Duurzame energie opwekken en opslaan

Solvari
Solvari Blog
woensdag 07 november 2018, Geschatte leestijd: 2min

Duurzaamheid staat steeds hoger in het vaandel. Dat blijkt wel uit het feit dat steeds meer bedrijven besluiten om aan MVO te doen en particulieren besluiten om hun afval te scheiden of zonnepanelen op hun huizen te plaatsen.

Energie opwekken

Zonnepanelen gaan in de toekomst steeds belangrijker worden, aangezien in de komende jaren steeds meer afgestapt gaat worden van de traditionele manier van energie opwekken door middel van kolencentrales en kerncentrales. In plaats van deze traditionele manieren van energie opwekken gaat er overgestapt worden op wind-, water- en zonne-energie. Ook grote energiemaatschappijen zullen deze overstap uiteindelijk gaan maken, maar dit kan nog even duren. Dit omdat grote energiemaatschappijen niet van de een op de andere dag over kunnen schakelen van de traditionele manier naar de duurzame manier van energie opwekken. Als je niet afhankelijk wilt zijn van grote maatschappijen en nu al een steentje wil bijdragen aan het verbeteren van het milieu, dan is je eigen energie opwekken dé beste manier. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Eigen energie opwekken is na een bepaalde tijd namelijk een stuk goedkoper dan inkopen bij een energiemaatschappij.

Alleen blijft de vraag vaak: hoe komt energie eigenlijk nu bij je huis terecht en hoe gaat dit als je overstapt op een milieuvriendelijke manier van energie opwekken?

Hoe komt energie bij je huis?

Traditioneel wordt energie opgewekt door grote maatschappijen, vervolgens wordt de energie met behulp van hoogspanningsmasten verplaatst van de bron richting jouw huis. Alleen kun je deze energie dan nog niet gebruiken, eerst moet de hoogspanning die hier vanaf komt omgezet worden naar laagspanning. Dit wordt gedaan door middel van transformatorstations. Als deze spanning eenmaal omgezet is dan is het klaar om in je huis gebruikt te worden.

Met zonnepanelen op je huis, de manier om als particulier je eigen energie op te wekken, gaat het net even anders. De zonnepanelen vangen de zonne-energie op door middel van lichtinval. Dit licht wordt vervolgens door de cellen binnen in het zonnepaneel omgezet naar stroom. Deze stroom is alleen nog niet gelijk bruikbaar in je huis vanwege de voltage. Door middel van een omvormer in je huis wordt deze stroom omgezet naar 230V, waardoor de stroom wel bruikbaar wordt voor je apparaten.

Energie over?

De kans is groot dat als je zonnepanelen hebt dat je op een bepaald moment meer stroom produceert dan dat jouw huis op dat moment nodig heeft. Je zou dan je overige stroom kunnen verkopen aan de energiemaatschappijen. Je krijgt dan gemiddeld 5 tot 7 cent per kWh, terwijl je 21 cent per kWh moet betalen als je zonnepanelen geen stroom opwekken. Dit gebeurd bijvoorbeeld ’s nachts of als het bewolkt is.

Je kunt voorkomen dat je je overige stroom ‘moet’ verkopen en duurdere energie moet inkopen door een energieopslag aan te schaffen. Zoals de naam al zegt kun je hiermee de energie opslaan die je niet kunt gebruiken en vervolgens gebruiken op de momenten dat je zonnepaneel geen stroom opwekt en je huis wel stroom nodig heeft.

Oftewel het gebruik van een zonnepaneel is een win-win situatie voor zowel de natuur als jouw portemonnee!Gerelateerde artikelen