Investeren in zonnepanelen: zo maak je de beste keuze!

Elisa
Elisa Huisman
donderdag 15 september 2016, Geschatte leestijd: 3min

Door alle positieve verhalen over zonnepanelen ben je nieuwsgierig geworden en zou je misschien zelf wel willen investeren in zonnepanelen. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden bij deze investering? In deze blogpost help ik je graag op weg zodat jij de juiste keuze kan maken voor zonnepanelen!

Check of jouw dak geschikt is

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Soms kan het namelijk lijken alsof jouw dak niet geschikt is terwijl dit achteraf wel zo blijkt te zijn. Daarom is het verstandig om bij twijfel altijd een specialist in te schakelen. Hij of zij kan je het beste adviseren en de oplossing bieden voor jouw dak.

De zonnepanelen leveren het meest op wanneer ze op een schuin dak, in een hoek van 36 graden en richting het zuiden geplaatst worden. Heb je een plat dak? Geen probleem, ook hier kunnen zonnepanelen op geïnstalleerd worden. Een extra onderstel is dan wel nodig om de zonnepanelen op te plaatsen. Een groot voordeel hiervan is dat je de zonnepanelen altijd in de goede richting kunt plaatsen en zo de meeste opbrengst uit je panelen kan halen!

Kies het juiste aantal zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je kwijt kan op jouw dak hangt af van een aantal dingen:

1. Allereerst is het goed om te weten wat nou precies je energieverbruik is voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen. Het is beter om niet meer zonnepanelen te kopen dan dat je aan energie verbruikt, omdat dit je meer kost dan dat het je uiteindelijk oplevert.

2. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan hoe veel je precies wilt investeren. Gelukkig wordt het installeren van zonnepanelen steeds goedkoper, gemiddeld liggen de kosten tussen de €3.000 en €5.000 inclusief de omvormer en het benodigde installatiemateriaal. En wat helemaal fijn is, je kunt nu ook btw terugvragen voor zonnepanelen! Hier kom ik verderop in deze blogpost bij je op terug.

3. De grootte van je dak bepaalt uiteindelijk hoeveel zonnepanelen je daadwerkelijk kunt laten plaatsen. Een gemiddelde zonnepaneel heeft een afmeting van 1,65 meter bij 1,00 meter. Een installateur kan je het beste adviseren over het juiste aantal zonnepanelen voor jouw dak.

Soorten zonnepanelen

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen. Het is goed om te weten dat alle soorten zonnepanelen een aantal voordelen met elkaar gemeen hebben:

Verschillen in zonnepanelen

Als je kijkt naar de verschillen in zonnepanelen, valt er een hoop te kiezen. De prijs, rendement en de terugverdientijd zijn de drie grootste verschillen. Verder brengen een aantal merken ook typen panelen uit in verschillende stijlen en afmetingen. Zo zijn er sinds kort mooie zwarte zonnepanelen op de markt die ook nog eens goedkoper zijn dan de, bij de meeste wel bekende, blauwe zonnepanelen. Enige aandachtspuntje is wel dat zwarte zonnepanelen net iets minder rendement opleveren.

Een goede omvormer op de juiste plek

Naast de keuze voor de juiste zonnepanelen is het ook erg belangrijk dat je een goede omvormer hebt. Wanneer je omvormer slecht is of je als je hem in een niet goed geventileerde ruimte geplaatst hebt, zorgt dit namelijk ook voor een slecht rendement en dat wilt niemand. Je hebt niet voor niks voor zonnepanelen gekozen, toch?

Laat zonnepanelen installeren door een expert

Waar je ook rekening mee moet houden is dat naast dat de panelen gemonteerd moeten worden, ook de opgewekte stroom geschikt gemaakt zal moeten worden zodat je het kunt gebruiken in huis. Het is daarom verstandig om de zonnepanelen te laten installeren door een specialist in plaats van zelf te gaan knutselen.

Vergelijk offertes voor zonnepanelen

Als je besloten hebt om zonnepanelen te laten installeren is het fijn om wat vergelijkingsmateriaal in handen te hebben. Via Solvari kunnen wij je in contact brengen met maximaal vijf verschillende specialisten die elk hun offerte uitbrengen. Maar hoe maak je de juiste keuze voor de offerte die het beste past bij jouw behoeften? Dennis heeft een blog geschreven over hoe je de juiste offerte en professional kunt kiezen in 6 stappen. Superhandig!

Ontvang gratis offertes voor zonnepanelen! »

Btw-teruggave zonnepanelen

Als je zonnepanelen koopt, kan je 21% btw over de aanschaf en installatie terugvragen. Als je eenmaal btw teruggevraagd hebt, kun je ook meteen ontheffing aanvragen voor aankomende jaren. Zo ben je voor deze jaren ook direct vrijgesteld van btw over je zonnepanelen! Heb je al zonnepanelen op je dak en had je graag de btw teruggevraagd aan de Belastingdienst? Geen probleem, als je de panelen na 20 juni 2013 hebt laten installeren kan je ook nog gebruik maken van dit belastingvoordeel.

Het terugvragen van de btw voor zonnepanelen is heel eenvoudig en kun je makkelijk zelf doen. Hoe je dit doet hebben wij hier voor je op een rij gezet. Zo gebeurd, in vier stappen! Goed om te weten: bij een standaard installatie van zes panelen krijg je al €400 aan btw terug. Ik zou zeggen, waar wacht je nog op?Gerelateerde artikelen