Dit is waarom je je huis moet isoleren bij warm weer

Martijn
Martijn Scholman
maandag 23 april 2018, Geschatte leestijd: 2min

Isoleren bij warm weer lijkt heel onlogisch, maar dat is het niet. Je huis isoleren in de zomer heeft heel veel voordelen. In deze blogpost lees je er meer over!

Een fabel over isoleren

Isolatiebedrijven hebben in de lente en in de zomer minder werk. Dit komt omdat mensen het idee hebben dat het met isolatie continu warm is in huis. Maar dat is niet waar! Isolatie houdt namelijk warmte in huis vast, maar zorgt er ook voor dat koele lucht niet uit huis verdwijnt. Kortom, isolatie zorgt voor meer comfort in huis. Zo ben je op weg naar je ideale droomhuis!

Waarom je juist moet isoleren in de zomer

Je profiteert door je woning al voor of tijdens de zomer te laten isoleren van meerdere voordelen. Zo bespaar je al flink wat geld als je je woning laat isoleren voor de eerste herfstdag. Je kan dankzij de isolatie de verwarming veel later aanzetten. Bovendien hoef je de verwarming minder hard aan te zetten. Dat is pure winst voor je portemonnee!

Eerder liet ik je weten dat isoleren in de zomer niet zorgt voor extra warmte in huis. Isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur beheersbaar blijft. Bij warm weer blijft het dankzij isolatie dus langer koel in huis. Als je nu je woning dus gaat isoleren, profiteer je langer van een koel huis.

Wat verder prettig is, is dat je snel aan de beurt bent als je net voor de zomer je woning laat isoleren door een vakman. Je kan daarbij profiteren van mooie seizoenskortingen. Wie veel geld wil besparen moet slim zijn!

In de zomer isoleren… waar moet ik op letten?

Er zijn, afhankelijk van jouw wens, veel mogelijkheden om je huis te isoleren. Welke keuze is de beste voor jou? Voorbeelden zijn je spouwmuren, vloer, dak en buitengevel. Spouwmuurisolatie kost het minst en levert het meest op. Op de isolatiepagina zie je de isolatiemogelijkheden. Je vindt daar informatie, de mogelijke besparingen en je kan direct offertes aanvragen.

Wat kost het isoleren en wat levert het voor mij op?

Spouwmuren: voor je je spouwmuren laat isoleren is het verstandig om een muurdiagnose te laten uitvoeren. Een vakman kijkt hierbij welke mogelijkheid voor jou het beste is om een comfortabeler huis te krijgen.

Het isoleren van de spouwmuren kost gemiddeld 15 tot 24 euro per vierkante meter. Bij spouwmuurisolatie geldt momenteel een verlaagd btw-tarief van 6 procent. De prijs die je betaalt voor je spouwmuurisolatie verdien je gemiddeld in 3 jaar terug.

Dakisolatie: het isoleren van een dak zorgt een daling van je energierekening met 30 procent. Afhankelijk van het soort dak wordt aanbevolen om de binnen- of buitenkant van het dak te laten isoleren.

Vloerisolatie: het isoleren van de vloer kost tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter. Voor een gemiddelde woning komt dit uit tussen de 1.100 en 3.500 euro. Niet alleen bij spouwmuurisolatie krijg je 6 procent btw-tarief, bij vloerisolatie geldt dit ook! Dit jaar kan je hier nog gebruik van maken, want volgend jaar gaat het btw-tarief naar 9 procent. Je terugverdientijd ligt tussen de 5 en 8 jaar.

Buitengevelisolatie: vergeleken met spouwmuurisolatie betaal je voor buitengevelisolatie veel meer. Gelukkig levert het ook veel op. De gemiddelde prijs bedraagt rond de 9.000 euro, afhankelijk van je type woning, isolatiemateriaal en afwerking. De gemiddelde terugverdientijd bedraagt 10 jaar. Gelukkig profiteer je dan niet alleen van je isolatie, maar ook van een compleet nieuwe gevel.

Genieten van de zomer met isolatie

Kortom, je kan in de zomer volop profiteren van de voordelen van het isoleren. Het is dan namelijk niet alleen prettig wonen, het scheelt ook wat voor je portemonnee. Laat de zomer dus maar beginnen!