De vele voordelen van LED verlichting

Solvari
Solvari Blog
zaterdag 20 februari 2021, Geschatte leestijd: 1min

Ben jij nog niet overgestapt op LED verlichting? Dan is het de hoogste tijd om je eens te verdiepen in alle voordelen. Deze moderne vorm van verlichting heeft namelijk meer positieve eigenschappen dan je denkt. Lees de 8 belangrijkste voordelen van LED lampen in dit artikel.

Voordeel 1: Energiezuinig

Een van de grootse voordelen van LED verlichting is het lage stroomverbruik. Omdat de lampen zo zuinig zijn, zie je al snel een positieve verandering op de energierekening. De energiekosten gaan omlaag en je hebt de investering zo weer terugverdiend. Daarnaast draag je met deze energiezuinige verlichting bij aan een beter milieu.

Voordeel 2: Lange levensduur

Een LED lamp heeft een levensduur van 25.000 tot 50.000 branduren. De exacte details zijn afhankelijk van het soort en de kwaliteit. Even ter vergelijking: bij een klassieke gloeilamp is de gemiddelde levensduur 1.000 branduren en een halogeenlamp gaat zo’n 2.000 branduren mee. Je hoeft een LED lamp dus minder vaak te vervangen. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook veel geld.

Voordeel 3: Breed toepasbaar

Tegenwoordig is LED verlichting verkrijgbaar in allerlei verschillende vormen. Van simpele LED spots en LED strips tot prachtige design hanglampen met ingebouwde LED verlichting. Door het ruime aanbod kun je de moderne vorm van verlichting toepassen in iedere ruimte van je woning. Tip: kijk eens op de website van Directlampen voor een ruim assortiment met allerlei soorten LED verlichting.

Voordeel 4: Dimbaar

Wist je dat veel LED lampen geschikt zijn om te dimmen? Op deze manier kun je eenvoudig wisselen tussen helder, functioneel licht en zachte sfeerverlichting. Gebruik hiervoor een speciale LED dimmer.

Voordeel 5: Geen opwarmtijd

In tegenstelling tot TL lampen en spaarlampen hebben LED lampen geen opwarmtijd. Dat betekent dat de lampen direct op volle sterkte branden zodra je de schakelaar omzet.

Voordeel 6: Veilig

Er gebeuren veel ongelukjes met gloeilampen, omdat deze erg heet kunnen worden na een paar uur branden. Bij LED verlichting heb je dit probleem niet. De lampen worden namelijk nauwelijks warm. Daarnaast zijn de lampen erg sterk en dus schokbestendig. Dit maakt het hele veilige verlichting.

Voordeel 7: Standaard fitting

De meeste LED lampen zijn voorzien van een standaard fitting – een retrofit design. Hierdoor kun je een traditionele lamp eenvoudig vervangen voor een LED lamp zonder de armatuur aan te passen.

Voordeel 8: Verschillende lichtkleuren

LED verlichting is verkrijgbaar in veel verschillende lichtkleuren. Denk aan helder wit, maar ook licht met een warme ondertoon voor een sfeervol effect. Daarnaast kun je kiezen voor RGB (rood, groen, blauw) LED waarmee je verschillende kleuren kunt mengen.