Dit is het belang van daglicht in huis

Martijn
Martijn Scholman
dinsdag 20 maart 2018, Geschatte leestijd: 2min

Het is niet voor niets dat mensen in de lente het gelukkigst zijn. We kunnen voor de eerste keer zonder jas naar buiten en er is een hoop daglicht. Daglicht heeft grote invloed op ons. In deze blogpost lees je meer over het belang van daglicht in huis.

Je brengt een hoop tijd binnen door. Veel mensen zitten maar liefst 90 procent van de tijd binnen en driekwart van de Nederlanders komen soms zelfs een hele dag de deur niet uit. Zonde! Even een frisse neus halen, lekker buiten sporten of simpelweg genieten van het weer is echt belangrijk om je goed te voelen.

De invloed van daglicht op je gemoedstoestand

Voldoende daglicht in huis doet veel goeds voor je humeur. Je bent minder moe en voelt je energieker. Een stuk gezelliger voor je huisgenoten en zelf voel je je ook beter. Win-win! Je bent ook minder vaak ziek als je in een lekker licht huis woont. Over minder vaak ziek gesproken, Sharely schreef een handige blogpost: ‘Dit is hoe je een gezond huis krijgt’. Het is niet voor niets dat mensen die klachten van een (seizoensgebonden) depressie vaak lichttherapie krijgen om de gemoedstoestand te verbeteren.

Daglicht en je productiviteit

Als je genoeg licht in huis hebt, werk je tot wel 15% productiever! In een ruimte met veel licht werk je veel geconcentreerder en ben je minder snel afgeleid. Het werkt vooral goed als je bij een raam werkt waar zonlicht naar binnen komt. Tenzij je last hebt van het gevoel dat je bekeken wordt. Dan kan je beter in een hoek tegenover het raam gaan zitten, bijvoorbeeld.

Je bioritme en daglicht

Met te weinig licht in huis gaat de productie van melatonine (slaaphormoon) in je lichaam gewoon door. Daarbij veroorzaakt intens kunstlicht een toename van stresshormonen. We weten allemaal dat we een natuurlijk dag- en nachtritme hebben. Om dat ritme goed te laten werken, is het belangrijk voldoende licht in huis te hebben. Op die manier werkt je biologische klok mee met de natuur. Het is namelijk een fabel dat we zelf bepalen hoeveel slaap goed voor ons is. Dat beslist ons lichaam. Oh, en lig je in bed vaak met je telefoon te spelen? Dat is behoorlijk slecht voor je, want het blauwe licht zorgt ervoor dat je weer helemaal wakker bent. Wat wel handig is voor je bioritme is het ontwaken met een Philips Wake-up Light. Op een natuurlijke manier ontwaken helpt je de dag goed te beginnen.

Zo krijg je meer daglicht in huis!

Ook als je veel thuis bent, kan je voldoende daglicht opnemen. Er zijn natuurlijk lampen te koop die daglicht nabootsen, maar het is slimmer om voor een duurzame en structurele oplossing te gaan. Hieronder vind je wat opties voor meer daglicht in huis!

Meer daglicht met een dakkapel

Heb je een zolder waar je geregeld tijd doorbrengt, maar die niet echt licht is? Een dakkapel plaatsen kan een goede oplossing zijn. Je hebt meer licht in huis en je hebt ook nog eens het idee dat je huis veel groter is. Lisanne schreef al eerder over hoe je van je zolder een mooie en lichte leefruimte maakt. Een dakkapel heeft trouwens veel meer voordelen.

Vervang je kozijnen!

Hoe is het eigenlijk met je kozijnen gesteld? Heb je donkere kozijnen? Dan is het misschien een idee om lichte, kunststof kozijnen te plaatsen. Lichte kleuren weerspiegelen het licht, waardoor je huis er opener en frisser uitziet.

zeeen van licht met een schuifpui

Zeeën van licht met een schuifpui

Kan je het je voorstellen dat je straks na een lange werkdag thuiskomt en dan lekker de schuifpui open doet? Je huis is gevoelsmatig veel groter, want je betrekt de tuin eigenlijk bij je huis. Het licht komt gemakkelijk binnen en je geniet met volle teugen van je vitamine d. Met een schuifpui is je huis ook nog eens veel meer waard.

Wil je naast meer licht ook meer geluk? Lenneke schreef een blogpost met tips voor meer geluk in huis.Gerelateerde artikelen