Energielabel C kantoren: hoe zit het en wat kan je doen?

Carlyn
Carlyn van Beekveld
vrijdag 19 maart 2021, Geschatte leestijd: 2min

Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C voor kantoren verplicht. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is gebleken dat meer dan de helft (!) van alle kantoren in Nederland nog niet voldoet aan de eisen met het huidige energielabel.

Energieakkoord

Volgens het Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot in 2050 met 95% verminderd zijn. Een flinke stap! Om dit te kunnen behalen zijn er duidelijke (tussentijdse) doelstellingen vastgesteld. Het Energieakkoord is hier een voorbeeld van. Dit akkoord heeft als focus om de gebouwde omgeving vóór 2050 energieneutraal te maken.

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorpand verplicht energielabel C hebben. Dit is vastgelegd in het Energieakkoord en dus ook verplicht voor jouw kantoor. 

Wat is energielabel C?

Zoals je misschien al weet wordt een gebouw aangeduid met een energielabel. Een energielabel bepaalt hoe energiezuinig - of juist ónzuinig - een gebouw is. De energielabels lopen van energielabel G (minst zuinig) tot energielabel A (meest zuinig).

Energielabel C valt onder de groene energielabels. Dit houdt in dat een gebouw met energielabel C een redelijk laag energieverbruik heeft. Een primair fossiel energieverbruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar is hiervoor de richtlijn (RVO). 

Bijvoorbeeld:

Stel dat jouw kantoor een oppervlakte van 150m2 heeft. Vanaf 2023 mag jouw bedrijfspand maximaal het volgende aan energie verbruiken:

225 kWh x 150 = 33.750 kWh per jaar.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen op de label C verplichting. Hieronder noemen we een paar uitzonderingen die worden omschreven door de RVO. Een uitzondering geldt onder andere als:

  • de oppervlakte die wordt gebruikt als kantoor minder is dan 50% van de totale oppervlakte van het gebouw;
  • de oppervlakte die wordt gebruikt als kantoor niet groter dan 100 m² is;
  • het gaat om rijksmonumenten.

Hoe krijg ik energielabel C?

Voldoet jouw kantoorpand nog niet aan de energielabel C verplichting? En geldt voor jouw pand geen uitzondering? Dan zijn er maatregelen nodig. Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die je kan doen om een beter energielabel te krijgen. Door zonnepanelen te plaatsen bijvoorbeeld!

Over het algemeen verbruiken kantoorpanden veel energie. De energierekening loopt vaak al snel op door de verlichting, energieslurpende apparaten en de verwarming. Door zonnepanelen te plaatsen bespaar je veel kosten op je energierekening én wordt jouw kantoorpand energiezuiniger. Win-winsituatie dus! 

Zakelijk zonnepanelen leasen

Wist je dat het tegenwoordig ook mogelijk is om zakelijk zonnepanelen te leasen? Door zakelijk zonnepanelen te leasen kan je gemiddeld in 25 jaar zo’n €40.000 tot €60.000 besparen. De besparing op de energiekosten zijn namelijk hoger dan de maandelijkse leaseprijs!

Solvari brengt je graag in contact met de vakkundige installateurs van Zelfstroom via onze website. Zij voorzien je van uitgebreid advies én garanderen een perfecte installatie op jouw bedrijfspand.

Ik wil meer weten over zonnepanelen leasenGerelateerde artikelen