Energie besparen: is dat echt makkelijk?

Lenneke
Lenneke Manschot
vrijdag 02 oktober 2015, Geschatte leestijd: 2min

Wil je er tegenwoordig bij horen, dan moet je wel duurzaam leven. Eén van de aspecten van duurzaam leven is het besparen van energie. Hier ontdek je hoe simpel dat is!

Laten we eerlijk zijn: echt heel veel moeite doen we liever niet als het aankomt op energie besparen. We laten onze tv niet een hele dag uit, onze telefoon laden we gewoon meteen op als hij leeg is, de laptop hangt de hele dag aan het stroom en we laten voor geen goud de afzuigkap uit als we koken. Wat kunnen we dan doen en laten om toch ons energieverbruik te verminderen zonder dat we er ‘last’ van hebben?

Laat je energierekening dalen met simpele maatregelen

Door simpele dingen bewuster te doen kan je al flink wat bereiken. Natuurlijk door je verlichting niet te laten branden als het niet nodig is en je opladers niet standaard in de stopcontacten te laten zitten, maar er is meer!

• We herkennen het maar al te goed, bij de eerste tekenen van kippenvel lopen we naar de verwarming om deze flink wat graden hoger te zetten. Het spreekt voor zich dat je energie bespaart als je de verwarming wat lager zet, maar heb je er wel eens over nagedacht dat het je dan ook geld oplevert? Een paar graden kouder levert je al gauw €100 per jaar op. Kan je mooi een fijne, dikke trui van kopen! (Wel een duurzame natuurlijk!)

• Gordijnen brengen niet alleen sfeer in huis en houden niet alleen nieuwsgierige blikken buiten. Ze zijn ook handig om de warmte lekker binnen te houden.

• De was doen is van maar weinig mensen een favoriet klusje, dus voor veel van jullie is dit goed nieuws: je was opsparen levert geld op. Stop je wasmachine zo vol mogelijk en was op een lagere temperatuur. Vervolgens laat je je was drogen op een wasrek en houd je daarmee de luchtvochtigheid in je huis op peil.

• Weer eens veel te veel gekookt? Laat je eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer zet. Wil je je restjes juist ontdooien? Doe dat dan in je koelkast; je eten geeft koude af aan je koelkast en daarmee bespaar je weer wat energie. Oh, en houd tijdens het koken de deksels op de pannen. Scheelt ook weer energie!

• Douchen is zo fijn dat je het vaak eigenlijk veel te lang doet. Draai voortaan eens de kraan uit als je je haren wast, want als je telkens twee minuutjes korter doucht, bespaar je al €55 per jaar.

Energie besparen is een spaarpot

De meeste Nederlanders die bewust omgaan met energie geven aan dat het besparen van geld de grootste motivatiefactor is. Dit jaar zegt 95 procent van de Nederlanders energiebewust te leven vanwege de financiële voordelen. Dit is gebleken uit onderzoek van energiebedrijf E.ON onder 1.000 Nederlanders van achttien jaar en ouder. Wil jij nou ook geld besparen en daar meer aan verdienen dan aan rente op een spaarrekening? Denk dan eens aan zonnepanelen, spouwmuurisolatie of vloerisolatie en aan nieuwe kunststof kozijnen!Gerelateerde artikelen