Dag van de duurzaamheid: 5 tips voor een duurzamer leven

Shanice
Shanice Lamoré
maandag 10 oktober 2016, Geschatte leestijd: 2min

Het is vandaag Dag van de Duurzaamheid! Met deze dag wil de initiatiefnemer Urgenda de duurzaamheid in Nederland versnellen om zo snel tot een duurzamere samenleving te komen. Een mooi initiatief vinden wij en ook makkelijker dan je zou denken. Duurzaam leven kan namelijk al beginnen bij jou thuis. Wist je bijvoorbeeld dat je enorm duurzaam bezig bent wanneer je energie probeert te besparen? Wij geven 5 tips om vandaag nog te beginnen met een duurzaam leven en laten je zien welke voordelen dat biedt.

TIP #1 Zet zonlicht om in energie met zonnepanelen

Mocht je ooit je eigen energie willen gaan opwekken, dan is nu echt de tijd om dit te gaan doen. De prijs voor zonnepanelen is nog nooit zo laag geweest en het feit dat je nu nog de btw kan terugvragen maken het een hele interessante investering. Door jezelf van energie te voorzien ben je niet alleen duurzaam bezig, het is ook fijn voor je portemonnee. Want wat je zelf opwekt hoef je niet meer te betalen natuurlijk.

TIP #2 Weet precies hoeveel energie jij verbruikt en waarmee met de slimme meter

Deze tip is misschien wel de beste tip die we kunnen geven als het aankomt op beginnen met energie besparen. Want weet jij hoeveel energie je gebruikt thuis en welke apparaten voor de meeste kosten zorgen? Een slimme meter zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in je verbruik. Niet alleen op de slimme meter zelf, maar ook op je smartphone. Super handig! Zo zie je precies wanneer en waarmee jij het meeste energie gebruikt. In de praktijk blijkt dat hiermee energiebesparingen van zo’n 10% mogelijk zijn.

TIP #3 Voorkom koude voeten met vloerisolatie

Houd alle warmte lekker waar het moet zijn: in je huis. Met goede vloerisolatie hoeft je CV-ketel minder hard te werken om de temperatuur op peil te houden, je energierekening wordt lager en bovendien gooi je geen warmte meer weg die je verliest door de vloer. Hoe duurzaam is dat!

TIP #4 Voorkom sluipverbruik

Wist je dat heel veel apparaten in je huis stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt? Een gemiddeld huishouden is per jaar zo’n 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Echt niet duurzaam. Voorkom onnodig stroomverbruik door alle apparaten die je niet gebruikt helemaal uit te zetten. Zit er een uitknop op het apparaat? Gebruik die dan in plaats  van de stand-by mogelijkheid. Heb je meerdere apparaten bij elkaar in de buurt staan? Dan is een contactdoos de ideale oplossing, die kan je dan in één keer uitzetten na gebruik. Door op sluipverbruik te letten, bespaar je al gauw minimaal €90 euro per jaar. Mooi meegenomen, toch?

TIP #5 Verlies geen warmte door de muren met spouwmuurisolatie

Is jouw huis gebouwd tussen 1920 en 1990? Dan kan je op een heel effectieve manier niet alleen bakken met energie besparen, je bespaart met deze isolatie ook zo’n €500 per jaar op je energierekening! Een woning uit die tijd heeft namelijk spouwmuren die nog niet geïsoleerd zijn en dat betekent dat je enorm veel energie verliest door je muren heen. Zonde! Met spouwmuurisolatie verminder je dit warmteverlies met wel 35%! Bovendien is deze isolatie binnen één dag gedaan, zo gebeurd en dat zonder rommel.Gerelateerde artikelen