Energie besparen doe je nu: de beste tips

Sharely
Sharely Winkel
dinsdag 13 februari 2018, Geschatte leestijd: 4min

Energie besparen doe je nu. Grote kans dat deze zin je bekend voorkomt. Afgelopen januari is de campagne 'Energie besparen doe je nu' opnieuw gelanceerd door de overheid. Het doel is te laten zien dat energiebesparing voor íedereen toegankelijk is! Daarnaast is het ook echt nodig, want in 2050 moet de CO2-uitstoot nul zijn. Wat kan jij doen? Lees hier de beste tips, want energie besparen doe je nu!

Oké. Energie besparen doe je nu. Maar waar begin je?

Ik kan me voorstellen dat je niet meteen weet waar je kan beginnen als je energie wil besparen. Goed om te weten is dat woningen die vóór 1991 gebouwd zijn matig tot slecht geïsoleerd zijn. Zeker voor woningen die tussen 1920 en 1976 gebouwd zijn, is veel winst te halen. Deze woningen hebben veel baat bij spouwmuurisolatie — een isolatievorm die veel goedkoper is dan de meeste mensen denken en die ook nog eens enorm veel oplevert. Voor alle woningen geldt dat isolatie een goede eerste stap is. Welke isolatievorm voor jou het efficiëntst is, is afhankelijk van het bouwjaar van je huis. Weet je niet of jouw huis geïsoleerd is? Zo controleer je het!

Ontdekken waar jij kan beginnen met het besparen van energie?

Wil je één van onze experts spreken voor een gratis adviesgesprek op maat? We helpen je graag ontdekken welke maatregelen in jouw situatie het beste uit te voeren zijn! Plan hier je gratis en vrijblijvende adviesgesprek in

Gratis adviesgesprek

Energie besparen met vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt ervoor dat koude lucht niet meer op de begane grond door de vloer kan trekken. Nooit meer last van koude voeten! Je kan de kruipruimte isoleren tegen de vloer of op de bodem. Als je geen kruipruimte hebt, kan je ervoor kiezen om een isolatielaag direct onder de vloer aan te brengen. Vloerisolatie houdt warmte in je woning langer vast en gaat vocht tegen. In de meest ideale situatie laat je je kruipruimte isoleren, omdat dit het beste resultaat geeft. Vloerisolatie levert net zo veel op als 7 procent rente op je bankrekening.

Spouwmuurisolatie: de efficiëntste isolatievorm

Als je je spouwmuren laat isoleren, bespaar je niet alleen energie. Het kan een positief effect hebben op het vochtpeil in je woning, je hebt minder last van geluiden buitenshuis en je woningwaarde stijgt. Spouwmuurisolatie houdt in dat een specialist de ruimte tussen je buiten- en binnenmuur (de spouw) vult met isolatiemateriaal. Je huis blijft dan in de zomer lekker koel en in de winter juist lekker warm. Best fijn, die ideale temperatuur in huis! Het isoleren van je spouwmuren is zo gedaan, zonder rommel in huis. En je ziet ook niks aan je gevel. Het rendement van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met 10 procent rente op je bankrekening.

Wist je dat spouwmuren pas sinds 1920 bestaan? Dat verklaart waarom spouwmuren van woningen die tussen 1920 en 1976 gebouwd zijn niet altijd geïsoleerd zijn. Na 1976 werd spouwmuurisolatie pas als vanzelfsprekend gezien. 

Bespaar energie met dakisolatie

Warme lucht stijgt op en als je dak zo lek is als een mandje, gaat je duurgestookte warmte er dus gewoon vandoor. Daarom is dakisolatie een aanrader. Vooral als je een hellend dak hebt, is dit een prima maatregel. Je kan het dak van binnenuit laten isoleren en zo simpel energie besparen, doordat je de verwarming minder hoog hoeft te zetten. Heb je een plat dak, dan is dakisolatie een stuk ingrijpender, doordat isolatie van buitenaf nodig is. En het verwijderen van je dakpannen is best een klus. Een leuke extra tip: maak een leefruimte van je rommelzolder!

Isoleren met kunststof kozijnen en isolatieglas

Veel woningen hebben nog houten kozijnen. Deze kozijnen isoleren niet al te best en hebben aardig wat onderhoud nodig. Het vervangen van je kozijnen door nieuwe, kunststof kozijnen met isolatieglas is altijd een goed idee. Kunststof kozijnen zijn leverbaar in alle denkbare kleuren en zelfs met een houten uitstraling. Mogelijkheden genoeg!

Kunststof kozijnen met isolatieglas


Is je woning na 1991 gebouwd? Dan is het al voldoende geïsoleerd en kun je beginnen aan alternatieven om duurzaam te wonen zoals een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op gas. Doordat het op stroom werkt, daalt je gasgebruik. Warmtepompen trekken warmte je woning binnen die ze halen uit de lucht, het water of de grond. Hiermee bespaar je een paar honderd euro per jaar!

Duurzaam, warm water dankzij een zonneboiler

Met een zonneboiler verwarm je water met behulp van de zon. Het bevat een buizensysteem waar een vloeistof doorheen loopt. Deze vloeistof warmt op en pompt door de buizen, zodat het je water verwarmt. Een combiketel die aan de zonneboiler gekoppeld is, verwarmt je water als de zon minder of niet schijnt. 

Energie besparen? Energie opwekken met zonnepanelen!

Door te kiezen voor zonnepanelen wek je zelf energie op en bespaar je jaarlijks honderden euro's op je energierekening. Daarnaast draag je bij aan de verbetering van het milieu en stijgt de waarde van je woning als er zonnepanelen op liggen. Wil je meer weten over zonnepanelen? Lees hier de 10 meest gestelde vragen over zonnepanelen. Daar staan uiteraard ook de antwoorden bij! Wist je trouwens dat je de btw op zonnepanelen terug kan vragen aan de Belastingdienst? Dat scheelt al gauw €800 op 10 zonnepanelen.

Zonnepanelen werken, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, het efficiëntst op een zonnige winterdag. Door de natuurlijke koeling van de panelen, geleidt de elektriciteit beter. 

Subsidies voor energiebesparing

Goed nieuws vanuit de Rijksoverheid: je kan aantrekkelijke subsidie krijgen voor bijvoorbeeld een warmtepomp. Dat betekent nog meer besparen! Daarnaast bieden sommige gemeenten en provincies ook eigen subsidies voor andere producten aan. Dit kan je altijd nagaan op Energiesubsidiewijzer.nl. Voor zonnepanelen geldt geen landelijke subsidie, maar je kan wel de btw op zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst.

Voor veel duurzame maatregelen zijn trouwens genoeg mogelijkheden om het te kunnen financieren. Lees hier bijvoorbeeld over de mogelijkheden van financiering van spouwmuurisolatie of financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen. Tijdens het adviesgesprek met onze experts kunnen we je hier ook nog veel meer over vertellen.

Energie besparen doe je nu met subsidie

Extra redenen om nú energie te gaan besparen

In 2019 stijgen de prijzen van klussen in en rond je huis. Daar valt ook isolatie onder! Momenteel betaal je maar 6 procent btw en dat stijgt straks met een paar procent. Voorkom die pijn in je portemonnee en begin al direct met energie en geld besparen. 

Dit jaar geven we bij Solvari ook nog eens elke maand €250 weg aan iemand die een klus uit laat voeren. Wanneer mogen we bij jou langskomen met deze fijne prijs?

De officiële website van de Rijksoverheid: Energiebesparendoejenu.nl.Gerelateerde artikelen