Dit is hoe je een gezond huis krijgt!

Sharely
Sharely Winkel
donderdag 08 maart 2018, Geschatte leestijd: 3min

Steeds meer mensen hechten waarde aan een gezonde levensstijl, maar denken hierbij niet gelijk aan het leefklimaat van hun woning. De binnenlucht zit in de meeste woningen vol met schadelijke stoffen zoals verbrandingsgassen, vluchtige organische stoffen en schimmel. Je gezondheid begint bij de binnenlucht die je elke dag inademt. In deze blogpost deel ik tips om je huis zo gezond mogelijk te maken!

Een gezond huis is een niet te vochtig huis

Vocht in je woning is een boosdoener als het gaat om een gezonde leefomgeving. Het zorgt voor een perfect klimaat voor schimmels. En die wil je niet in je huis hebben, want ze zijn erg slecht voor je gezondheid. Ze laten sporen in de lucht achter die je vervolgens inademt. Hierdoor is de kans op luchtwegklachten groter. Vocht in je woning herken je door plekken op je muur, loslatend voegwerk, schimmelplekken en barsten en scheuren in je stenen.  

Gelukkig kan een vochtbestrijder dit probleem verhelpen. Eén van de meest voorkomende vochtproblemen is optrekkend vocht. Dit wordt veroorzaakt door grond- en regenwater die je huis binnentrekken. Dit is te verhelpen door je gevel te injecteren. Het materiaal dat je in je gevel spuit, dicht de poriën in je muur dicht waardoor het vocht buiten blijft. En er zijn nog meer voordelen. Het is namelijk schimmelwerend, brandvertragend en het beschermt je gevel tegen zure regen.

Zie je een vochtplek op het plafond van de bovenste verdieping? Dan is de kans groot dat het aan je dak ligt. Dakonderhoud kan oplossing bieden. Een specialist geeft je dak een onderhoudsbeurt, verwijdert mos of kijkt naar de waterdichtheid van je dak om problemen te verhelpen.


Isoleren is profiteren van een gezond huis

Er gaan veel geruchten dat isolatie samengaat met vochtproblemen. Goed nieuws; dit is niet waar!  Dus je kan met een gerust hart je huis isoleren en genieten van een ideale temperatuur zonder dat je bang hoeft te zijn voor vochtproblemen. Sterker nog: spouwmuurisolatie  zorgt er juist voor dat vocht minder snel je huis binnenkomt. Spouwmuren die niet geïsoleerd zijn, zorgen voor meer problemen. Het vocht kan daardoor makkelijk je woning binnentrekken en zorgt ervoor dat schimmel kan groeien. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Vraag dan nu een gratis muurdiagnose voor spouwmuur aan!  Naast spouwmuurisolatie kan je ook kiezen voor vloerisolatie, waardoor het vochtpeil in je woning op maat blijft. 

Tip: Lenneke deelt nog meer tips en fabels rondom isolatie in een blogpost

Binnenlucht is vaak ongezonder dan buitenlucht

In de meeste woningen is de binnenlucht ongezonder dan de buitenlucht. Ja, je leest het goed! Dit geldt zeker voor huizen die geen goede ventilatie hebben. Misschien herken je het wel; na een hele dag binnen zitten, heb je de behoefte om buiten even een frisse neus te halen. Als het zelfs zo erg is dat je binnen hoofdpijn krijgt van de lucht, dan is de kans groot dat je huis niet goed genoeg geventileerd is. Andere problemen die zich voordoen zijn een vochtige of muffe lucht in huis en blijvende condens. Heb je last van condens? Dat los je zo op!

Je raam een half uur openzetten, werkt maar even. De lucht is in no-time weer op het oude niveau. Daarnaast wordt niemand er blij van om hartje winter het raam een half uur open te zetten. Permanente ventilatie door een ventilatiesysteem is een beter idee. Hierdoor verbeter je het hele jaar door de luchtkwaliteit in huis  en creëer je een fris en gezond woonklimaat.

Tip: planten kunnen ook de luchtkwaliteit in je huis verbeteren. Lees nu de blog over de beste luchtzuiverende planten voor binnen.

Asbest

Bij veel woningen die voor 1994 gebouwd zijn, kan asbest aanwezig zijn. Zodra het materiaal waar het in zit beschadigt raakt, komen er asbestvezels vrij. Deze vezels zijn erg schadelijk voor onze gezondheid als we ze inademen. In veel gevallen is het goed om asbest te verwijderen, maar dit hoeft niet altijd! Hechtgebonden asbest dat niet beschadigd is, mag blijven zitten. Wil je dit zelf verwijderen? Dit is toegestaan zolang het oppervlakte niet groter is dan 35 m.   Asbest dat zich in daken of schuren bevindt, kan wel grotere problemen veroorzaken. Door de wind kan het materiaal beschadigd raken, waardoor de vezels vrijkomen.

Belangrijk: asbestdaken zijn vanaf 1 januari 2024 verboden in Nederland. Dit betekent dus dat iedereen die daken heeft met asbesthoudend materiaal, deze daken moet verwijderen. Het is daarom ook onverstandig om zonnepanelen te plaatsen op asbesthoudende daken. Wil jij weten of er asbest in je woning of schuur aanwezig is? Laat dan een asbestinventarisatie  uitvoeren door een specialist. Ook als je asbest wil laten verwijderen  is deze inventarisatie verplicht!  Het verwijderen is een gevaarlijke klus. Het is dus aan te raden om dit te laten doen door een professioneel en gecertificeerd bedrijf.

Laat jij een van bovenstaande klussen uitvoeren door een specialist die is aangesloten bij Solvari? Door je getekende offerte op te sturen naar actie@solvari.nl maak je kans op € 250 kluskorting. De actie geldt overigens voor elke klus die je via Solvari laat uitvoeren.  Dat betekent nog meer besparen!