Duurzaam leven levert je honderden euro’s per jaar op!

Martijn
Martijn Scholman
dinsdag 06 maart 2018, Geschatte leestijd: 2min

Klimaatverandering is misschien wel het belangrijkste thema van dit moment. Wist je dat je naast de planeet een handje op weg helpt, je ook veel geld bespaart? Dat zijn twee vliegen in één klap: je denkt aan de planeet én aan je portemonnee. Je leest hieronder hoe.

Wat is duurzame energie eigenlijk?

Duurzame energiebronnen veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Energie is duurzaam als het nooit op raakt. Windenergie, zonne-energie en energie uit waterkracht zijn voorbeelden van duurzame energie. Dit is zeker niet het geval bij kolen, olie en gas. Deze fossiele brandstoffen dragen sterk bij aan klimaatverandering. Wetenschappers zijn het erover eens dat de mens grotendeels bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Hulp is zeker welkom

Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Die stijging komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Broeikasgassen komen van nature in de lucht voor. Dat is maar goed ook, want deze broeikasgassen houden de warmte vast. We verbranden alleen heel veel olie, kolen en gas. Daarbij komt ontzettend veel CO2 vrij.

De gevolgen van klimaatverandering zijn niet niks:

 • het weer in Nederland wordt extremer. Er komen meer zware buien en hittegolven aan.

 • er is meer kans op overstromingen: de rivieren en riolering hebben het steeds moeilijker om het water af te voeren.

Er zijn ook gevolgen die je misschien niet verwacht:

 • je wijn wordt duurder en slechter.

 • je kan steeds vaker ziek raken, doordat door de toename van de warmte dieren die een besmetting kunnen overbrengen naar het noorden trekken.

Wetenschappers denken dat de gevolgen beheersbaar zijn als we de stijging kunnen beperken tot 1,5 graad. Dat kan alleen als velen meehelpen om de CO2-uitstoot rond 2050 te verlagen met 40 tot 70 procent.

Tips om energie te besparen

Hoeveel de aarde opwarmt, hangt echt van onszelf af. Als we massaal energie besparen, voorkomen we erger. Hieronder zie je tips die je helpen energie te besparen.

 • Doe de lampen uit waar je niet bent. Best logisch, maar zeer effectief!

 • Vervang gloeilampen door LED-lampen.

 • Kijk bij een aankoop van elektrische producten naar het energielabel. Zo kan je in één opslag zien hoe zuinig het apparaat is.

 • Goede woningisolatie is niet alleen goed voor het klimaat. Je bespaart ook flink wat geld!

 • Ontdooi je vriezer. Een ijslaag van meer dan twee millimeter op het vrieselement betekent tien procent meer stroomverbruik.

 • Was op een lagere temperatuur. Zet de was die je normaal gesproken op 40 graden draait op 30 graden en doe hetzelfde bij 60 naar 40 graden. Je merkt dan dat alles net zo schoon wordt en dat je energie bespaart.

 • Gebruik de droger zo min mogelijk. Drogers verbruiken veel energie. Je bespaart 30 euro per jaar door een kwart van de spullen die je in de droger doet op te hangen!

 • Je bespaart energie door je woning goed te isoleren. Je bespaart bij een vrijstaande woning tot wel €600 euro per jaar als je de spouwmuur laat isoleren en dan heb je ook nog eens altijd de ideale temperatuur in huis!

Energie opwekken, dat kan jij ook!

Zonnepanelen zijn 100% duurzaam. Zonne-energie is duurzaam, want bij de productie van zonne-energie komen geen schadelijke stoffen vrij. Ook produceren ze geen afval. Het opwekken van zonne-energie zorgt niet voor lawaai. Je kan met zonnepanelen veel geld besparen. Zeventig procent gaf aan dat geld besparen de belangrijkste reden is voor de aanschaf. Dit is ook een belangrijk voordeel, want met zonnepanelen bespaar je honderden euro’s per jaar. De besparing kan oplopen tot wel €1.056 euro! Ook kan je je btw terugvragen aan de Belastingdienst. Dat scheelt zomaar €800 op 10 zonnepanelen.

Niet alleen zonnepanelen zorgen voor duurzame energie. Ook windenergie heeft potentie. Windenergie is de goedkoopste energie en zoals je weet waait het hier vaak en hard genoeg. Deze vorm van energie past perfect in het overheidsbeleid, want we moeten massaal aan de bak om Nederland duurzamer te krijgen. Er bestaan initiatieven waar consumenten door grootschalige inkoop van windenergie profiteren van mooie voordelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar UnitedConsumers

In samenwerking met UnitedConsumers.