlampen. Hoe eerder, hoe beter.

Maar daar moet je wel het geld voor hebben, want alle lampen in huis vervangen kan een hoog kostenplaatje hebben. Begin dus klein. Stel jezelf de vraag in welke ruimte de lampen het meest branden en vervang dan eerst de lampen in die ruimte. Herhaal dit trucje een aantal keer en voor je het weet, ben je volledig overgestapt. Dat scheelt in de energiekosten.

Wist je trouwens dat het CBS onlangs een verlaging van de energierekening heeft voorspeld? Bij gelijkblijvend verbruik zullen we gemiddeld honderd euro goedkoper uit zijn. Misschien is het een goed idee om dat bedrag alvast te investeren in LED- en spaarlampen?

Dus voordat het najaar begint: isoleer, ventileer en vervang. Dan woon je goedkoper en gezonder. Dat willen we toch allemaal?