De 10 meest gestelde vragen over zonnepanelen beantwoord!

Shanice
Shanice Lamoré
maandag 14 oktober 2019, Geschatte leestijd: 4min

Ondanks de flinke investering wordt het steeds aantrekkelijker om je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen. De korte terugverdientijd, het genieten van een lagere energie rekening en de mogelijkheid tot terugleveren aan het net, maken het een interessante investering waar je nog jaren van kan profiteren. 

Steeds meer mensen gaan over op zonne-energie, toch zijn er nog veel vragen over zonnepanelen. Daarom hebben wij de 10 meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet!

1. Moet de zon altijd schijnen voor zonne-energie?

De zon hoeft niet altijd te schijnen om energie op te wekken, zonnepanelen werken namelijk ook bij minder zonnig weer.

Op een regenachtige of bewolkte dag wekken zonnepanelen ongeveer 20% energie op ten op zichte van een zonnige dag. Per jaar vallen er in Nederland zo’n 1000 kilowattuur aan zonnestralen per vierkante meter. Op die hoeveelheid draait een wasmachine 2000 uur, om een voorbeeld te geven. Dat zijn dus heel wat wasmachines die kunnen draaien voor een hele lange tijd, ondanks de bewolking.

2. Wat is de prijs van zonnepanelen?

Gemiddeld liggen de kosten voor een zonnepaneleninstallatie tussen de €4500 en de €8000 en daar zit dan de omvormer en het bevestigingsmateriaal bij.

De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren en je eigen wensen. Hoeveel panelen passen er op je dak en hoeveel stroom wil je gaan opwekken? Overleg met je installateur wat er mogelijk is bij jouw dak!

3. Kan ik subsidie ontvangen of de btw terug krijgen bij het plaatsen van zonnepanelen?

Er is in 2019 helaas geen landelijke subsidie op zonnepanelen, wel zijn er vanuit gemeentes en provincies subsidies mogelijk.

Wat er mogelijk is verschilt per gemeente, zo zijn er  mogelijkheden voor financieringen met lage rentes of bijdragen tot wel €500. Wil je weten of er in jouw gemeente een lokale subsidie mogelijk is? Kijk dan even op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Als particulier is het ook mogelijk om de btw op een zonnepaneleninstallatie terug te vragen. Stel de installatie kost €3600, dan krijg jij meer dan €756 terug: 21 procent van jouw investering! Meer informatie hierover vind je op onze btw-teruggave pagina voor zonnepanelen.

4. Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 7 en de 10 jaar.

De terugverdientijd wordt bepaald door de levensduur van je zonnepanelen, de jaarlijkse besparing op je energierekening en de hoeveelheid energie die je teruglevert aan het net.

Na deze jaren geniet je dus van gratis stroom, die je zelf opwekt en die niet schadelijk is voor het milieu. Zonlicht is namelijk gratis én veilig.

Wist je dat.. er wetenschappers aan de Aalto University zijn die werken aan printerinkt die energie kan leveren? Zo kunnen we straks misschien foto’s printen die net zo goed werken als een zonnepaneel. Meer lezen? Het bericht vind je hier.

5. Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Gemiddeld levert een zonnepaneel per vierkante meter ongeveer 120 kWh aan energie op.

Produceer je meer energie dan wat je gebruikt? Dan kan je de energie die teveel is weer terugleveren aan het net en hiervoor een vergoeding ontvangen. Energie terugleveren aan het net noem je salderen. Ook het dak en het aantal schaduwobjecten (zoals schoorstenen) daarop zijn van belang bij de opbrengst, ligt je dak compleet op het zuiden? Dan levert dat meer op dan een dak wat vaker zonder zonlicht zit.

Vraag gratis zonnepanelen offertes aan »

6. Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen en hoeveel passen er op mijn dak?

De standaard zonnepanelen hebben een afmeting van 1,00 bij 1,65 meter.

De grootte van de totale installatie wordt bepaald door de volgende 3 punten:

  • De beschikbare ruimte op het dak

  • De hoeveelheid energie die je verbruikt

  • Het budget voor de aanschaf en installatie

In principe kan jouw hele dak worden vol gelegd met zonnepanelen, rekening houdend met eventuele dakramen en schoorstenen. Vaak wordt er een marge van 0,5 meter aangehouden tot de dakrand, maar dit is niet verplicht.

7. Moet ik mijn huidige energiemeter laten vervangen?

Heb je een analoge met draaischijf, een digitale meter met teruglevering of een slimme meter? Dan zit je goed!

Alles wat je opwekt en de energie die je teveel hebt wordt geregistreerd en verrekend. Heb je geen van bovengenoemde, dan is het handig om je meter te laten vervangen door jouw netbeheerder.

Wist je dat.. je nu ook zwarte in plaats van blauwe zonnepanelen kunt kiezen? Het zwarte paneel is wat duurder (denk aan ongeveer + €30 per zonnepaneel) maar heeft een heel ander uiterlijk. Zeker de moeite waard om over na te denken bij de aanschaf van jouw installatie.

8. Waar plaats ik de omvormer van de zonnepanelen?

De beste plek om een omvormer te plaatsen is een goed geventileerde ruimte.

Niet alleen de levensduur wordt hiermee verlengt, ook het rendement wordt hoger. De omvormer koelt zichzelf beter af in een koele ruimte en hoe beter de koeling, hoe beter het rendement! Samen met de installateur kan je kijken hoe de bedrading tussen de omvormer en de zonnepanelen installatie het beste kan worden gelegd en weggewerkt.

9. Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

Je haalt meer rendement uit je zonnepanelen wanneer deze goed schoon zijn.

Controleer regelmatig of er geen viezigheid op de panelen ligt, zoals bladeren, zand en vogelpoep. Ligt dit er wel? Dan kan je ze prima reinigen met alleen water en een zachte borstel. Ook kan je een paar keer per jaar een technische controle laten doen, zo dat je zeker weet dat alles nog naar behoren werkt.

10. Hoe kies ik de beste zonnepanelen?

De beste zonnepanelen zijn voorzien van een keurmerk, hebben een langere levensduur én leveren het meeste op.

Je wilt natuurlijk wel goede panelen op je dak wanneer je overweegt te gaan investeren in zonnepanelen. Maar er zijn er veel, heel veel. En dat maakt het een flinke uitdaging om de beste te kiezen. Je kan altijd overleggen met je installateur en vragen naar de keurmerken. Zonnepanelen moeten namelijk sowieso het CE-keurmerk hebben, anders mogen ze niet worden verkocht in Nederland. Ook bestaat de Duitse goedkeuring TÜV, wereldwijd bekend als één van de meest betrouwbare keurmerken. Hebben de panelen die goedkeuring? Dan heb je sowieso veilige panelen die helemaal in orde zijn.

Door zonnepanelen te installeren ga je voor onafhankelijkheid, je draagt je steentje bij aan het milieu en je bespaart bovendien een hoop geld. Ben je benieuwd hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen en wat de prijs van de installatie zou zijn? Vraag dan gratis offertes aan en kom in contact met onze specialisten. Samen met hen kan je kijken naar de beste oplossing voor jouw dak en zij kunnen al je vragen over zonnepanelen beantwoorden.

Vraag gratis zonnepanelen offertes aan »Gerelateerde artikelen