Is jouw huis geïsoleerd? Zo controleer je dit!

Is jouw huis geïsoleerd? Zo controleer je dit!

Geschreven door Shanice op 09-11-2016

Een slecht geïsoleerd huis is niet alleen nadelig voor het wooncomfort, je energierekening gaat er ook door omhoog. Zonde. Denk je erover na om je huis te laten isoleren maar weet je niet of je huis misschien al wel geïsoleerd is? Lees dan snel verder, we geven je handige tips waarmee je heel eenvoudig kan controleren welke isolatievormen jij nog zou kunnen laten uitvoeren.

Bespaar veel geld met deze isolatievormen

Spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie zijn de drie maatregelen die voor de meeste besparing op de energierekening kunnen vormen.

Zit er spouwmuurisolatie in mijn huis?

Om spouwmuurisolatie te kunnen laten uitvoeren heb je spouwmuren nodig. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur; de plek waar de spouwmuurisolatie wordt aangebracht. Is je huis voor 1976 gebouwd? Dan is de kans groot dat je wel spouwmuren hebt, maar nog geen isolatie. Na 1960 werd het verplicht om te bouwen met spouwmuren, maar het was nog niet verplicht om spouwmuurisolatie aan te brengen.

Hoe dik is je buitengevel?

Ook aan de hand van de dikte van je buitenmuren kan je afleiden of je spouwmuren hebt. Dit kun je meten bij de voor- of achterdeur. Meet vanaf de binnen- naar de buitenkant, is de afstand 24 cm of meer? Dan heb je spouwmuren en kan je ervoor kiezen je muren te laten vullen met spouwmuurisolatie.

Een klein gezin bespaart jaarlijks zo’n €500 op de energierekening met spouwmuurisolatie.

Extra check

Heb je spouwmuren maar weet je niet of de vorige bewoners spouwmuurisolatie hebben laten uitvoeren? Zoek dan op je buitengevel naar opgevulde boorgaten. Zijn die aanwezig? Dan zijn je spouwmuren geïsoleerd.


Zit er vloerisolatie in mijn huis?

Is je huis voor 1982 gebouwd? Dan is er geen vloerisolatie aanwezig in je huis, mits de vorige bewoners dit ook niet hebben laten doen. Na 1982 werd het bij de bouw verplicht om vloerisolatie aan te brengen in huizen.

Werp een blik in de kruipruimte

Weet je niet of de vorige bewoners het huis hebben na-geïsoleerd? Kijk dan eens in de kruipruimte; zie je daar isolerend materiaal? Isolerend materiaal kan zijn: piepschuim, glas- of steenwol, thermokussens of purschuim. Mocht dat aanwezig zijn, dan kan je ervan uitgaan dat de vloer is geïsoleerd. Is dit niet het geval? Dan kan er nog isolatie zijn op de vloer. Dit kan je terugvinden in het bouwkundig rapport of de aankoopbrochure van je huis.

Je bespaart al gauw zo’n €300 per jaar door je vloer goed te laten isoleren.


Zit er dakisolatie in mijn huis?

Is je huis gebouwd voor 1964? Dan is je dak niet geïsoleerd. Of is je huis gebouwd tussen 1965 en 1991? Dan is de kans groot dat er matige dakisolatie is geplaatst bij het bouwen van je huis. Na het bouwjaar 1991 is je dak goed geïsoleerd.

Is je dak na-geïsoleerd door de vorige bewoners?

Ook om erachter te komen of je dak na-geïsoleerd is kan je kijken in het bouwkundig rapport of de aankoopbrochure van je huis.

Daarnaast zijn er nog wat andere manieren om erachter te komen of je dak is geïsoleerd. Bij een plat dak is de isolatie namelijk zichtbaar op de dakbedekking zelf.

30% van alle warmte in je huis gaat verloren door het dak, ga dit warmteverlies tegen met goede dakisolatie.

Bij isolatie aan de binnenkant van een hellend dak, als er is gewerkt zonder afwerkingsplaten kan je dit zien aan het isolatiemateriaal dat dan zichtbaar is. Wellicht is er wel gewerkt met afwerkingsplaten, dan is de isolatie in eerste instantie niet zichtbaar. Controleer dan op plekken als de voorzolder, achter schotten of bij de ventilatiepijp of je hier isolatiemateriaal ziet.

Bij isolatie van een hellend dak vanaf de buitenzijde kan je ook de isolatie terugvinden. Het isolatiemateriaal vind je dan tussen de dakpannen en het deel waar de dakpannen zich op bevinden. Door één van de dakpannen vanuit bijvoorbeeld het zolderraam een stukje op te tillen kun je erachter komen of er op die plek isolatie aanwezig is. Vind je dit toch een beetje spannend? Dan kan je natuurlijk altijd een isolatiespecialist vragen om dit te controleren.  


De isolatiesubsidie maakt isoleren een stuk goedkoper

Wist je dat je bij het laten uitvoeren van 2 of meer isolatiemaatregelen ruim 20% subsidie kan krijgen? Wil je een persoonlijk advies en ben je benieuwd wat de prijs van jouw isolatie zou zijn? Vraag dan minimaal 2 offertes aan, vergelijk en kom in aanmerking voor de subsidie!

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor isolatie »

Shanice

Over de blogger // Shanice

Shanice is marketeer bij Solvari. Schrijft graag, geeft vorm en is gek op de kleur blauw. Haar vrije tijd brengt ze graag buiten door en ze houdt van oude, karakteristieke huizen. Het liefst in kleine dorpjes.