Hoe zijn zonnepanelen verzekerd?

Danny
Danny Bijl
donderdag 18 mei 2017, Geschatte leestijd: 1min

Heb je recent zonnepanelen laten plaatsen op het dak van je woning? Veel mensen stellen zichzelf de vraag of zonnepanelen bij schade of brand wel onder de verzekering vallen. Sommige mensen denken dat er een aparte verzekering moet worden afgesloten. Dit is echter niet altijd het geval. In deze blog lees je meer over hoe zonnepanelen verzekerd zijn.

Zonnepanelen bij een koopwoning

Liggen er zonnepanelen op het dak van jouw koopwoning? Dan vallen jouw zonnepanelen bijna altijd onder de opstalverzekering. Deze verzekering dekt alles dat aard- en nagelvast zit aan je woning. Daaronder vallen dus ook jouw recent aangeschafte en geplaatste zonnepanelen. Let op: zonnepanelen moeten wel vast zitten aan het dak van jouw woning. Zonnepanelen die vastzitten aan het dak van jouw woning, vallen onder de herbouwwaarde. Zonnepanelen vermeerderen de waarde van jouw woning. Dit betekent dat er altijd een nieuwe herbouwwaardemeter moet worden ingevuld. Daarmee heb je garantie tegen onderverzekering.

Zonnepanelen bij een huurwoning

Heb je geen koopwoning en heb je wel zonnepanelen op het dak van je woning? Dan kun je zonnepanelen veelal laten aantekenen op de inboedelverzekering. Dit is echter niet altijd het geval. Dit betekent dat je een extra verzekering moet afsluiten voor de aangeschafte zonnepanelen.

Tips bij het afsluiten van een verzekering

Bij het afsluiten van een speciale zonnepanelen verzekering of het laten aantekenen van zonnepanelen op een opstalverzekering, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zonnepanelen zijn vaak gemakkelijk los te maken en daarmee gevoelig voor diefstal. Sommige verzekeraars eisen bijvoorbeeld dat er bij inbraakschade sprake moet zijn van aantoonbare inbraaksporen. Andere verzekeraars sluiten stormschade uit van de dekking.

Laat je dus goed informeren door een assurantietussenpersoon of verzekeraar voordat je kiest voor een bepaalde verzekering. Daarmee kun je vervelende situaties in de toekomst voorkomen.


Dit is een samenwerking met ABN AMRO