Hoe krijg je een gunstig energielabel?

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 17 augustus 2015, Geschatte leestijd: 2min

Een ongunstig energielabel verlaagt de woningprijs met bijna €14.000. Dit is gebleken uit onderzoek van Tilburg University en TU Eindhoven. Daarom vertellen wij je hoe je een beter energielabel krijgt!

Uit het onderzoek is niet alleen gebleken dat een ongunstig energielabel zo'n €14.000 kost, maar ook dat een groen label zelfs geld oplevert. De prijs van een woning stijgt met maar liefst €7.000 als je een label A hebt. Deze bedragen zijn berekend ten opzichte van het gemiddelde label, namelijk label D.

Sinds begin dit jaar is het hebben van een definitief energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Veel huiseigenaren hebben al een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op het bouwjaar van de woning en er is geen rekening gehouden met wat jij al aan je woning hebt laten doen. Het voorlopige label zorgt ervoor dat je snel kan zien of een woning wel of niet energiezuinig is. Bij het omzetten naar een definitief label wordt er wel gekeken naar wat je zelf aan duurzame maatregelen hebt gedaan. Er bestaan 7 klassen bij het energielabel: A tot en met G. Hierbij is A het zuinigst en G zeer onzuinig in vergelijking met soortgelijke woningen.

Hoe krijg je een gunstig energielabel?

We kunnen ons voorstellen dat je ervan baalt als je een ongunstig energielabel hebt gekregen. Zeker nu je weet dat een ongunstig energielabel €14.000 kan schelen op de verkoopprijs! Veel potentiële kopers zijn geïnteresseerder in een duurzame(re) woning, omdat hun energierekening dan laag is. Dus: hoe krijg je een gunstiger energielabel?

Isoleren is profiteren!

Met goede isolatie is een hoop winst te behalen! Als je je spouwmuren, vloeren en je dak laat isoleren, schiet je energielabel omhoog. Het isoleren van een woning zorgt ervoor dat er geen warme lucht meer ontsnapt. Op die manier hoeft je cv-ketel minder hard te werken en bespaar je honderden euro's op je energierekening. Hier worden potentiële kopers enthousiast van! Houd er wel rekening mee dat je goed ventileert als je je huis hebt laten isoleren.

Energiezuinige kozijnen

Heb je oude kozijnen en enkel glas? Een goede oplossing is dan het laten plaatsen van nieuwe kozijnen (het liefst kunststof) en HR++-glas. HR++-glas isoleert tot wel vijf keer beter dan enkel glas. In combinatie met kunststof kozijnen zorgt dit voor een flinke besparing op je energierekening en een verbetering van je wooncomfort. Een logisch gevolg is dus dat je energielabel verbetert! Bijkomend voordeel is dat kunststof kozijnen een goede inbraakpreventie zijn. Ze zijn ook leverbaar in zowat alle denkbare kleuren, dus ze zullen altijd bij je woning passen. Aangezien de buitenkant van je woning eigenlijk het visitekaartje is, is een mooie uitstraling zeker mooi meegenomen als je je huis wil verkopen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen op je dak zijn echt een extra verkoopargument. Potentiële kopers weten dat de energierekening laag is en zijn daardoor bereid meer voor je woning te betalen. Hoe groot het gunstige effect op het energielabel precies is, hangt af van hoeveel zonnepanelen je precies laat plaatsen en hoe hoog het rendement is.

HR-combiketel

Als je een oude cv-ketel hebt of als hij niet meer zo goed werkt, is het slim om te investeren in een nieuwe ketel. Het is het slimst om te gaan voor en HR-combiketel. Zo'n ketel kost zo'n €100 of €200 meer dan een 'gewone' cv-ketel, maar levert ook €100 meer besparing op per jaar.

Wil je weten wat voor energielabel je precies hebt als je (één van) deze maatregelen uitvoert? Schakel dan een gecertificeerd maatwerkadviseur in. Zorg sowieso dat je een definitief energielabel hebt als je je huis verkoopt. Anders loop je het risico op een boete van €400. Via energielabelvoorwoningen.nl vraag je je definitieve label aan.