De beste luchtzuiverende planten voor binnen

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 08 januari 2018, Geschatte leestijd: 2min

Zoals ik al schreef in de blogpost met tips voor meer geluk in huis: bloemen en planten in huis maken gelukkiger! Daarnaast zorgen ze ook voor een gezondere luchtkwaliteit in huis. Wil jij weten welke planten jij het best in huis kan halen voor een gezond binnenklimaat?

Luchtzuiverende planten in huis zijn eigenlijk hartstikke nodig. Sommige planten zijn heel goed in het zuiveren van de lucht en kunnen tot wel 80% van de schadelijke chemicaliën uit je huis halen. Denk je nu 'ja, eh, ik doe nooit iets met chemicaliën, dus waarom heb ik het dan nodig'? Veel schadelijke stoffen hangen in ieders huis rond. Doordat men bijvoorbeeld formaldehyde bij de productie van leer en tapijt gebruikt en het in veel bouwmaterialen zit.

Belang van een gezond binnenklimaat en luchtzuiverende kamerplanten

Een ongezond binnenklimaat zorgt voor hoofdpijn, slaapproblemen, concentratieproblemen en ademhalingsproblemen. De lucht is te droog en er is een gebrek aan zuurstof. Natuurlijk is ventilatie heel belangrijk (laat je ventilatieroosters altijd openstaan en zet geregeld een raampje open), maar ook isolatie en vochtbestrijding zijn van groot belang.

Planten produceren zuurstof en een aantal planten zuiveren ook de lucht. Ze slaan de stoffen op in bijvoorbeeld hun wortels om ze vervolgens af te breken. Ook onfrisse geurtjes breken de planten voor je af. Handig! Daarnaast brengen luchtzuiverende kamerplanten waterdamp in de lucht, wat goed is voor de luchtvochtigheid. Zeker nu we massaal de verwarming laten loeien in de winter, is de lucht in huis een stuk droger. Voor een goede luchtvochtigheid in huis kan je een aantal dingen doen:
• luchtzuiverende planten neerzetten
• hang met water gevulde bakjes aan je verwarming
• kook zonder deksel en gebruik je afzuigkap niet in de winter
• koop een luchtbevochtiger en stel deze in op de ideale luchtvochtigheid (tussen 50 en 60%)
• ventileer goed na het nemen van een douche of bad

Tip: wil je meer weten over de temperatuur in huis? Lees dan 'De ideale temperatuur in huis: hoe krijg je die?'.

Luchtzuiverende planten in huis

De tien beste luchtzuiverende kamerplanten

Hop, naar het tuincentrum met dit lijstje! Ze staan op willekeurige volgorde, dus kies vooral de plant die je het mooist vindt en niet degene die bovenaan het lijstje staat.
1. Chamaedorea
2. Areca-palm
3. Drakenbloedboom
4. Ficus alii
5. Rubberplant
6. Chrysant
7. Krulvaren
8. Canarische dadelpalm
9. Lepelplant
10. Aloe vera

Een botanische badkamer is trouwens ook heel leuk! Wil je meer lezen over een betere luchtkwaliteit? Zo verbeter je de luchtkwaliteit in je huis! Vergeet je ook je slaapkamer niet? Zo maak je van jouw slaapkamer een gezonde slaapkamer!

Wil je meer weten over een gezonde en veilige leefomgeving? Ook in die categorie kan je bij Solvari terecht voor gratis en vrijblijvende offertes!