Haal meer uit je woning door je spullen virtueel op te slaan

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 07 augustus 2017, Geschatte leestijd: 2min

Ruimte is kostbaar. En toch offeren veel mensen een kamer, zolder of kelder op aan spullen die ze eigenlijk bijna nooit gebruiken. Daar kun je toch zeker wel iets leukers mee doen? Een home office bijvoorbeeld. Of een inloopkast of mancave (welke van de twee het wordt moeten jullie zelf maar uitvechten). Je droomhuis komt binnen hand- (en vinger-)bereik met dit virtuele alternatief voor je berging.

Virtuele berging

Foto's, filmpjes en tekstbestanden sla je digitaal op. Dankzij tools zoals Dropbox en Google Drive heb je ze waar en wanneer je maar wilt ter beschikking. Ze staan niemand in de weg, maar als je ze nodig hebt dan haal je ze met één klik weer naar je toe. Met een virtuele berging, kan dat nu ook met je fysieke spullen.

Die virtuele berging werkt via een app, waarin je kunt aangeven welke spullen je wilt bewaren. Net alsof je je spullen uploadt naar een cloud, worden de spullen vervolgens opgehaald en bewaard tot jij ze weer nodig hebt. Dan kun je ze simpelweg weer "downloaden", en worden ze weer bij je thuisbezorgd. Je berging onder je vingertoppen dus.

Daarmee is een virtuele berging dus eigenlijk een soort alternatief voor je berging of zolder: een digitaal verlengstuk van je huis. Spullen die je maar één keer per jaar – of nog minder vaak – gebruikt, kun je hier stallen. De ruimte die dat bespaart, gebruik je zoals jij wilt. Zo heb ik laatst in mijn eigen nieuwe huis een prachtig schrijvershol gemaakt van de bergingsruimte. Echt een plek om, ook wanneer ik thuis werk, even helemaal in de juist mindset te komen.


Opslagruimte die naar je toe komt

Ergens anders opslagruimte huren voor je spullen, dat is al zo oud als de weg naar Rome. Nee, niet echt zo oud natuurlijk. Het lijkt me sterk dat Romulus en Remus veel ruimte tekort kwamen in de stad die ze net gesticht hadden.

Punt is, het is een oud concept. Een concept dat sinds het begin nauwelijks is vernieuwd. Garagebox huren, spullen erin, deurtje dicht, slot erop en je hebt er geen omkijken meer naar.

En dan kom je in de situatie zoals je die bij programma's als Storage Wars ziet. Opslagboxen vol met vergeten spullen, die jarenlang stof staan te verzamelen. Bovendien moet je om die spullen daar te krijgen vaak een bus huren en is ook het ophalen vaak veel gedoe. Terwijl alles – van elektronica en eten tot meubels en boeken – tegenwoordig gewoon naar je voordeur komt. Ook voor opslagruimte hoef je nu dus je huis niet meer uit. Altijd overzicht en controle over jouw spullen, gewoon vanaf de bank.

Ruimte voor wat echt belangrijk is

Meer doen met minder, minimalistisch leven, ontspullen... Het zijn de trends van nu. Marie Kondo werd wereldberoemd met haar methode voor efficiënt opruimen. James Wallman spreekt in zijn boek Ontspullen over het verzamelen van ervaringen in plaats van spullen. Spullen maken niet gelukkig. Maar alles weggooien en als een Tibetaanse monnik in een berghut gaan leven, gaat wel erg ver. Daarom is een virtuele berging een ideale oplossing voor mensen die meer uit hun woning willen halen. Alles wat je niet nodig hebt, even vergeten, tot je het weer wel nodig hebt.

Wat zou jij maken wanneer je een vrije kamer, zolder of kelder had in jouw huis?Gerelateerde artikelen

Tips voor het verbouwen van je huis
woensdag 19 april 2017

Tips voor het verbouwen van je huis

Zo kies je de juiste loungeset!
maandag 16 juli 2018

Zo kies je de juiste loungeset!