Het oversluiten van je lening of hypotheek

Solvari
Solvari Blog
vrijdag 30 november 2018, Geschatte leestijd: 1min

Vandaag de dag zijn leningen heel normaal, zo kun je bijvoorbeeld een lening afsluiten om jouw droomauto te kopen of een kleine lening voor huishoudelijke apparatuur. Toch is de meest voorkomende lening toch wel een hypotheek voor jouw woning. Het is dus mogelijk om meerdere leningen te hebben, maar is dit de verstandigste manier qua kosten? Het is mogelijk om je leningen en/of hypotheken over de sluiten tot één lening. Het is erg verstandig om hier goed over na te denken. Het kan namelijk flink voordeliger zijn, zo kun je misschien tot wel duizenden euro’s besparen als je jouw leningen en/of hypotheken oversluit!

Het oversluiten van een lening houdt in dat je al je leningen oversluit naar één lening. In één oogopslag heb je dus inzicht in al jouw leningen en/of hypotheken. Dit maakt het voor jou gemakkelijk én voordeliger: wanneer je allemaal kleine leningen hebt lopen, heb je relatief hoge kosten; en wanneer je maar één grote lening hebt, heb je te maken met relatief lage kosten.

Ook is het mogelijk om de hypotheek over te sluiten. Een hypotheek oversluiten doe je wanneer je bij een andere bank voordeliger uit bent. Dit kan zijn door middel van een lagere rentepercentage of bijvoorbeeld als je wilt verbouwen, of als jouw woning overwaarde heeft. Houd er met het oversluiten van je hypotheek wel altijd rekening mee dat dit niet perse voordeliger hoeft te zijn. Wanneer je jouw huidige hypotheek opheft en een nieuwe hypotheek afsluit zijn hier kosten aan verbonden. Deze kosten zijn als het ware een ‘’boete’’ voor het vervroegd aflossen van de bestaande hypotheek en kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

Voorheen is er benoemd wat de voordelen zijn voor het oversluiten van een lening, namelijk dat het overzichtelijker en voordeliger is. Maar het oversluiten kent eigenlijk nog véél meer voordelen. Ontdek hier de voordelen:

  • Een lagere rente
  • Lagere maandlasten
  • Kortere looptijd
  • Sneller leningvrij

Een bijkomstig voordeel is dat wanneer je een lening en/of hypotheek oversluit, je te maken hebt met nieuwe en betere voorwaarden. De voorwaarden van je oude lening vervallen!

Wanneer je je lening en/of hypotheek oversluit, verlaag je hiermee de kosten voor jouw vaste lasten. Het klinkt allemaal erg mooi, maar vraag altijd advies en laat je goed inlichten wat betreft het oversluiten. Ook zijn er online genoeg mogelijkheden beschikbaar om zelf te berekenen of het overstappen van jouw leningen voordelig is. Je kunt er echt veel voordeel mee doen. Zowel op een korte als lange termijn zul je constateren dat het oversluiten van een lening en/of hypotheek de beste keuze is geweest!