Het zorgvuldig opmeten van kozijnen en raamwerk: zo doe je dat

Maud
Maud Timmers
donderdag 02 april 2020, Geschatte leestijd: 1min

Veel huiseigenaren zullen in het geval van nieuwe kozijnen of ramen kiezen voor een deskundig bedrijf met de nodige ervaring. Zo kun je niet alleen een deskundige plaatsing verwachten, maar ook een zorgvuldige inmeting. Het inmeten van kozijnen of raamwerk wordt vaak onderschat, maar het vergt de nodige aandacht en precisie. Wil je leren hoe je een kozijn of raamwerk deskundig kunt opmeten? In dit artikel vertellen wij je graag hoe aan de slag kunt gaan.

Voor het effectief meten van kozijnen of raamwerk heb je een metalen rolmaat nodig die lang genoeg is om de oppervlakte in één keer te meten.

Stap 1: De breedte meten

Het inmeten van een kozijn of raamwerk gebeurt aan de binnenkant. Meet de oppervlakte op meerdere plekken van muur tot muur, en haal er vervolgens 1 centimeter vanaf. Deze ruimte is nodig voor het plaatsen van het kozijn of raamwerk en zal later - voor een naadloze aansluiting - opgevuld worden met een zwelband. Ook is deze ruimte nodig voor het eventueel plaatsen van kozijnankers.

Tip: Meet de breedte op minimaal 3 plekken. Een muur heeft namelijk altijd oneffenheden.

/kozijnen

Stap 2: De hoogte meten

Het opmeten van de hoogte komt overeen met de werkwijze van het opmeten van de breedte. Meet de oppervlakte van muur tot muur en haal er 1 centimeter vanaf. Ook hier geldt: meet de hoogte op ten minste 3 plekken.

Let op: Houd rekening met eventuele dorpels. Een dorpel is de boven- en onderkant van de omranding van het kozijn of raamwerk.

Meer informatie over kozijnenGerelateerde artikelen