Condens in huis oplossen? Dat doe je zo!

Wesley
Wesley Goes
dinsdag 21 februari 2017, Geschatte leestijd: 3min

Heb je last van condens in huis? Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk verhelpt. Niet omdat condens gevaarlijk is, maar wél omdat het op termijn voor andere problemen zorgt. Daarnaast kan je het natuurlijk ook gewoon vervelend vinden als je constant beslagen ramen hebt.


Wat is condens precies?

Condens is een algemeen bekend fenomeen waarbij warme lucht neerslaat op koude oppervlakken. Je ziet dan op bijvoorbeeld ramen, deuren, spiegels en zelfs muren kleine druppeltjes verschijnen. Dit zie je vaak in je badkamer als je gedoucht hebt. In principe is condens geen probleem, zolang er goede ventilatie is om de vochtige lucht af te voeren. Heb je last van blijvende condens? Dan weet je dat er iets mis is met de luchtvochtigheid. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals slechte ventilatie, slechte isolatie en te koude ramen door bijvoorbeeld enkel glas.

Hoe erg is condens in huis?

Blijvende condens betekent een te hoog vochtgehalte in huis, maar waar komt het door? En hoe erg is het eigenlijk? En bovenal: hoe kom je er vanaf? We zochten het voor je uit.

Hoe herken je een te hoge luchtvochtigheid?

Blijvende of terugkerende condens is één van de factoren die je waarschuwen voor een vochtprobleem in huis. Je moet hierbij op tijd tot een oplossing te komen, want het probleem kan zich razendsnel uitbreiden. Hieronder staan naast blijvende condens een aantal andere factoren, waarbij de spreekwoordelijke alarmbellen af moeten gaan.

• Muffe geur
• Natte plekken
• Schimmelplekken
• Hoog energieverbruik
• Loslatend behang
• Zilvervisjes en/of pissebedden
• De was droogt niet goed meer in je huis

De ernst van vochtproblemen in huis

Door te veel vocht in je huis kan je tegen een hoop problemen aanlopen. Daarbij is het niet alleen slecht voor je huis, maar ook slecht voor de gezondheid.
Je functioneren wordt beïnvloed door luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid te hoog is, heb je minder energie dan normaal. Je krijgt hoofdpijn en voelt je lusteloos. Daarnaast heeft te veel vocht een negatief effect op je luchtwegen.
Ook kan het voorkomen dat je ongenode gasten op bezoek krijgt in je woning. Ongedierte, zoals zilvervisjes, zijn dol op een vochtige omgeving en zullen zonder te vragen van jouw kozijn hun kozijn maken. Daarbij kan er houtrot en schimmel ontstaan, wat bijvoorbeeld je kozijnen, meubilair en muren kan gaan aantasten. Schimmel kan alleen leven in een vochtige omgeving en voedt zich met de bouwmaterialen uit de muur. Schimmel begint met een paar vieze donkere vlekken vaak onschuldig, maar ontwikkelt zich ongelooflijk snel.
Muren worden daarbij ook aangetast door het vocht in de lucht, de bouwstoffen in de muur lossen namelijk op door een te hoge luchtvochtigheid. De kans is groot dat je behang loslaat en scheurt.

Oorzaken van een hoge luchtvochtigheid in huis

Er zijn een aantal oorzaken voor een te hoge luchtvochtigheid in je woning. Hieronder vind je drie veelvoorkomende oorzaken.

Opstijgend vocht

Nederland is een land met een erg vruchtbare, maar vooral vochtige grond. Een logisch gevolg hiervan is dat een veelvoorkomende oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid opstijgend vocht is. Met name bij oudere woningen zie je dat de kruipruimte en vloer onvoldoende is opgewassen tegen het opstijgende grondwater. Opstijgend vocht kan bijvoorbeeld schimmel veroorzaken aan de onderkant van uw (binnen)muren. Stijgend grondwater ga je tegen door de kelder te laten dichten.

Lekkage

Een lekkage signaleren we meestal direct, doordat ineens grote vochtige plekken ontstaan. De bron van de lekkage is echter vaak lastig te herleiden. Vaak komt dit door scheuren aan de buitenkant van de woning of een lekkende waterleiding. Ook je dak kan de boosdoener zijn. Het vocht loopt dan vanaf je dak aan de binnenkant van je spouwmuur naar beneden, waardoor je uiteindelijk vochtvlekken krijgt.

Koudebruggen

Koudebruggen zijn onderdelen in het huis die in direct contact staan met de buitenzijde. De warme lucht aan de binnenzijde moet zijn vocht kwijt zodra het afkoelt. De warme lucht koelt af wanneer het in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een metalen kozijn of een vervuilde spouwmuur. Deze koude oppervlakken heten koudebruggen en dragen op een negatieve manier bij aan een te hoge luchtvochtigheid.

De oplossingen voor een hoge luchtvochtigheid in huis

Er zijn tal van oplossingen voor een te hoge luchtvochtigheid in je huis. De maatregelen kan je opdelen in gedragsmaatregelen en aanpassingsmaatregelen.

Zo krijg je een goed vochtpeil in huis

Je kan zelf al een aantal dingen doen om het vochtpeil in je huis op een goed niveau te krijgen:
• zet iedere dag de ramen open voor minimaal een half uur
• zorg voor voldoende ventilatie als je doucht
• maak de douchecabine na het douchen droog
• zorg voor voldoende afzuiging tijdens het koken
• sluit je buitenkraan af tijdens de winter, zodat de leiding niet kan springen
• verwijder bladeren en dergelijke uit je dakgoot, zodat daar geen vochtproblemen ontstaan
• controleer regelmatig de kitnaden of ze nog goed zijn en er geen vocht onder kan komen

Oplossingen voor vochtproblemen

Om de luchtvochtigheid te verbeteren kan je allerlei aanpassingen aan je woning doorvoeren. Het is hierbij essentieel om je eerst te realiseren waar het probleem zich bevindt. Aan de hand van het probleem moet je een bijpassende aanpassing doorvoeren. Hieronder is een overzicht te zien met mogelijke aanpassingsmaatregelen op bijpassende oorzaken.

VochtprobleemOplossing

Condensatie / koudebruggen

Kunststof kozijnen, dubbel glas

Condensatie / slechte ventilatie

Ventilatieroosters, automatische ventilatie

Opstijgend vocht

Muur injecteren

Lekkage

Loodgieter, nieuwe dakbedekking, nieuwe voegen

Vocht in de kruipruimte

Bodemisolatie



Gerelateerde artikelen