Je huis en tuin duurzaam voor de lente

Lenneke
Lenneke Manschot
vrijdag 03 maart 2017, Geschatte leestijd: 4min

Lentekriebels! Tijd om weer lekker aan de slag te gaan met je huis en je tuin. Met deze (goedkope en zelfs gratis) tips woon je duurzaam, wat goed nieuws is voor je portemonnee en de planeet.

We houden graag rekening met het milieu. Is het niet door te kiezen voor biologisch eten, dan is het wel door net iets vaker de fiets in plaats van de auto te pakken. Maar hoe kan je nu duurzaam wonen? Kan dat ook met een beperkt budget? En wat levert dat nu eigenlijk op?

Vang je regenwater op

In de lente en de zomer besproeien we graag het gazon en wassen we de insecten het liefst elke week van de auto. En dat allemaal met kostbaar drinkwater! Wist je dat we jaarlijks gemiddeld tweeduizend liter drinkwater gebruiken in de tuin? Dat terwijl het in Nederland vaak genoeg regent om drinkwater en dus geld te kunnen besparen. Door regenwater op te vangen en te gebruiken, zorgen we voor minder uitdroging van de grond én minder zuivering en transport. Ondanks dat het regenwater niet geschikt is om te drinken, kan je het voor andere dingen prima gebruiken:
• je ramen zemen en de auto wassen (ideaal, regenwater gebruikt geen kalk, dus het resultaat is streeploos!
• je planten en bloemen water geven
• je wc doorspoelen (wederom, geen kalk, dus geen vieze toiletpot)
• het dweilen van de vloer
• met een filter kan je zelfs je was ermee doen en douchen met regenwater!

Regenwater kan je prima opvangen met een regenton. Er bestaan mooie regentonnen, dus het is ook nog eens een fijn accessoire in de tuin! Het is de goedkoopste en makkelijkste manier van het ontvangen van water. Je vangt simpel het water op dat via een regenpijp naar beneden komt. Heb je geen plek voor een grote ton, dan kan je ook een wandton aan je muur hangen die je aansluit op de regenpijp. 

Eet uit je eigen moestuin!

Een echte moestuin is toch geweldig? Je eet gezond én je bespaart flink wat geld. Met deze tips is het aanleggen van een moestuin een makkie. Let in eerste instantie op de ligging van de moestuin:
• een vlakke grond of iets aflopend naar het zuidoosten of zuidwesten (voor het weglopen van water) is ideaal
• kies een plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt, dus niet in de schaduw van bomen
• zorg voor bescherming tegen de wind
• plant de moesbedden van noord naar zuid, zodat de zon tussen de rijen door kan schijnen en de gewassen gelijkmatig groeien

Begin met het voorbereiden van je moestuingrond. Als de grond aan je schoenen blijft pakken, is de aarde te vochtig en kan je nog geen groenten zaaien. Is het droog en kruimelig, dan is het perfect! Schoffel de bovenste vijftien centimeter van de grond om en egaliseer het erna. Bij het indelen van je moestuin moet je opletten dat je de moesbedden niet breder maakt dan één meter en daartussen paden maakt van ongeveer 30 centimeter. Dan kan je makkelijk zaaien én oogsten!

Ga goed om met je energie

Niet alleen water en eten zijn belangrijk voor een duurzame levensstijl. Ook het besparen of zelfs opwekken van energie hoort daarbij. Gelukkig zijn er genoeg tips voor het duurzaam omgaan met energie! Sterker nog: 95% van je energierekening bestaat uit kosten waar je zelf invloed op hebt! Simpele tips voor energiebesparing:
• zet je koelkast op een koele plek, niet naast het fornuis en niet in de zon, zodat hij minder hard hoeft te werken
• was op 30 graden en spaar je was op, zodat je echt volle trommels wast (heb je al eens gekeken naar een waterontharder?)
• doe de tussendeuren dicht, want dat levert je al gauw 200 euro per jaar op
• douche vijf minuutjes in plaats van de gemiddelde douchetijd van negen minuten, want dat levert je al snel 80 euro per jaar op (en meer vrije tijd, zoveel vrije tijd dat je 26 voetbalwedstrijden kan kijken!) omdat je 16.000 liter warm water en 90 m3 gas bespaart
• drink je veel thee, schaf dan een thermoskan aan, zodat je maar één of twee keer per dag water hoeft te koken
• laat na gebruik je oven openstaan, want daarmee warm je je huis een beetje op
• bewaar het eten dat je te veel gekookt hebt, want een volle vriezer hoeft minder hard te werken
• houd de verwarming op een constante temperatuur (lees ook onze blogpost over de ideale temperatuur in huis)
• gebruik je gordijnen, 's ochtends direct openen zodat de warmte en het licht van de zon naar binnen kunnen en 's avonds sluiten om de warmte vast te houden
• leg gezellige vloerkleden neer voor extra comfort én zodat de warmte minder snel ontsnapt

Wil je het echt goed aanpakken? Kies dan voor zonnepanelen op je dak. Het geld dat de panelen opleveren is vijf keer meer dan het geld dat je als rente over je spaarrekening krijgt. Daarnaast stijgt de waarde van je woning enorm. Mocht je je huis ooit willen verkopen, komt dat natuurlijk goed van pas. (Tip: je krijgt nu de btw  op zonnepanelen terug van de Belastingdienst. Dat scheelt al honderden euro's!)

Isoleren is profiteren

Veel Nederlandse huizen zijn nog niet goed geïsoleerd. Je hoeft natuurlijk niet per se te investeren in isolatiemaatregelen. Je kan ook al een hoop zelf doen! Om je huis te isoleren, houd je rekening met de volgende tips:
• zet grote meubelen tegen muren die niet goed geïsoleerd zijn, zoals bijvoorbeeld grote boekenkasten
• sluit ramen, deuren en ook zeker je brievenbus met tochtstrips, want zelfs door de kleinste kieren gaat warmte verloren (of investeer in goed isolerende kunststof kozijnen)
• heb je een muur die niet goed geïsoleerd is en waar altijd de wind op staat, zet daar dan een grote heg voor die de wind tegenhoudt
• zet geen bank voor je radiator en hang er geen gordijnen voor, want dat belemmert warmte je huis in te gaan
• heel tegenstrijdig misschien, maar ventileer goed, want schone, droge buitenlucht warmt sneller op en is goed voor je gezondheid
• heb je enkel glas en wil je om wat voor reden dan ook niet investeren in dubbel glas, koop dan plexiglasplaten die je als voorzetramen gebruikt

Ga je liever voor een nóg duurzamere oplossing? Laat dan je woning goed isoleren door een specialist. Vooral oudere woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 zijn slecht geïsoleerd. Hierdoor woon je niet zo comfortabel als zou kunnen en verlies je ongemerkt honderden euro's per jaar. Met name de spouwmuren en vloer zijn interessant om te isoleren! Wat spouwmuurisolatie oplevert is vergelijkbaar met elf procent rente over je spaarrekening.
(Tip: momenteel geldt er subsidie op isolatie. Laat je twee isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan krijg je twintig procent van je investering terug. Dit maakt het nóg interessanter!

Met deze tips ben je al een heel eind op weg naar een duurzaam huis voor de lente!Gerelateerde artikelen