Goed voornemen: sparen. Zo doe je dat!

Lenneke
Lenneke Manschot
woensdag 04 januari 2017, Geschatte leestijd: 4min

Het nieuwe jaar is afgetrapt en we hebben ons allemaal dingen voorgenomen. Zoals ieder jaar staat sparen bij veel mensen hoog op het lijstje. Maar hoe houd je nou écht geld over en hoe houd je die goede voornemens vol? Ik zocht het voor je uit!

Sparen als goed voornemen

Op een of andere manier is bij veel Nederlanders de spaarrekening minder goed gevuld dan gewenst. Naast dat we ons minder druk willen maken, af willen vallen, meer willen bewegen, en minder willen snoepen, willen we vooral meer sparen. Volgens psycholoog Carin Prins moeten je goede voornemens vooral realistisch en concreet zijn om ze vol te kunnen houden. Het is ook belangrijk om er plezier in te hebben. Begin met kleine stapjes en geniet er vooral van als je steeds meer geld overhoudt!

Krijg inzicht in je uitgaven

Sparen begint altijd met inzicht krijgen in wat je eigenlijk uitgeeft en wat er binnenkomt. Ik ken het van mezelf: ik heb zogenaamd niets gekocht, maar toch is mijn rekening aan het eind van de maand weer leeg. Waarschijnlijk door al die luxe broodjes en dure koffies die ik ongemerkt wegwerkte. Open je internetbankieren, pak pen en papier en noteer waar jij je geld aan uitgeeft. Waar zie je ruimte om uitgaven te schrappen?

Gooi je kleingeld in een pot

Het kleingeld in je portemonnee ben ik liever kwijt dan rijk. Ik houd niet van een zware portemonnee. Mijn fout is dat ik het uitgeef aan dingen die ik eigenlijk niet nodig heb. Wat jij beter kan doen: gooi het in een pot en kijk aan het eind van de maand hoeveel erin zit. Dat is waarschijnlijk veel meer dan je dacht!

Goed voornemen sparen: al je kleingeld in een pot

Maak gebruik van aanbiedingen

Sommige mensen vinden het grandioos en anderen hebben er een hekel aan: het uitpluizen van reclamefolders. Ik geef eerlijk toe dat het ook mijn lievelingshobby niet is. Toch kan je er ontzettend veel geld mee besparen! Vooral douchegel, wasmiddel, etenswaren en andere dingen die je altijd nodig hebt, kunnen flink in de kosten lopen. Met fijne acties als 1 + 1 gratis kan je al vrij snel geld overhouden. Als je geen zin hebt om al die papieren folders te ontvangen, kan je ook apps downloaden als bijvoorbeeld 'Reclamefolder'.Zeg ongebruikte abonnementen op

Ben jij zo'n trouwe sponsor van de sportschool zonder dat je ooit gaat, omdat je twee jaar terug als goed voornemen had om meer te gaan bewegen? Ontvang jij elke morgen de krant, terwijl je net zo goed alleen de artikelen die je interessant vindt kan lezen op bijvoorbeeld Blendle? Zeg je ongebruikte abonnementen gewoon op. Mocht je het toch te erg missen, kan je altijd opnieuw een abonnement afsluiten.

Doe het lekker zelf

We zijn allemaal behoorlijk van ons gemak. We kopen duur schoonmaakmiddel en ook op cadeautjes besparen we niet. Tip van Flip: schoonmaakmiddel kan je heel makkelijk zelf maken. Meng een deel azijn met een deel water (half om half) en je hebt een prima schoonmaakmiddel! Ook cadeautjes kan je zelf maken. Zoek eens op Pinterest naar DIY-projecten en je hoeft nooit meer een duur geschenkset bij de parfumerie te kopen.Goed voornemen sparen: maak je eigen cadeaus

Koop geen kant-en-klare maaltijden en kook meer

Buiten dat ik kant-en-klare maaltijden vaak niet zo lekker vind, zijn ze ook nog eens hartstikke duur. Ik kook dus het liefst zelf en dan ook meteen veel te veel. Daarna kan je alles in de vriezer gooien. Laat je eten wel eerst afkoelen, anders moet je vriezer harder werken en verbruikt hij meer energie. Als je je eten laat ontdooien, doe dat dan in de koelkast. Je koelkast bespaart dan energie omdat je eten koude afgeeft. Voor meer personen koken is in verhouding goedkoper dan voor alleen jezelf!

Breng je vaste lasten omlaag

Als ik je vraag waar jij het liefst je geld aan uitgeeft, antwoord jij vast niet met 'mijn energierekening'. De energierekening is een groot deel van de vaste lasten. Vaak betalen we ook veel te veel, bijvoorbeeld doordat ons huis niet goed geïsoleerd is. We hebben handige tips voor je zodat jij kan controleren of je huis goede isolatie heeft. Met goede isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen! Om je een idee te geven: een klein gezin bespaart al €500 per jaar als de spouwmuur geïsoleerd wordt. Vloerisolatie levert je €300 per jaar op. Dakisolatie is ook een goede investering: je energierekening valt dan al 30% lager uit. Momenteel geldt er ook een verlaagd btw-tarief op isolatie. Dit lagere btw-tarief maakt het compleet isoleren van je huis (vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie en glasisolatie) al €1.300 goedkoper!

Sparen als goed voornemen: krijg inzicht in je vaste lasten

Leg je spaargeld op je dak

Mocht het sparen an sich geen probleem voor je zijn, dan is het beter om je geld niet op een spaarrekening te zetten. Stop het ook niet in een oude sok, maar leg het op je dak in de vorm van zonnepanelen. Dit levert vier keer meer op dan de rente over je spaargeld! Laat je nu zonnepanelen plaatsen, dan kan je ook nog eens de btw op zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst. Dat scheelt bij op 10 zonnepanelen al gauw €800!

Besparen via Solvari

We helpen je sowieso graag met besparen. Via Solvari kan je voor honderden klussen in en rond je huis gratis en vrijblijvend offertes vergelijken. Dit kan tot 40% schelen op de factuur. We bieden je niet alleen de mogelijkheid om te vergelijken op bedragen, je kan bij ons ook de specialisten met elkaar vergelijken. Vind jouw beste, huisverbeterende deal en maak er een mooi jaar van!

Daarnaast geeft Solvari elke maand €250 weg aan iemand die een klus heeft laten uitvoeren via Solvari! Wil je daar meer over weten? Lees dan de blogpost 'Wanneer mogen we bij jou langskomen met €250?'.