Wat is nou eigenlijk het belang van een duurzaam huis?

Lenneke
Lenneke Manschot
woensdag 26 april 2017, Geschatte leestijd: 5min

Zeg eens eerlijk: weet jij wat de mogelijkheden zijn voor energiebesparing? Heb je een idee wat het je precies oplevert, behalve 'een lagere energierekening'? Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen geen idee hebben. Daarom vertel ik je graag meer over het belang van een duurzaam huis en hoe je dit realiseert.

Wat is een duurzaam huis eigenlijk? En hoe krijg je dat?

Een duurzaam huis is een woning die weinig effect heeft op het milieu. Of nou ja, liever gezegd: een positief effect op het milieu. Dit kan door je huis goed te isoleren, waardoor je minder hoeft te stoken en daardoor minder schadelijke stoffen uitstoot. Concreet voor jou betekent dit dat je lief bent voor onze planeet en voor je eigen portemonnee. Oh, en voor jezelf en huisgenoten, want je woont ook een stuk comfortabeler.

Hoe maak je je huis duurzaam?

Er zijn natuurlijk honderden manieren op iets te verduurzamen aan je huis. De twee effectiefste dingen die je kan doen: je huis isoleren en zonnepanelen op je dak leggen. Je hebt daar nu niet alleen financieel voordeel van in de zin van een lagere energierekening; je krijgt ook een berg geld terug als je erin investeert! Daarover later meer.

Je huis isoleren: door je huis te isoleren, zorg je ervoor dat je altijd een ideale temperatuur in huis hebt. Veel mensen denken dat dit alleen gunstig is in de winter, maar ook in de zomer heb je hier voordeel van. De warmte van buiten komt namelijk minder snel je huis in. En in de winter ontsnapt de warmte minder snel. Alleen al het goed isoleren van je spouwmuren, levert je elk jaar een besparing op van €500. Moet je nagaan als je je dak en je vloer ook meeneemt!

Zonnepanelen op je dak: zonnepanelen leveren met gemak €16.000 op in de tijd dat ze meegaan. Daarnaast stijgt je woningwaarde aanzienlijk en kan je door energie te leveren aan het net (meer energie opwekken dan dat je verbruikt) zelfs geld verdienen. In ongeveer zeven jaar heb jij je zonnepanelen weer terugverdiend. Alles wat je daarna verdient, is dus eigenlijk pure winst. Wil jij weten wat zonnepanelen jou opleveren? Met onze calculator weet jij precies jouw besparing met zonnepanelen. Op maat, in maar vijf klikken.

Trouwens: wist je dat een woning die dankzij verbouwing duurzaam is, maar liefst €10.000 meer oplevert dan een gemiddeld huis met energielabel D? Ook een woning met zonnepanelen is veel aantrekkelijker en is veel sneller verkocht dan een woning zonder.

Het belang van een duurzaam huis

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de meeste mensen geen idee hebben van de mogelijkheden om energie te besparen en dat ze ook niet weten wat het belang van een duurzaam huis is. Natuurlijk weten we allemaal dat we stekkers niet onnodig in het stopcontact moeten laten zitten en laten we lampen niet branden in ruimtes waar we toch niet zijn. Daarnaast weten veel mensen wel dat ze een lagere energierekening zullen hebben, maar weten ze niet precies wat het oplevert. Ook de informatievoorziening is niet altijd goed genoeg. Genoeg reden voor mij om het belang van een duurzaam huis te onderstrepen en je te vertellen hoe jij je maandlasten enorm verlaagt.

Het belang van een duurzaam huis is groot. Ze zijn gewild. Je voelt duurzaam wonen op een positieve manier in je portemonnee; het kan je duizenden euro's per jaar schelen. Daarnaast kan een goed geïsoleerde woning veiliger zijn, als je kiest voor isolerend, dik glas.

Redenen om niet te investeren in energiebesparende maatregelen

Uit onderzoek van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat mensen die niet investeren in energiebesparende maatregelen, dit niet doen om de volgende redenen:
• financiële belemmering
• beperkte kennis en vaardigheden
• het niet kunnen vinden van betrouwbare vakmensen
• rommel en overlast

Behoor jij tot deze categorie, maar zie je wel het belang van een duurzaam huis? Hieronder zie je de oplossing per pijnpunt.

