Dit wist je nog niet over je energierekening

Shanice
Shanice Lamoré
woensdag 15 februari 2017, Geschatte leestijd: 2min

Slechts 35% van de energiekosten voor een gemiddeld gezin gaat nu op aan de daadwerkelijke kosten voor gas en stroom. Bijna de helft van je energierekening bestaat op dit moment uit belasting. En dit zal de komende jaren alleen nog maar stijgen. De heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) staat namelijk op exploderen. De onafhankelijke website Pricewise.nl deed hier een onderzoek naar. Hun bevindingen lees je in deze blogpost!

Wat is de ODE?

De heffing Opslag Duurzame Energie werd in 2013 ingevoerd. Het doel? Gebruikt worden voor de subsidie van projecten voor de productie van groene stroom. Projecten zoals windparken op zee. In 2013 bedroeg die heffing voor een gemiddeld huishouden ongeveer een tientje, inmiddels is dat zes keer zo veel: zo’n €60 per jaar.

En hoeveel is de heffing Opslag Duurzame Energie dan in 2020?

Het afgelopen jaar hebben de Nederlandse huishoudens samen voor zo’n €678 miljoen in de subsidiepot gezorgd. Maar om te kunnen voldoen aan de internationale klimaatdoelstellingen moet Nederland nog veel sneller groeien op het gebied van duurzame energie. Daarom heeft het ministerie voor 2020 zo’n €2,3 miljard begroot. Dit komt neer op een enorme belastingverzwaring voor de Nederlandse huishoudens: zo’n €200 per jaar. Ons land bungelt onderaan de ranglijst qua duurzame energie en we hebben nog veel goed te maken. Het kan dus zomaar dat de kosten per huishouden nog meer omhoog schieten.

De opbouw van je energierekening

Je energierekening is uit verschillende kostenposten opgebouwd. Zo betaal je btw, transportkosten en wordt er daarbovenop ook nog energiebelasting betaald. Slechts 35% van alle kosten betaal je daadwerkelijk voor energie.

Een blijvende stijging van je energierekening is het gevolg

De belasting die je betaalt over je energie is een van de grootste kostenposten. Tel hier de stijging van de ODE bij op: je energierekening wordt de komende jaren alleen nog maar hoger.

Een warm huis, een basisbehoefte

De overheid ziet in dat een warm huis een basisbehoefte is, iedereen gebruikt energie. Daarom is de zogenoemde heffingskorting in het leven geroepen, een vaste aftrekpost van €373 per jaar voor ieder huishouden. Dit bedrag wordt op je jaarrekening verrekend. Maar wist je dat de energierekening vaak fouten bevat? Hierdoor betaal je te veel, variërend van enkele tientjes tot honderden euro’s. We schreven een nieuwsbericht over dat de energierekening vaak fout is en hoe je het controleert.

Energie besparen

Gelukkig gaan we steeds bewuster met energie om. Steeds meer mensen letten op hun energieverbruik. Zo isoleren steeds meer Nederlanders hun huis, zodat er geen warmte meer verloren gaat. Wist je dat je met alleen spouwmuurisolatie al zo’n €500 per jaar kan besparen op je energierekening? Ook is er nog steeds een stijging te zien in het aantal aangeschafte zonnepanelen. Je eigen energie opwekken wordt steeds voordeliger en winstgevender. En met de stijgende energierekening in het vooruitzicht, zijn zonnepanelen niet eens zo’n gek idee.

Subsidie beschikbaar voor energiebesparende maatregelen

Waarom zou je meer energie gebruiken dan je nodig hebt? Het is zonde om dure energie weg te gooien. Warmte die je stookt bijvoorbeeld. Zo’n 35% verlies je door je muren en je dak. Vanuit de overheid is er daarom een subsidie beschikbaar gesteld die het isoleren van je woning een stuk goedkoper maakt. Laat je twee isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan krijg je zo’n 20 procent subsidie. Een goed geïsoleerd huis betekent een lagere energierekening, warme voeten, minder tocht en meer wooncomfort. Ook belangrijk: het is beter voor het klimaat, omdat je een stuk minder CO2 uitstoot! Wil je meer weten over energiebesparende maatregelen en de subsidie die je daarvoor kan krijgen? Download dan onze gratis subsidiegids!

Let op: de subsidie voor particulieren is sinds 26 april 2017 niet meer beschikbaar. VvE's, woonverenigingen en woningcorporaties kunnen nog wel gebruikmaken van de subsidieregeling.