Bespaar meer op je energierekening in 2017!

Orin
Orin Koeteeuw
vrijdag 04 november 2016, Geschatte leestijd: 4min

Het einde van het jaar nadert snel. Dat betekent ook dat je energierekening binnenkort weer languit op de mat ligt. Die rekening bedraagt gemiddeld € 1.672,-. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat die rekening € 100,- lager uitvallen. Dat zeiden ze zelfs in dit videootje.


Hoewel het een heel prettig gevoel geeft dat je rekening lager uitvalt, persoonlijk vind ik € 100,- een lachertje. En waarschijnlijk eenmalig. Maar hou toch het fijne bespaargevoel vast en houd vooral de lange termijn voor ogen. Dan ga ik je nu laten zien hoe je in 2017 je energierekening omlaag brengt door nog in 2016 te isoleren. En om de drempel zo laag mogelijk te houden, bespreek ik de mogelijkheden waarvoor je ook nog eens subsidie kan krijgen. Daarvoor hebben we met hulp van de overheid een subsidiegids voor isolatie gemaakt.

Spouwmuurisolatie

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning. Zoals Dennis al schreef in zijn blog, zijn dit soort muren ideaal omdat spouwmuren vochtwerend zijn. Niet-geïsoleerde spouwmuren zorgen ervoor dat je veel warmte verliest. Daardoor moet je in de winter de verwarming hoger zetten en is het met de hitte in de zomer al snel benauwd in huis.

Spouwmuren isoleren is een vrij eenvoudige ingreep waarvan je vier seizoenen lang profiteert. De isolatiespecialist boort enkele gaatjes in de buitengevel, brengt er een slang in en spuit het isolatiemateriaal in de spouw. In de meeste gevallen is dat binnen een dag gebeurd.

En hoe zit het met besparen? Dat is natuurlijk afhankelijk van je stookgedrag. Toch mag een gemiddelde tussenwoning volgens Milieu Centraal rekenen op een lastenverlichting van zo’n € 210,- per jaar. Vrijstaande woningen zelfs € 800,-. Daarvan kan je best leuke dingen doen. Weinig redenen dus om te wachten met isoleren.

Vraag dit jaar nog offertes aan voor spouwmuurisolatie! »

Vloerisolatie

We schreven al eerder dat ook vloerisolatie een maatregel is waarvan de winst zich op meerdere manieren uitbetaalt. Ten eerste in warme voeten, waar je heel dankbaar voor bent als het op een winterochtend heeft gevroren en je het bed uit moet om de dag te beginnen. Andere voordelen zijn minder tocht in huis, een stabiele kamertemperatuur en het voorkomen van vochtproblemen.

Denk bij vloerisolatie ook aan het isoleren van de zoldervloer. In veel huishoudens is de zolder niet bewoond. Het zou zonde zijn als je warmte op de onderliggende verdieping verliest doordat de vloer slecht geïsoleerd is. Afhankelijk van het soort huis waar je in woont, bespaar je met vloerisolatie tussen de € 160,- en € 320,- per jaar.

Vraag dit jaar nog offertes aan voor vloerisolatie! »

Dakisolatie

Warmte stijgt. Logischerwijs moet je er dus voor zorgen dat je dak goed geïsoleerd is zodat alle warmte waarvoor je betaalt, ook binnen je muren blijft. Want schrik niet, maar zo’n 30% van de warmte verlies je via het dak. Vooral de nok en de aansluiting van het dak op de gevel zijn bekende plekken waar de warmte ontsnapt.

De kosten voor dakisolatie liggen weliswaar hoger dan die van de voorgaande maatregelen, maar je bespaart er ook veel meer mee. Het geld dat je per jaar overhoudt, ligt ergens tussen de € 500,- en € 1.000,- per jaar (wat natuurlijk afhankelijk is van je woning en je stookgedrag). Probeer het eens zo te zien: dakisolatie zorgt ervoor dat je bijna een keer extra op vakantie kan! Een mooi vooruitzicht voor 2017, toch?

Vraag dit jaar nog offertes aan voor dakisolatie! »

Glasisolatie

Als het over glasisolatie en besparen gaat, is er één gouden regel. Vervang enkel glas onmiddellijk. Hoewel dubbel glas de warmte beter binnen houdt, kan je ook beter die glassoort vervangen voor hoog rendement glas (HR-glas). Dat zit namelijk zo.

Dubbelglas heeft een spouwruimte. Die ruimte is gevuld met droge lucht, wat een isolerende werking heeft. HR-glas komt in twee varianten: dubbel en driedubbel glas. De spouw van die glassoort is niet gevuld met droge lucht, maar met een edelgas, meestal argon. Die gassoort isoleert beter dan droge lucht. Bovendien is HR-glas voorzien van een speciale coating aan de binnenkant. Die weerkaatst de warmte, terwijl de lichthoeveelheid behouden blijft. Daardoor is je huis ook in de zomer een stuk koeler.

En hoe zit het met de energierekening? Als je voor dubbel HR-glas kiest, ligt de lastenverlichting op de energierekening ergens tussen de € 240,- en € 360,- per jaar.

Vraag dit jaar nog offertes aan voor glasisolatie! »

Buitengevelisolatie

Allereerst moet je weten dat buitengevelisolatie niet voor iedereen is weggelegd. De ingreep verandert namelijk het uiterlijk van de woning. Dat mag niet altijd, bijvoorbeeld niet bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen en wettelijk beschermde gebouwen.

Woon jij in een ander soort huis? Dan moet je wel altijd een vergunning aanvragen bij de gemeente. Die zal bepaalde eisen stellen aan de isolatiewaarde van de gevel na de ingreep.

Wanneer je aan de voorwaarden voor buitengevelisolatie voldoet en je laat het werk uitvoeren door specialisten, dan zal je minder tocht, minder geluidsoverlast en nog minder kans op vochtproblemen en schimmelvorming hebben. Bovendien bespaar je jaarlijks zo’n € 7,- per geïsoleerde vierkante meter op je energierekening.

Vraag dit jaar nog offertes aan voor buitengevelisolatie! »

Combinatiekorting tot 20%

Ben je eigenaar van een woning, voer je minimaal twee van de hiervoor genoemde isolatiemaatregelen uit en voldoe je aan het minimale aantal meters dat je volgens de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) moet isoleren? Dan kan je subsidie aanvragen. Die subsidie is een combinatiekorting die tot 20% kan oplopen. Daarmee verlaag je de kostprijs terwijl je van dezelfde besparingen en voordelen geniet die je net hebt gelezen.

Wil je de voorwaarden van de isolatiesubsidie nog eens rustig doornemen? Dat kan! We maakten een subsidiegids met de hulp van de overheid. Download hem hieronder.

Download de subsidiegids van Solvari voor isolatie! »

Ik weet zeker dat twee isolatie-ingrepen je al goed op weg helpen om de energierekening in 2017 te verlagen. En het bedrag dat je ermee bespaart, kan je besteden aan andere dingen. Etentjes, bijvoorbeeld. Een weekendje weg in het voorjaar. Of misschien investeer je het in een nieuwe hobby. Hoe je het ook gebruikt, jaarlijks geld besparen geeft ruimte voor andere dingen. En zeg nu zelf: dat is toch vele malen beter dan het aan de energiemaatschappij af te staan?