De 5 beste middelen voor inbraakpreventie

Jorrin
Jorrin Bruil
maandag 29 april 2019, Geschatte leestijd: 2min

Jaarlijks wordt er in Nederland tienduizenden keren melding gemaakt van een woninginbraak. Gemiddeld wordt er elke 10 minuten ingebroken. Dit wil je natuurlijk bij jou thuis voorkomen. Met deze middelen en/of tips voor inbraakpreventie voorkom je dat jij slachtoffer wordt van een inbreker. 

1. Registreer je bezittingen

Je kunt veel doen om het een inbreker zo moeilijk mogelijk te maken, maar een inbraak kun je helaas nooit helemaal voorkomen. Het is daarom verstandig om je waardevolle spullen te registreren. Na een inbraak is het altijd moeilijk om alle details van jouw gestolen spullen te herinneren. Om dit te voorkomen kun je een inventarisatie maken van jouw inboedel. Zo vergroot je de kans dat je jouw spullen ooit weer terugziet!

Het registreren van je spullen is erg eenvoudig. We hebben een registratiekaart voor je gemaakt die je kunt gebruiken om al jouw dierbare bezittingen vast te leggen. Het werkt zo:

1. Download de registratiekaart 
2. Beschrijf jouw waardevolle spullen zo goed mogelijk op de registratiekaart.
3. Maak eventueel foto’s van je bezittingen en voeg deze bij de kaart.
4. Bewaar jouw registratiekaart online en eventueel op een veilige/geheime plaats.

  Als je slachtoffer bent geworden van een inbraak kun je met de registratiekaart eenvoudig jouw verzekering op de hoogte stellen.

  Download de gratis registratiekaart

  2. Samen sta je sterker met buurtpreventie

  WhatsApp kan erg goed gebruikt worden om jouw straat, wijk of buurt veiliger te maken. Met een BuurtWhatsApp zorg je voor meer ogen en oren in de buurt. Door verdachte omstandigheden, in de woonomgeving, met elkaar te delen kan er sneller geanticipeerd worden. De politie kan nu eenmaal niet overal tegelijk zijn en door een BuurtWhatsApp op te zetten kun je de inbraakpreventie voor de hele buurt regelen. Vraag daarom jouw buren of er al een BuurtWhatsApp bestaat, bekijk de website van jouw gemeente of neem zelf het initiatief en zet een BuurtWhatsApp op!

  3. Beveilig je ramen en deuren

  Inbrekers dringen je huis binnen via de ramen en deuren van je woning. Met een breekijzer of een simpele schroevendraaier kan een inbreker een raam of deur al openbreken. Logisch dus om deze plekken extra te beveiligen. Vraag daarom aan de slotenmaker om beveiliging volgens de normen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

  Goed hang en sluitwerk is niet de enige manier om jouw ramen en deuren te beveiligen. De combinatie met stevige kozijnen is erg belangrijk om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Kies daarom voor nieuwe kozijnen en maak het inbrekers niet te makkelijk. Vergeet ook zeker niet om de bovenverdieping goed te beveiligen. Met een beetje moeite en een ladder kan een inbreker zo naar binnen.

  4. Installeer een alarmsysteem

  Een inbraakalarm is een elektronisch veiligheidssysteem dat indringers kan detecteren om vervolgens een signaal af te geven. Je kunt kiezen voor een alarmsysteem op locatie, waarbij een sirene afgaat om jou en de buurt te alarmeren. Je kunt ook kiezen voor een stil alarm, waarbij een speciale dienst op stand wordt gewaarschuwd. Deze vorm van inbraakpreventie wordt aangesloten op een meldkamer, waardoor de politie direct kan reageren in het geval van een (poging tot) inbraak.

  Weleens gedacht aan camerabeveiliging? Dankzij camerabeveiliging zijn je waardevolle bezittingen nóg veiliger. Als je beelden van de inbraak hebt vergroot je de kans dat jouw spullen worden teruggevonden. De camerabeelden kunnen ook de kans vergroten dat de dader uiteindelijk veroordeeld wordt. Best een fijn idee toch?

  Download de gratis registratiekaart