Financiële belemmering

Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken. Wat ik wel kan is me voorstellen dat het voor iedereen, hoe gevuld dat ding ook is, heel fijn is om maandelijks minder kwijt te zijn aan vaste laten. Niemand betaalt graag meer dan nodig is. Is het voor jou moeilijk om te investeren, maar zie je lagere maandlasten wel zitten? Er zijn mogelijkheden:
• een lening
• subsidie voor isolatie
• tot wel 40% besparen op je factuur door prijzen te vergelijken
• subsidies via je gemeente, ga dit altijd na

Beperkte kennis en vaardigheden

Als je in contact komt met specialisten, kan je je goed laten adviseren. Door met meerdere specialisten in gesprek te gaan, weet je precies wat je kan verwachten. Je kan al je vragen stellen en je krijgt een passend advies. Wil je weten of de specialist wel vaardig genoeg is om aan jouw kostbare huis te komen sleutelen? Lees dan eerst beoordelingen van vakmensen.

Het niet kunnen vinden van betrouwbare vakmensen

Vind je het lastig betrouwbare vakmensen te vinden? We helpen je graag. Hoe? Door je in contact te brengen met maximaal vijf vakmensen in jouw regio. Zo hoef je niet te zoeken naar de juiste bedrijven en kan je voor jezelf beslissen wat je belangrijk vindt in een specialist. Bij wie heb je een goed gevoel? Op onze website vind je beoordelingen die consumenten geschreven hebben over de vaklui die een klus bij ze hebben uitgevoerd en alle bedrijven waarmee we je in contact brengen, hebben een bedrijfspagina waarop je onder andere foto's van geleverd werk kan bekijken.

Tip: lees ook onze blogpost met de beste tips voor het kiezen van de juiste offerte en specialist.

Rommel en overlast

Het hangt natuurlijk van de klus die je laat uitvoeren af of je daar overlast van hebt. In de praktijk blijkt het altijd enorm mee te vallen. Bijvoorbeeld het isoleren van je spouwmuren is al binnen een dag gebeurd. Zonder rommel of overlast. Als je je hier zorgen over maakt, kan je dit natuurlijk altijd bespreken met de specialist. Bekijk ook op de offerte of daar bijvoorbeeld het netjes achterlaten van het huis bij staat en maak daar goede afspraken over.

Redenen om juist wel te kiezen voor energiebesparende maatregelen

RVO onderzocht niet alleen waarom mensen niet investeren, maar ook waarom mensen wél energiebesparende maatregelen uit laten voeren. De belangrijkste redenen:
• kostenbesparing
• comfortabele woning
• noodzakelijk onderhoud
• milieuoverwegingen

Kostenbesparing

Dit is waar het allemaal om gaat: het verlagen van je energierekening. Het is lastig om zo neer te pennen wat jij jaarlijks kan overhouden. Daarom hebben we het gratis bespaaradvies op maat ontwikkeld. Hier ontdek je in 7 klikken hoe laag jouw energierekening kan zijn. 

In onze blogpost lees je meer informatie over het bespaaradvies.

Comfortabele woning

Het klinkt altijd als zo'n mooi verkooppraatje: laat je woning isoleren en dan woon je lekkerder. Maar het is écht waar! Zodra je woning goed geïsoleerd is, heb je altijd een ideale temperatuur in huis. En zit je wel eens lekker te dineren aan de eettafel en voel je dan ineens een koude luchtstroom in je nek? Dankzij isolatie heb je ook nog eens veel minder last van tocht. Onthoud wel dat je altijd goed moet ventileren voor een gezond binnenklimaat! Over een gezond binnenklimaat gesproken: we schreven eerder al een blogpost over het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis.

Zonnepanelen met korting

Niet alleen wij zien het nut in van een duurzaam huis; gelukkig ziet de overheid het ook. Daarom krijg je, als je nu investeert in zonnepanelen, de btw gewoon terug. Bij 10 panelen krijg je al gauw €800 terug!  Hoe je de btw op zonnepanelen terugvraagt, hebben we voor je uitgewerkt.

Isolatie nu voordeliger dan ooit

Je huis isoleren is nu goedkoper dan ooit. We geven namelijk €250 korting weg aan iemand die zijn spouwmuren, vloer en/of dak laat isoleren. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de actiepagina. Je kan natuurlijk ook direct je isolatie-offertes aanvragen.

Overtuigd van het belang van een duurzaam huis?

Ben jij overtuigd van het belang van een duurzaam huis? Wil je meer informatie? Weten wat de prijzen zijn en wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn? Maak dan gebruik van ons gratis bespaaradvies. Laat je gegevens achter, dan brengen wij je in contact met specialisten. Zij voorzien je gratis en vrijblijvend van passend advies en kunnen een kostenoverzicht op maat maken. Je weet precies wat je investeert en wat het je oplevert.