Let op, koop de juiste dakkapel

Lenneke
Lenneke Manschot
woensdag 26 augustus 2015, Geschatte leestijd: 2min

Ondanks dat de economie weer opkrabbelt, zijn mensen voorzichtig met het uitgeven van grote bedragen. We helpen je graag bij de goede keus maken voor een dakkapel!

Gelukkig veert de economie na jaren van recessie weer iets op, dat is ondermeer terug te zien in het aantal verkochte nieuwbouwhuizen. Toch is nog lang niet alles hosanna, want mensen blijven voorzichtig met het uitgeven van grote bedragen. Mensen denken tegenwoordig iets langer na, alvorens ze overgaan tot de aankoop van een nieuwe dakkapel of een set energiebesparende zonnepanelen.

In de komende alinea’s duiken we iets dieper in op het eerst genoemde onderwerp, aangezien we uit gaan leggen wat het verschil is tussen een houten, kunststof en polyester dakkapel. Veel mensen denken namelijk een polyester dakkapel te kopen, waar ze in werkelijkheid een kunststof dakkapel kopen. Gewoonweg door een gebrek aan kennis en de charme van de verkoper van het dakkapelbedrijf.

Hout of toch gewoon kunststof?

Je kunt in Nederland dakkapellen kopen van drie soorten materialen, namelijk van hout, van kunststof en van polyester. Laten we beginnen met de variant waarvoor de meeste mensen kiezen, dat is de kunststof dakkapel. Deze dakkapel heeft haar naam niet te danken aan het materiaal van de constructie, want in tegenstelling tot wat wordt gedacht bestaat de constructie van een kunststof dakkapel gewoon uit hout. De kunststof buitenafwerking en het kunststof kozijn zorgen voor de naam van deze dakkapel, ofwel kunststof dakkapel.

In feite wijkt een houten dakkapel niet zoveel af van haar kunststof tegenhanger. De constructie is namelijk exact hetzelfde, alleen vervangen houten platen en rabatdelen de kunststof exemplaren. Dat zelfde geldt voor het houten kozijn, dat in de plaats komt van het kunststof kozijn. Verder worden houten dakkapellen hetzelfde gemaakt en gemonteerd als kunststof dakkapellen, met als grote verschil dat hout na enkele geschilderd moet worden, waar kunststof onderhoudsarm en op de lange termijn goedkoper is.

Wat is een polyester dakkapel?

Het derde materiaal waarvoor je als dakkapelkoper kunt kiezen is polyester. Een polyester dakkapel wordt niet door ieder dakkapelbedrijf verkocht, slechts enkele bedrijven in Nederland hebben zich hier op toegelegd. Het maken van een polyester dakkapel vereist specifieke kennis en dat in combinatie met een zekere schaarste aan polyester dakkapelbedrijven zorgt ervoor dat een polyester dakkapel duurder is. We hebben het dan niet over tientallen, maar over honderden euro’s. Nu is echter de vraag: “wat is een polyester dakkapel?”.

Een polyester dakkapel is een dakkapel met een kunststof constructie. Hoe deze constructie gemaakt wordt kan je hier vinden. Het enige dat we alvast verklappen is dat het dakkapelbedrijf moet beschikken over kennis met betrekking tot vacuüm processen. Een polyester dakkapel heeft net als een kunststof dakkapel buitenbekleding van kunststof en een kunststof kozijn, hierdoor ontstaat dan ook de verwarring bij veel mensen. Ze denken een goedkope polyester dakkapel te kopen, maar kopen eigenlijk een houten dakkapel die is afgewerkt met kunststof.

Kortom, pas op met wat je koopt en vergelijk eerst offertes van meerdere partijen, bijvoorbeeld via Solvari.