"Februari was een supermaand voor mijn zonnepanelen!"

Lisanne
Lisanne van Schaik
dinsdag 13 maart 2018, Geschatte leestijd: 4min

Vorige week schreef ik het nieuwsbericht dat zonnig februari de jackpot voor eigenaren zonnepanelen was. Reden genoeg om een kijkje te nemen bij het huis van zonnepaneleneigenaar Niek de Vos uit de provincie Utrecht. Sinds augustus 2012 is hij eigenaar van 12 zonnepanelen.

Zonnig februari was de jackpot voor eigenaren zonnepanelen

Records zijn er om te breken. Februari heeft alle records verbroken als het gaat om het aantal zonuren. Nog nooit was het in Nederland zo zonnig als afgelopen februari. De zon scheen maar liefst 167 uur. Dat is bijna twee keer zo veel als de 85 uur die de zon normaal in februari schijnt. Jackpot voor wie zonnepanelen op het dak heeft liggen!

Het vorige record was van 2003. Toen registreerde het KNMI in de Bilt 150,5 zonuren. Maar ondanks de vele zonnige uren in februari hebben we met een gemiddelde temperatuur van 0,7 graden meteen ook de koudste februari sinds 1996 te pakken. Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, je goede zaken doet. 

Zo ook Niek de Vos uit de provincie Utrecht. Op het dak van zijn woning liggen twaalf panelen, gericht op het zuidwesten. Deze panelen leveren jaarlijks bijna 3.000 kWh. Dit is meer energie dan hij verbruikt.

De maand februari was beter dan de maanden december en januari samen!

"Februari is echt een supermaand!"

Niek bekijkt de opbrengsten van zijn panelen aan het einde van elke dag. "Februari is echt een supermaand", zegt hij, wijzend naar de grafiek op zijn telefoon. "Moet je kijken, 378 kWh, dat is echt veel meer dan in dezelfde periode vorig jaar." Hiermee bespaart hij deze maand 63 euro op zijn energierekening.

Werken zonnepanelen op bewolkte dagen?

Anders dan de naam doet vermoeden, werken zonnepanelen ook op bewolkte dagen. “Zonnepanelen wekken inderdaad ook op bewolkte dagen gewoon elektriciteit op, maar als de zon schijnt, is het inderdaad wel een stuk meer!”, geeft Niek eerlijk toe.

Ook op grijze dagen?

Een veelgestelde vraag is: hoe zit het dan met je zonnepanelen op heel bewolkte dagen? Onderschat de zon niet! “Zelfs op dagen dat de wolken de zon blokkeren, blijven de zonnepanelen elektriciteit opwekken”, zegt De Vos. Dit komt doordat de panelen diffuus of gereflecteerd licht absorberen en dit zorgt ook voor energie.

En hoe zit het met zonnepanelen in de herfst en winter?

In de winter is de zon - logisch - minder intens dan in de zomer. De piek van opbrengst van zonnepanelen ligt hierdoor ook in de komende maanden, namelijk tussen maart en oktober. Maar toch kun je in de herfst- en wintermaanden profiteren van de zonuren. Dit komt doordat er ook in de herfst en winter is er straling van de zon, waardoor panelen ook in deze tijd van het jaar opbrengst opleveren. Bovendien is het zo dat een zonnepaneel juist bij lagere temperaturen beter presteert dan bij hoge temperaturen. De spanning tussen de lagen in het zonnepaneel is bij lagere temperaturen verhoogd en daarnaast is het paneel minder warm. Hierdoor neemt het rendement van het paneel toe.

Het besneeuwde dak met zonnepanelen van familie de Vos.

Zonnepanelen: een interessante investering

Vijf jaar geleden heeft Niek twaalf zonnepanelen op zijn dak laten plaatsen. "Zonnepanelen zijn van zichzelf al een interessante investering, maar door de btw-teruggave van €898,27 is het nog aantrekkelijker om te investeren in zonnepanelen. Met de btw-teruggave kan je honderden euro's van je investering terugkrijgen. Daar heb ik nu maandelijks nog profijt van."

Een warmtepomp, die op elektriciteit werkt, zorgt inmiddels een groot gedeelte van de warmte in huize de Vos. De zonnepanelen leveren het meest op tussen maart en oktober. "Onze cv-ketel schakelt alleen nog in op koude dagen, zoals een paar weken geleden." In de toekomst wil Niek nog een stap verder gaan en de opgewekte energie die hij niet gebruikt, opslaan.

Zonnepanelen zijn populair

Dat het plaatsen van zonnepanelen winstgevend is, blijkt wel uit het aantal aanvragen van offertes voor zonnepanelen van afgelopen jaar. Dit aantal is bij Solvari namelijk verdrievoudigd. Investeren in panelen levert rendementen op van drie tot tien keer de spaarrente en kent amper risico's. Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en misschien nog wel beter voor de portemonnee. 

Zonnepanelen onderhouden

Toch merkte Niek afgelopen maand op dat zijn panelen relatief minder opleverden dan dezelfde periode een aantal jaar geleden. Hij vroeg zich af hoe dit nu komt. Omdat Niek zijn panelen inmiddels al vijf jaar heeft, heeft Solvari hem aangeraden om zijn zonnepanelen eens officieel te laten onderhouden. Over het algemeen blijven je zonnepanelen wel veel energie opvangen, maar kun je toch het rendement vergroten wanneer je de zonnepanelen goed onderhoudt.

Met dit apparaat meet je de kwaliteit van je zonnepanelen. 

Controleer je zonnepanelen

Maar hoe weet je nou of je zonnepanelen toe zijn aan onderhoud? De eerste stap is het regelmatig bekijken van de panelen. De zonnepanelen liggen op het dak, dus ze kunnen makkelijk vies worden. Denk hierbij aan vogelpoep, bladeren en zand. Als je dit op tijd ziet, kan je het direct schoonmaken en haal je meer rendement uit je zonnepanelen. Vooral met de herfst is dit belangrijk als we kijken naar rondzwevende bladeren en takken. Kleine bladeren en takjes waaien met alle winden mee en komen dus ook op je zonnepanelen terecht. Er zijn dus verschillende vormen van vuilophoping. Je zonnepanelen onderhouden is dan ook van groot belang.

Je zonnepanelen laten reinigen

Er zijn ook een aantal bedrijven die de zonnepanelen voor je reinigen. Hier zit echter wel een prijskaartje aan verbonden. Vind je dit toch de makkelijkste weg, dan is het zeker een optie! Deze bedrijven zijn vaak gespecialiseerd in zonnepanelen en kunnen niet alleen je panelen reinigen, maar ook advies geven over de huidige status. 

Win €250 korting op zonnepanelen!

Overweeg jij al een tijd om zonnepanelen aan te schaffen? En heeft de informatie van Niek je over de streep getrokken? Goed nieuws: je maakt kans op €250 korting op je uitgevoerde klus en je hoeft er vrijwel niets voor te doen. In de blogpost "Wanneer mogen wij bij jou langskomen met 250 euro korting!" lees je hier meer over! De winnaar van januari was in ieder geval erg enthousiast over zijn zonnepanelen en gewonnen korting. 

Bekijk direct gratis en snel jouw besparing met zonnepanelen! »