Dit is waarom je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moet hebben

Lenneke
Lenneke Manschot
woensdag 04 april 2018, Geschatte leestijd: 2min

Het kan altijd gebeuren: je voert een klus uit bij een klant en er gaat iets helemaal mis. Het nog te plaatsen zonnepaneel valt op de gloednieuwe auto van de klant, de pot verf gaat over de peperdure bank of je veroorzaakt met je cirkelzaag letselschade bij je klant. Jij bent aansprakelijk en dat kan ervoor zorgen dat je diep in de buidel moet tasten. Sterker nog: er zijn ondernemers die hierdoor failliet gaan. Gelukkig is er de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je hiervoor behoedt!

Voor wie is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er voor de ondernemers die graag ondernemen en daarbij de financiële gevolgen willen beperken. Het is voor zowel zzp’ers als mkb’ers interessant. Dat zie je ook terug in de cijfers, want bijna de helft van de zzp’ers heeft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en 12 procent wil er eentje afsluiten. Wat voor iedere ondernemer slim is om te doen, is het in kaart brengen van je risico’s. Je kan je voorstellen dat je als receptionist minder risico loopt dan wanneer je bij een klant in huis klust. Houd er rekening mee dat het verzekerde bedrag past bij het werk dat je doet. En heb je misschien ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Je assurantieadviseur kan dit voor je in kaart brengen.

Wat verzeker je eigenlijk precies met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Precies wat je denkt te verzekeren: schade aan spullen van anderen en schade aan andere personen. In het tweede geval kan het er al om gaan dat je met gladheid bent vergeten te strooien op je bedrijventerrein. Glijdt een klant uit, dan kan jij aansprakelijk zijn en de financiële gevolgen kunnen fors zijn.

Er zijn ook dingen die je niet verzekert met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zoals dingen waarvoor je volgens de wet voor aansprakelijk bent of die je zelf in contracten hebt vastgelegd. Beroepsfouten - zoals een verkeerd advies met financiële gevolgen voor de klant - dek je ook niet met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daar heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Je kan je afvragen of je wil betalen voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je bent ondernemer en ondernemers zijn over het algemeen wel te porren voor een risico. Maar… als iemand je aansprakelijk stelt, lopen de kosten soms zo hoog op dat je bedrijf eraan onderdoor kan gaan. Je kan dan natuurlijk nog meer leads afnemen en nog harder gaan werken, maar je kan jezelf beter goed verzekeren.

Wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering precies kost, hangt af van de keuzes die je maakt en welk werk je doet. Tot welk bedrag wil je verzekerd zijn en doe je gevaarlijke werkzaamheden? Voor het idee: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering tot een bedrag van €2.500.000 voor een timmerman die geen brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoert, kost zo’n €500 per jaar. Daar kan je je toch geen buil aan vallen? Als dat wel zo is, kan je altijd nog even kijken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering. ;-)

Meer weten?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wat ons betreft wel een must-have. Laat je altijd goed informeren over je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Breng je risico’s in kaart en kies een verzekeraar die bij je past. Je kan je ook laten adviseren door een adviseur.Gerelateerde artikelen