Overstappen van internetprovider bij verhuizing?

Vanity
Vanity Lekkerkerker
woensdag 04 april 2018, Geschatte leestijd: 5min

Ga je verhuizen? Je kan je abonnement op bijvoorbeeld internet meeverhuizen, maar je kan ook de opties opnieuw bekijken en overstappen naar een andere provider. In deze blogpost geven we je tips over je internetabonnement en een verhuizing

Meestal is het onderwerp internet niet het eerste waar je aan denkt bij een verhuizing. Toch is het iets wat voor onnodige irritaties kan zorgen. Vanuit eigen ervaring kan ik vertellen dat het echt heel vervelend is als je internet nog niet aangesloten is op het moment dat je officieel verhuisd bent. Als je een week zonder internet thuis moet leven en je afhankelijk bent van je mobiele internetbundel, word je echt niet vrolijk. Al helemaal niet als je je laptop hier ook nog eens op moet aansluiten om je werk op te kunnen doen. Niet alleen is je bundel binnen no time op, je gaat er ook nog eens overheen wat bij sommige abonnementen zorgt voor een hogere telefoonrekening aan het einde van de maand.

Onnodige kosten voorkomen tijdens verhuizing

Wat natuurlijk ook voor onnodige kosten kan zorgen, is het niet tijdig aangeven van het nieuwe adres waar je komt te wonen. Je abonnement kan dan doorlopen op je oude adres! Daarom de tip: geef ruim op tijd aan bij je provider dat je gaat verhuizen en informeer of je provider je huidige pakketten levert op je nieuwe adres. Dit is namelijk niet altijd het geval. Ook als je wilt overstappen: regel deze zaken op tijd om dubbele kosten te voorkomen.

Hou rekening met je contractduur en opzegtermijn

De meeste contracten voor internet hebben een looptijd van een jaar. Hierna kan je direct opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Als je tegelijk met je verhuizing overstapt, dan vraag je een nieuw abonnement aan en zeg je het huidige contract op. De internetproviders werken in dat geval samen om de overstap probleemloos te laten verlopen.

Contractduur nog niet voorbij?

Als je contractduur op het moment van verhuizen nog niet voorbij is, dan neem je meestal het abonnement gewoon mee naar je nieuwe adres. Als je provider ook daar levert, natuurlijk. Als dit niet het geval is, dan mag je je contract eerder stopzetten. Wel is een voorwaarde dat je aantoont dat je reden van stopzetten ook daadwerkelijk waar is. Meestal moet je dan een kopie van de huur- of koopovereenkomst aan de provider laten zien. Als je ontevreden bent over je internetprovider, dan is het bij een verhuizing een goed moment om over te stappen. Wellicht kan het goedkoper met een veel snellere internetverbinding dan voorheen.

Vergelijk internetproviders voor de beste deal

Om te voorkomen dat je (opnieuw) spijt krijgt van de keuze voor een internetprovider is het een goed plan om eerst de internetproviders met elkaar te vergelijken.

Het aanbod van internetproviders is de laatste jaren erg uitgebreid. Daardoor verschillen de prijzen ook per provider. Als nieuwe klant krijg je dan ook vaak interessante kortingen en extra’s aangeboden. Daar heb je veel baat bij!  

ADSL/VDSL of een (glasvezel)kabelverbinding

ADSL, VDSL en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet: een snelle en stabiele internetverbinding.  Deze vormen hebben hun eigen specifieke eigenschappen met voor- en nadelen. Deze neem je mee in je vergelijkingen.

ADSL

ADSL wordt geleverd via het telefoonnetwerk en is daarom bijna overal beschikbaar. Er zijn goedkope abonnementen voor en deze zijn voor de meeste huishoudens prima om mee te internetten. Om je mail te checken, YouTube te bezoeken en te internetten is dit een mooie en goedkope oplossing. Als je een zware internetgebruiker bent, dan zal het misschien niet de juiste keuze voor je zijn.

VDSL

VDSL is een opvolger van ADSL en staat voor Very High Bitrate Digital Subscriber. biedt sneller internet aan dan ADSL. Je kan met meerdere mensen internetten en het is net als ADSL mogelijk redelijk goedkope abonnementen af te sluiten.

