De belangrijkste do’s en don’ts voor je interieur

Elisa
Elisa Huisman
vrijdag 30 september 2016, Geschatte leestijd: 4min

Elk jaar in september vindt de vt wonen&designbeurs plaats. Dat betekent veel inspiratie, mooie dingen kopen en supergave tips en tricks voor je interieur. Dit deel ik dan ook graag met je in deze blogpost waarin ik je alles vertel over de do's en don'ts voor je interieur.

Zelf ben ik altijd erg in mijn nopjes tijdens deze periode van het jaar. Niet alleen omdat ik jarig ben in oktober maar ook omdat ik super fan ben van vt wonen en de beurs. Zo blij als een kind ging ik gewapend met mijn camera en notitieblok een volle dag naar de beurs om inspiratie op te doen voor jou. De do’s en don’ts voor je interieur zijn dan ook mede mogelijk gemaakt door de geweldige lezing van interieurstyliste Marie-gon.

Do: mix warme en koele kleuren in je huis

In veel interieurs zijn vaak alleen maar of warme of koele kleuren te zien en dat is al heel snel heel saai. Het is beter om een combinatie van warme en koele kleuren aan je interieur toe te voegen en dit hoeft zeker niet 50/50 te zijn. Je kan je interieur namelijk ook een oppepper geven met verschillende prints en dessins binnen dezelfde kleurtint. Ook een enorm kleed in de kamer met verschillende kleuren en printen kan alles met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat het geheel bij elkaar past.

Do: groepeer en organiseer

Er is zoveel leuks te koop voor in je huis en we zijn er met zijn allen dan ook groot fan van om zoveel mogelijk te verzamelen. Zelf haal ik de meest kleine frutseltjes ook naar binnen omdat ik dat leuk vind staan in mijn interieur. Toch kan je de spullen die je in huis haalt beter groeperen in plaats van alles los neer te zetten. Maak kleine groepjes met spullen die je leuk vindt. Geen duizenden fotolijstjes meer als confetti door je huis verstrooid, maar gewoon alle lijstjes bij elkaar op één muur. Zo komen de foto’s ook meer tot hun recht.

Zorg er daarnaast ook voor dat als je hele bijzondere spullen hebt, dat je daar maar één van hebt. Zo behoudt het de speciale waarde en wordt het niet ondergewaardeerd doordat er meerdere dezelfde dingen door het huis verspreid staan.

Do: geef je huis een knipoog

Iedereen wil graag dat zijn of haar huis een unieke uitstraling heeft. Geef je huis een kleine knipoog die bij je past. Dit kan massaal maar ook heel subtiel. Kies bijvoorbeeld voor een knalgeel kozijn! Als je dit heel leuk vindt maar toch niet zo goed aandurft, denk er eens aan om de zijkant van de deur een kleurtje te geven. Zo houd je het subtiel maar heb je toch iets speciaals toegevoegd aan je interieur.

Denk ook eens aan het plafond. Veel mensen vinden dit gewaagd, maar zeker voor hogere ruimtes is het gaaf om je plafond een kleur of een behang te geven. Wil je graag inspiratie opdoen? Jorrin heeft een inspiratievolle blogpost geschreven over plafond behang.

Do: mix en match

In veel interieurs zijn alle dingen op elkaar afgestemd. Hebben we een rood vloerkleed, dan laten we deze kleur ook terugkomen op de muur en in onze kussens op de bank. Zo krijg je een interieur met allemaal rode blokjes wat best saai oogt. Dus stem niet alles te veel op elkaar af maar mix en match juist verschillende kleuren in je interieur! Als je bijvoorbeeld met rood werkt, voeg daar dan ook wat oranje en aubergine toe. In aubergine zit ook weer wat blauw verwerkt, waardoor je de warme en koele kleuren weer met elkaar combineert. Er zijn geen regels voor, doe lekker je ding en creëer zo je eigen persoonlijke stijl.


Do: wacht met het kopen van accessoires tijdens verhuizing

Als je gaat verhuizen ben je natuurlijk enorm enthousiast en wil je het liefst je hele meubilair en alle accessoires van tevoren al gekocht hebben. Ook als je aan het verbouwen bent is het leuk om weer allemaal nieuwe spullen te kopen. Toch kan je hier het beste even mee wachten. Het is namelijk belangrijk dat je goed nadenkt over wat voor een meubels en wat voor een accessoires je graag zou willen. Bewaar het leukste dus voor het laatst zodat je zeker weet wat je nodig hebt en wat je nog wilt toevoegen aan je interieur.

Do: lekker uit de hoogte doen

Er wordt nog weinig gebruik van gemaakt, maar het effect is zo grandioos: maak meer gebruik van de hoogte in je huis. Zelf heb ik er ook een handje van om mij aan de standaard maten van bijvoorbeeld een kast te houden, maar laat dit los en maak hem lekker hoog tot aan het plafond. Je kan er misschien niet helemaal goed bij, maar het doet de ruimte en de architectuur van je huis goed tot zijn recht komen en het staat fantastisch!

Don’t: kies een verkeerd formaat

Heel vaak worden er verkeerde formaten van producten in huis gehaald. Zo heeft de één een mega grote lamp boven de eettafel hangen waardoor de eethoek eigenlijk in het niet valt. Je zou het beste iets kleins kunnen aanschaffen en hier meer van toepassen, dan wordt het totaal ook automatisch wat groter. Wat wel geldt; heb je een XL-ruimte ga dan ook voor XL-spullen! Zo houd je alles in verhouding binnen je huis. Kies bijvoorbeeld voor grote planten of een mooi groot schilderij.

Don’t: meerdere stijlen mixen in 1 meubelstuk

Leuk dat samenwonen, maar hoe gaan we onze stijlen combineren? Dat is iets waar veel stellen tegenaan lopen. Maar ook wanneer je alleen bent en meerdere stijlen leuk vindt kan dit soms best moeilijk zijn.

Waar je goed op moet letten is dat je niet gaat proberen twee stijlen in 1 meubelstuk te mixen. Stijlen mixen in je totale interieur kan natuurlijk wel! Er zijn genoeg accessoires en meubels binnen verschillende stijlen die je goed met elkaar kan matchen. Zo zet je op een leuke manier je eigen smaak en interieur neer.

Don’t: bang zijn voor donker, geef je huis een warme jas

We hebben gauw de neiging om alle wanden licht te houden, we kiezen vaak voor wit en de echte durfals kiezen dan voor crème. Probeer wat meer te spelen met donkere kleuren. Het geeft je huis echt een warme jas, het voelt meer intiem en knus en het kan je ruimte in huis meer kracht geven. Door donkere kleuren toe te voegen ontstaat er meer warmte en sfeer in je huis. Doe eens gek en probeer het ook in je badkamer en het meest saaie kamertje van je huis: de wc!

Heb jij nog leuke tips die je graag wil delen of wil je laten zien hoe jouw interieur is opgeknapt? Deel het dan met ons op Facebook
Gerelateerde artikelen