Durf jij het aan? Plafondbehang

Jorrin
Jorrin Bruil
donderdag 07 juli 2016, Geschatte leestijd: 2min

Ben jij een trendsetter? Dan mag je dit blog absoluut niet missen. We leggen je uit hoe je creatief om kunt gaan met behang. Niet op de muren, maar op het plafond! Een lichtblauwe lucht met witte wolken boven je bank of een rustgevend patroon boven het kinderbedje? Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Plafondbehang is de laatste woontrend waarmee je een totaal nieuwe dimensie aan je ruimtes geeft.


Iedereen versiert de muren met interessante patronen en ontwerpen. Het plafond wordt echter nog vaak vergeten bij het inrichten van een kamer. De meeste mensen gaan niet verder dan een egaal wit plafond, met hooguit een hanglamp boven de (eet)tafel. Draai het eens om met een leuk patroon op het plafond en egale muren, je krijgt geheid een totaal andere beleving.

Het plafondbehang ontwerp

Het belangrijkste is natuurlijk het ontwerp. Je dient een behang uit te kiezen dat goed past bij de rest van het interieur. Als je bang bent dat je de verkeerde keuze gaat maken, neem dan een binnenhuisarchitect in de hand. Deze kan je vast verder helpen. Ons advies is om slechts één of twee kamers met plafondbehang in te richten. Als je het in meer kamers toepast wordt het te druk en zal het zijn charme verliezen. Kies daarom een centrale plek in het huis (omdat je hier de meeste tijd met familie en vrienden zal doorbrengen) bijvoorbeeld de woonkamer en/of keuken. Het zal meer warmte en een vrolijke sfeer aan de kamer toevoegen.

Natuur in huis

Het leuke van een plafondbehang is dat je surrealistische beelden kunt creëren in een huiselijke omgeving. Je kunt je bijvoorbeeld in een levendig lentebos wanen, terwijl je rustig thuis op de bank zit. Als je het plafond bekleedt met een behang van een witte zomerse wolkenlucht, dan creëer je een fris buitengevoel. Ook een gigantische close-up van bloemen en planten kunnen een verrassend effect geven.

Rustgevende patronen

Iets minder gewaagd, maar zeker niet minder de moeite waard; het behangen van het plafond met een kleurrijk patroon. Met speelse strepen of terugkerende vormen kun je jouw interieur helemaal afmaken.

De afmeting van het plafondbehang

Naast het ontwerp is het belangrijk om de oppervlakte die je gaat behangen goed op te meten. Bereken het aantal banen dat je nodig hebt in de lengte en breedte, zodat je vooraf kunt vaststellen hoeveel rollen behang er nodig zijn.

Als een rol 10 meter behang bevat en de lengte van het oppervlak is 4,25 meter, dan kun je hier twee banen uithalen. Als de rol een breedte heeft van 0,5 meter en de breedte van het oppervlak is 5,5 meter, dan zijn er elf banen nodig. Met twee banen per rol heb je dus zes rollen nodig (rond altijd naar boven af).

Aanbrengen op het plafond

Het aanbrengen van behang gaat het beste op een gladde, schone ondergrond, omdat hier het plaksel goed op hecht. Zorg er dus voor dat het plafond helemaal vrij is van oneffenheden. Om te voorkomen dat je na het behangen aan de vloer vastgelijmd zit, is het aan te raden om de vloer volledig af te dekken. Ben je niet echt zeker van je eigen behangkunsten? Overweeg dan zeker om een vakman (schilder) aan te nemen, die snel en zorgvuldig het behang op jouw plafond kan aanbrengen.

Vergelijk offertes voor jouw behangklus! »

Headerafbeelding: © BehangfabriekGerelateerde artikelen