Kosten en financiering zonnepanelen

Shanice
Shanice Lamoré
vrijdag 22 juni 2018, Geschatte leestijd: 1min

Zonnepanelen kopen is een flinke investering, die zichzelf na verloop van tijd terugverdient. Je bespaart namelijk flink op jouw energierekening. Kun je in zonnepanelen investeren als je zelf niet genoeg geld hebt? Dat kan zeker! Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opties die de financiering van zonnepanelen mogelijk maken. Voor alle mogelijkheden geldt dat het raadzaam is om je vooraf goed te laten informeren door een specialist, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Een duurzaamheidslening 

Landelijke subsidie voor zonnepanelen is er al een aantal jaar niet meer. Er zijn wel een aantal gemeenten die een duurzaamheidslening aanbieden. Dit is een lening waarmee je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen rondom jouw woning financiert. Je kunt een duurzaamheidslening afsluiten van minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. De hoogte van de lening is per gemeente verschillend. Laat je dus goed informeren door jouw gemeente over de mogelijkheden. 

Sluit een (groene) lening af 

Afhankelijk van jouw inkomen, kun je overwegen om een groene, persoonlijke lening bij je bank af te sluiten. Een groene lening is speciaal bedoeld om duurzame investeringen te doen, bijvoorbeeld betere isolatie en zonnepanelen. Het voordeel van een groene lening is dat je tegen extra aantrekkelijke rentepercentages leent. Je kunt ook een investering doen in je koopwoning via een extra hypotheek. 

Het is ook mogelijk om bij jouw energieleverancier zonnepanelen aan te schaffen voor een scherpe prijs. Neem hiervoor contact op met jouw leverancier voor de mogelijkheden.

Btw terugvragen 

Als je als particulier zonnepanelen koopt, dan kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Het gaat hier om 21% btw over de materialen en de installatiekosten. Officieel ben je ondernemer vanaf het moment waarop je begint met stroom opwekken. Je moet je daarom aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit houdt in dat je btw betaalt over de opgewekte stroom. 

Financieren met eigen spaargeld 

Als je genoeg geld op jouw spaarrekening hebt staan, dan is dit nog steeds de beste manier om in zonnepanelen te investeren. De rente op banksparen is anno 2018 erg laag, namelijk zo’n 2%. Door het opwekken van zonne-energie via zonnepanelen bespaar je direct op je energiekosten. Het financiële rendement van zonnepanelen is jaarlijks ongeveer 14%. 

Prijs, opbrengst en terugverdientijd zonnepanelen 

Op dit moment betaal je ongeveer € 4500 voor 10 zonnepanelen. De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van de hoogte van jouw investering. Ook de temperatuur, de locatie en het soort zonnepaneel is van invloed op de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd ligt in 2018 op ongeveer zes tot negen jaar. Dit komt overeen met een rendement op de investering van ongeveer 10 tot 12%.Hoe financier je zonnepanelen?
vrijdag 05 juli 2019

Hoe financier je zonnepanelen?

De voordelen van vloerverwarming
woensdag 02 november 2016

De voordelen van vloerverwarming