Maak een leefruimte van je rommelzolder!

Lisanne
Lisanne van Schaik
dinsdag 07 november 2017, Geschatte leestijd: 3min

De zolder, een betere plek voor rommel kan ik zo éen, twee, drie niet bedenken. Winterkleding, kerstspullen, dingen die je eigenlijk niet meer nodig hebt maar die o zo zonde zijn om weg te gooien. Zo kun jezelf ook vast nog wel een aantal dingen bedenken die daarboven liggen. Maar wist je dat een rommelzolder ook prima als extra leefruimte kan dienen?

Dit klinkt misschien een beetje gek, want over het algemeen heeft een zolder een schuin dak en dit is allesbehalve ideaal qua inrichting. Solvari wil je inspireren met verschillende soorten zolderkamers en je helpen met voorbeelden, tips en leuke ideeën. Tijd om van jouw rommelzolder een energiezuinige leefruimte te maken voor jezelf, je kinderen of logees!

Zorg voor voldoende daglicht op je zolder

Een zolder is vaak donker omdat de ramen niet groot zijn. Investeer daarom in grote dakramen of een mooie, kunststof dakkapel. Dakkapellen zijn enorm populair in Nederland en dat is natuurlijk niet voor niks. Ze zorgen voor lekker veel daglicht en zijn eenvoudig te plaatsen.

Energiezuinig met goede dakisolatie

Doordat je direct onder het dak zit voel je de temperaturen van buiten sneller. Dit betekent dat het in de zomer bloedheet is en in de winter ijskoud. Het belangrijkste bij het maken van een kamer op de zolder is dan ook de dakisolatie!

Dakisolatie, zolder geïsoleerd

Dakisolatie is het belangrijkste punt van een zolderkamer! Dakisolatie draagt het bij aan de beschermlaag van de hele woning. Een woning die niet of nauwelijks is geïsoleerd is verliest veel warmte, warme lucht stijgt namelijk op en gaat verloren via het dak. Om deze warmte van beneden tegen te houden kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Daarmee zijn warme voeten gegarandeerd, zo lekker als je uit bed stapt! Laat je door een dakisolatie expert adviseren voor de juiste materiaalkeuze.

Wist je dat je met dakisolatie al tot 30% op je energiefactuur per jaar bespaart en geniet van de juiste temperatuur in de winter én in de zomer?

Heb je een hellend dak, dan raden we je aan de binnenkant te isoleren. Dit is minder ingrijpend, omdat de dakpannen niet verwijderd hoeven te worden. Bij een plat dak raden we je aan de buitenkant te laten isoleren, omdat je bij de binnenkant kans hebt op houtrot.

Geïsoleerde zolder als leefruimte

Extra bergruimte op zolder met inbouwkasten

We haalden het al even aan dat schuine daken in eerste instantie niet handig zijn met inrichten, maar niks blijkt minder waar. Benut schuine daken met inbouwkasten op maat. Op Pinterest vonden we enkele mooie voorbeelden ter inspiratie. Of het nu om winterkleding, kerstspullen of andere dingen gaat. Er zijn onwijs veel mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan aan schuine kasten op wieltjes die je eenvoudig onder het schuine zolderdak schuift. Zo past het perfect in de vorm van het dak.

Doe-het-zelf-tip: maak een bedstee. Zo profiteer je dubbel van de ruimte en heb je naast opbergruimte ook een heerlijke slaapplek voor jezelf, je kinderen of logees.

Hierboven zie je enkele voorbeelden van zolderkamers. Met onderstaande interieurtips geniet jij straks net zoveel van deze extra leefruimte!

1. Benadruk de hoogte

Hang een grote lamp op, denk bijvoorbeeld aan bijvoorbeeld een flinke kroonluchter. Of laat de ruimte helemaal leeg, op deze manier kun je de ruimte ook benadrukken.

2. Verdeel de ruimte

Kies je  bijvoorbeeld voor een scheidingswand, maak dan optimaal gebruik van de wand door deze ook als kast te benutten. Ga je voor een slaapkamer met aparte badkamer, houd de wanden dan lager of kies ervoor ze transparant te maken, zo blijft het ruimtelijk maar toch gescheiden.

3. De kleurkeuze

Kies voor een lichte kleur als je de ruimte nog groter wil laten lijken. Als het al om een grote ruimte gaat en je hebt juist behoefte aan warmte en een knussere ruimte, kies dan voor een warme donkere kleur zoals bruin, koningsblauw, groen of natuurtinten.

4. Zet het bed in het midden van de ruimte

Zet het bed altijd in het midden van de ruimte. Zo oogt het groter en luxer, ook kun je nu met symmetrie werken. Extra tip: plaats je bed onder de dakramen, zo kun je onder de sterrenhemel slapen!


Meer weten over dakisolatie: gratis offertes en advies?

Wil je gratis offertes voor dakisolatie ontvangen? Vul dan je gegevens in en kom in contact met specialisten in jouw regio.

De ideale temperatuur in je hele huis?

Ik kan me voorstellen dat je niet alleen een warme zolder wil, maar dat je ook in de rest van je huis lekker comfortabel wil wonen. Daarom schreef onze Lenneke eerder een blogpost over de ideale temperatuur in je héle huis. Hier zitten verrassende tips in en natuurlijk de 'gouwe ouwe' als het isoleren van je spouwmuren en je vloer. 

Gratis offertes voor spouwmuurisolatie »  Gratis offertes voor vloerisolatie »