Een nadeel voor zowel ADSL als VDSL is dat de snelheid van het internet afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale.

Glasvezel

Glasvezel wordt ook wel fiber genoemd en is de nieuwste techniek die men gebruikt. Door middel van lichtfrequenties in plaats van elektronische signalen zorgt glasvezel voor een veel sneller internet dan ADSL of VDSL. Het is dan ook een stuk duurdere optie maar als jij bijvoorbeeld veel aan online gamen doet of graag online films kijkt dan is glasvezel wel een goede keus.

Wat moet je weten om je internet zelf te installeren?

Je hebt nu gekozen voor een abonnement bij een internetprovider. Je kan ervoor kiezen om dit door één van hun monteurs te laten installeren, maar je kan het ook zelf doen!

Met deze 5 stappen installeer jij je draadloos internet zelf!

1.  Het begint bij een router, deze heb je nodig om het internet aan te leggen. Deze krijg je van je provider.

2.  Computer met besturingssysteem en Pentium-processor. Om het internet in te kunnen stellen is een computer of laptop nodig met een besturingssysteem en een Pentium-processor. Ook heb je een internetbrowser nodig die Javascript toelaat zoals Internet Explorer

3.  Check waar de aansluiting van jouw ADSL-internet verbinding zit. Meestal is deze te vinden in de meterkast. Met behulp van een splitter splits je de aansluiting in een internet- en telefoongedeelte. Achter de splitter komt een modem dat signalen van de internetaansluiting vertaalt naar een internetverbinding met de computer.

4.  Klap de antennes van de router goed uit. Alle routers ontvang je met een handleiding en extra ethernetkabel. Let op dat je de antennes van de router goed uitklapt. Deze zorgen namelijk voor het beste signaal!

5.   Activeren en beveiligen. Nu kan je het IP-adres invoeren, deze wordt bij de router geleverd. Het adres vul je in ingevuld op adresregel van de internetbrowser. Vervolgens start de computer of laptop een ‘set-up-wizard’ waar je een wachtwoord voor moet invullen. De eerste keer is dit een standaard wachtwoord. Daarna kan je dit veranderen.

Ben je toevallig van plan om te verhuizen of over te stappen? Dan hoop ik dat je deze blogpost gebruikt om zo fijn mogelijk gebruik van je internet te kunnen gebruiken. Ben je niet van plan om binnenkort te verhuizen of over te stappen maar zou je wel graag beter internet willen? Dan hoop ik dat ik je met deze laatste tips die ik nog voor je heb betreffende internet in huis een stukje verder op weg te kunnen helpen!

1.  Verplaats je router. Velen denken dat je voor het beste bereik je router in de meterkast moet neerzetten. Dat is niet zo. In de meterkast zitten verschillende buizen, elektrische leidingen en televisiekabels en de muren zijn dik. Dit verstoort de kwaliteit en reikwijdte van het Wi-Fi signaal. Plaats de router daarom op een hoge plek zonder leidingen voor een beter bereik.

2.  Kies een ander kanaal. Moderne routers ondersteunen twee wifi-netwerken: een in de 2,4GHz-band en één in de 5Ghz-band. Die banden zijn ieder weer opgedeeld in een aantal kanalen. Elk wifi-netwerk gebruikt één zo'n kanaal. Wil je bereik en snelheid van je wifi verbeteren, kies dan een band die door zo min mogelijk andere netwerken in de buurt wordt gebruikt. Als je naar de online serveromgeving gaat van je modem dan kan je zelf kijken welk kanaal het minst gebruikt wordt, hiervoor kiezen en opslaan.

3.  Kies voor een Wi-Fi-versterker. Als je bepaalde ruimtes in huis hebt waar de ontvangst niet voldoende is, schaf dan vooral een Wi-Fi-versterker aan. Je hebt verschillende soorten Wi-Fi-versterkers voor verschillende prijzen. Ook worden ze vaak aangeboden door je internetprovider zelf, dus informeer daar vooral naar!

Zo, als het goed is, weet je nu alles over internet tijdens een verhuizing! Maar er is natuurlijk veel meer om rekening te houden als je verhuist. Lees bijvoorbeeld ook de blogpost ‘Huis (ver)kopen en het energielabel’.