Bestaande lening en je verbouwing financieren?

Solvari
Solvari Blog
dinsdag 05 februari 2019, Geschatte leestijd: 1min

De verbouwingsplannen realiseren is lastig als je niet direct over de financiële middelen beschikt of als je niet al je spaargeld wenst te gebruiken maar een buffer achter de hand wilt houden. En hoe werkt dat als je al een lening hebt afgesloten in het verleden? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat te doen met je bestaande lening?

Daar is geen standaard antwoord op. Het ligt eraan wat voor soort lening (productvorm) dit is, wanneer deze is afgesloten (tegen welke condities) en wat je eigen wensen zijn. Kort gezegd komt het erop neer dat je na moet gaan of het voordeliger voor je is om deze te laten lopen of dat je deze beter kunt oversluiten. Als het een lening is met een hogere rente als de huidige rentestand dan kan het al gauw zinvol zijn deze over te sluiten. Let wel goed op de voorwaarden en ga na of je de lening boetevrij kunt oversluiten.

Aflossen versus oversluiten voor de verbouwing

Wanneer duidelijk is welk bedrag je nodig hebt voor je verbouwing dan kun je het totale financiële plaatje gaan invullen. Als je het benodigde bedrag of een deel daarvan wilt gaan lenen dan kun je altijd een vrijblijvende offerte opvragen. Wanneer je wilt laten bekijken of je bestaande lening kan worden overgesloten kun je het beste 2 verschillende offertes aanvragen. Een waarbij je de huidige lening laat lopen en sec geld voor de verbouwing leent en 1 waarbij je de bestaande lening meeneemt. Aan de hand van de offertes kun je je dan laten adviseren wat voordeliger voor je uitpakt. Kijk hierbij niet alleen naar de te betalen maandtermijn maar ook naar de totale te betalen rentesom. Hierbij geldt dat hoe korter de looptijd, hoe eerder de lening is terugbetaald hoe minder rente je betaald.

Neem de tijd

Een verbouwing is vaak een behoorlijke ingreep in het huis maar kan ook een behoorlijke financiële impact hebben. Het is zo wie zo verstandig hiervoor de tijd te nemen en de verschillende mogelijkheden op een rijtje te zetten. Daarnaast is het verstandig om je bij de lening goed te laten inlichten en/of te laten adviseren.Gerelateerde artikelen