Huis (ver)kopen en het energielabel

Lenneke
Lenneke Manschot
donderdag 12 oktober 2017, Geschatte leestijd: 3min

Dat de huizenmarkt momenteel enorm aantrekt, is geen geheim. De huizenprijzen stijgen en woningen zijn soms al verkocht voordat je het te-koop-bord hebt zien hangen. Maar hoe zit het nou met dat energielabel? En hoe verbeter je dat? 

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Als je je huis verkoopt, ben je verplicht niet alleen de sleutels, maar ook een definitief energielabel aan de koper te overhandigen. Een energielabel is het zuinigst in de klasse A. Heb je energielabel G, dan betaal je veel te veel voor je energierekening. Het energielabel geeft aan waar je nog veel besparingen (zowel geld als energie) kan realiseren, door bijvoorbeeld je spouwmuren te isoleren of je kozijnen te vervangen door goed isolerende kunststof kozijnen met isolatieglas.

Een gunstig energielabel realiseren

Als je een woning met een slecht energielabel koopt, is de kans groot dat je dit wil verbeteren. Zo breng je namelijk je maandlasten flink omlaag en je woont er veel lekkerder door. Altijd een ideale temperatuur in huis, minder last van geluiden buitenshuis en vochtproblemen voorkom of verhelp je. Wil je je huis met slecht energielabel juist verkopen? Ook dan is het aan te raden je huis te verduurzamen. Uit onderzoek blijkt dat een ongunstig energielabel je €14.000 kost — je verkoopt je woning dan voor zo veel geld minder! Een gunstig energielabel levert daarentegen zelfs €7.000 op!

Ideale temperatuur in huis

Verbeter je energielabel met isolatie

Door je woning te isoleren, schiet je energielabel omhoog. Met het isoleren van je spouwmuren, vloer en dak bereik je het beste resultaat. De warme lucht ontsnapt niet langer, dus je cv-ketel hoeft minder hard te werken. Tip: vervang je oudere cv-ketel voordat het écht koud wordt! Veel cv-ketels op leeftijd begeven het als ze in de winter weer hard moeten gaan werken. Zowel het kopen van een cv-ketel als het huren van een cv-ketel is mogelijk.

• Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie levert bij een gemiddelde woning al gauw €500 per jaar op. Die investering verdien je al in drie jaar terug. Het rendement is vergelijkbaar met 11 procent rente op een spaarrekening.

• Vloerisolatie
Een gemiddelde woning bespaart per jaar €250 op de energierekening met vloerisolatie. Je voelt geen tocht meer over de vloer en het vocht dat misschien uit de kruipruimte komt, is verleden tijd. Het rendement is vergelijkbaar met 7 procent rente op een spaarrekening.

• Dakisolatie
Per jaar houd je honderden euro's in je zak als je het dak goed laat isoleren. Je rendement is vergelijkbaar met 8 procent rente op een spaarrekening.

Het beste aan dit alles is dat je momenteel kans maakt op €250 korting als je een (of meer) isolatieklus(sen) uit laat voeren!

Isoleren met €250 korting

Een beter energielabel met betere kozijnen

Een klus die nieuwe huiseigenaren vaak uit laten voeren is het vervangen van de kozijnen. Meestal is dit om het huis een nieuwe uitstraling te geven. Kozijnen zijn vrij bepalend voor hoe je woning er aan de buitenkant uitziet en nou ja, rotte, houten kozijnen zijn niet per se een feestje om naar te kijken. Kunststof kozijnen (met isolatieglas) zijn goed isolerend, leverbaar in alle denkbare kleuren en een prima inbraakpreventie.

Zonnepanelen: een extra verkoopfactor

Ben je bezig met je huis verkopen en wil je dat sneller en voor meer geld doen? Zonnepanelen op je dak zijn een goed verkoopargument! De potentiële koper weet dat de energierekening laag is (zeker als het huis ook goed geïsoleerd is) en is daardoor bereid veel meer voor de woning te betalen. Wil je eerst ontdekken wat zonnepanelen op jouw dak opleveren? Met de rekenmachine voor besparing met zonnepanelen weet je in vijf klikken hoeveel je met de panelen kan besparen! Denk je al meteen dat zonnepanelen te duur zijn? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 57% van de Nederlanders de prijs van zonnepanelen te hoog inschat. Dat zonnepanelen vaak veel goedkoper zijn dan men denkt én het feit dat je nu €800 btw terugkrijgt op 10 zonnepanelen, maakt het een zeer interessante investering.


Energierekening 154 euro duurder

Ben jij op de hoogte van de stijgende energierekening?

Eerder berichtten we dat de energierekening volgend jaar €70 stijgt en dit blijktin 2019 alweer €154 te zijn. De komende jaren zal de energierekening alleen maar meer stijgen, dus als je overweegt je huis energiezuiniger te maken, is het nu het moment! Wil je graag een persoonlijk bespaaradvies op maat? Maak dan gebruik van onze calculator en ontdek in 8 klikken jouw persoonlijke bespaarmogelijkheden en om hoeveel geld dat gaat!

Ga je verhuizen? Vraag gratis offertes aan!

Ben je bezig met het verkopen van je huis of heb je net een nieuw huis gekocht? Je hoeft dan natuurlijk niet alles alleen te doen. We hebben een handige verhuischecklist voor je gemaakt, zodat je verhuizing van een leien dak gaat. En ben je op zoek naar een professionele verhuizer, dan kan je via Solvari gratis en vrijblijvend offertes vergelijken.Gerelateerde artikelen

Vakantie thuis vieren? Goed idee!
donderdag 27 juli 2017

Vakantie thuis vieren? Goed idee!

Alles over veranda's
woensdag 13 juni 2018

Alles over veranda's